Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) își îndreaptă atenția și asupra persoanelor care vând pe platforme precum OLX, Okazii și altele. Potrivit legii, furnizorii de servicii de curierat sunt obligați să raporteze la Fisc tranzacțiile care presupun trimiteri cu plata ramburs. ANAF a elaborat modelul de declarație pe care firmele de curierat o vor completa și o vor depune lunar la administrația fiscală. Aceasta va conține toate vânzările cu plata ramburs efectuate de persoane fizice și firme care apelează la curieri.
Măsura va deveni efectivă din această toamnă și vizează depistarea firmelor și persoanelor fizice care vând constant produse în mediul online și se sustrag de la declararea veniturilor obținute astfel. Nu orice vânzare ocazională face obiectul controlului, potrivit legii, însă granița dintre „ocazional” și „constant” este uneori imperceptibilă și lasă loc de interpretări în cazul unui control efectuat de organele fiscale.
Ce informații sunt transmise la ANAF prin declarațiile firmelor de curierat?
Declarația de raportare a vânzărilor și încasărilor prin intermediul firmelor de curierat trebuie completată lunar și conține tranzacțiile efectuate în luna respectivă. Din raportările furnizorilor de servicii poștale, ANAF va obține date referitoare la data expedițiilor, valoarea rambursului, modul în care a fost acesta încasat de expeditor (numerar sau în cont colector, cu IBAN corespunzător), numele și prenumele expeditorului, denumire și CIF expeditor (dacă este persoană juridică), adresa expeditorului, numele și prenumele persoanei care încasează rambursul pentru expeditor, denumirea sau numele și prenumele destinatarului.
Mecanismul de raportare nu este însă nou, întrucât și până în prezent au existat astfel de informări despre expedițiile de colete cu plata ramburs. Diferența este că, până acum, furnizarea informațiilor de la firmele de curierat către ANAF se făcea doar la cererea organelor de administrație fiscală, pentru anumite persoane sau firme vizate de controlul fiscal.
„Propunem avizarea proiectului de ordin care cuprinde modelul, conținutul, modalitățile de depunere pentru declarația informativă privind declararea serviciilor de trimitere contra ramburs efectuate de către furnizorii de servicii poștale pe teritoriul național și pentru aprobarea modelului, conținutului, modalităților de depunere pentru declarația informativă privind trimiterile poștale contra ramburs efectuate de către furnizorii de servicii poștale pe teritoriul național”, se arată într-un proiect de ordin din partea președintelui ANAF.
Cum vor fi afectate vânzările online de această măsură?
Ordonanța de Urgență 67/2022, privind unele măsuri fiscale, precum și pentru modificarea și completarea art. 59 din Legea nr. 207/2015, adoptată în luna mai, vizează împiedicarea sustragerii persoanelor care obțin venituri din vânzările online și nu le declară pentru a fi impozitate.
Astfel, persoanele fizice și firmele care vând constant în modul online vor fi conștiente de riscurile la care se expun și se vor conforma legii, declarând veniturile. Măsura nu îi va afecta pe cumpărători, răspunderea în cazul unei verificări aparținând exclusiv vânzătorului, adică persoanei care încasează rambursul.
Perioada de stocare la ANAF a datelor primite de la furnizorii de servicii poștale este de 5 ani, calculată de la data primirii lor de către organul fiscal central, urmând ca informațiile să fie șterse automat după împlinirea acestui termen. De asemenea, firmele de curierat au obligația de a informa persoanele ale căror date cu caracter personal sunt prelucrate în vederea transmiterii către organul fiscal central.