În ultimul trimestru al anului 2022, costul orar al forței de muncă ajustat după numărul de zile lucrătoare a avut o rată de creștere de 11,22%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit cifrelor de la Institutul Național de Statistică, citate de Agerpress.
În această perioadă, costul orar al forței de muncă (forma ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare) a înregistrat o creștere în majoritatea activităților economice.
Unde au fost înregistrate cele mai mari creșteri
Creșterile cele mai semnificative au fost în cazul tranzacțiilor imobiliare – 19,95%, urmate de producția și furnizarea de energie electrică și termică, apă caldă, gaze și aer condiționat – 19,93% și în cazul hotelurilor și restaurantelor (18,11%).
Doar în învățământ a fost sesizată, în perioada analizată, o ușoară diminuare a costului orar al forței de muncă – 0,41%.
În ultimele trei luni din 2022 componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă s-a majorat, față de același trimestru al anului precedent, cu 11,21%, în timp ce componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) a înregistrat o creștere cu 11,60%.
Comparativ cu trimestrul anterior din 2022, costul orar al forței de muncă a înregistrat de asemenea o creștere, de 2,8%, fiind observate creșteri în majoritatea activităților economice: tranzacții imobiliare – 10,27%, construcții – 9,53%, activități profesionale, științifice și tehnice – 7,15%, transport și depozitare – 7,12%, comerț cu ridicata și cu amănuntul, reparare autovehicule și motociclete – 7,11%.
Scăderi ale costului orar al forței de muncă
Și de această dată, învățământul este domeniul în care a avut parte de mai mare scădere a costului orar al forței de muncă (formă ajustată, după numărul de zile lucrătoare), cu -21,27%, cauza fiind creșterea timpului efectiv lucrat față de trimestrul precedent. Acest fenomen este specific acestei activități în trimestrul al IV-lea în fiecare an, fiind cauzat de reînceperea anului școlar.
După învățământ, la o distanță destul de mare, s-a situat administrația publică, unde a fost înregistrată o scădere cu 4,11% a costului orar al forței de muncă, ajustat după numărul de zile lucrătoare. Comparativ cu trimestru anterior, componenta cheltuielilor directe (cu salariile) a crescut cu 2,78%, în timp ce componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) s-a mărit cu 3,26%.
În ceea ce privește indicele trimestrial al costului orar al forței de muncă, acesta este un indicator pe termen scurt, ce reflectă evaluarea tendințelor costurilor orare pe care le suportă un angajator cu forța de muncă salariată.