Criza energiei

Un sondaj realizat pe o platformă de recrutare arată că salariații care lucrează de acasă vor să se întoarcă la birou, pentru a economisi energia electrică și încălzirea în sezonul rece. Conform studiului, 6 din 10 respondenți care au practicat munca remote declară că la iarnă vor să meargă la serviciu pentru a reduce facturile la utilități.

Criza energiei va determina așadar modificări pe piața muncii, ale cărei tendințe recente sugerau o creștere a locurilor de muncă remote corespunzătoare cererii. Procentul joburilor cu lucru de acasă s-a mărit de la 5 la sută în 2021 până aproape de 8 la sută în 2022, însă numărul cererilor ajunge la 13-14 la sută din aplicările lunare. În contextul actual însă, teama facturilor îi determină pe cei care lucrau de acasă să reconsidere întoarcerea la birou pentru a proteja bugetul familiei. Cu toate acestea, frica de facturi mari îi face deja pe angajați să caute soluții, iar unii dintre cei care lucrează de acasă ar fi dispuși să se întoarcă la birou ca să facă economii la bugetul familiei.

„În momentul de față se pare că ne așteaptă o criză energetică destul de profundă, cu scumpiri semnificative, care ar greva destul de puternic bugetul familiei, așa că suntem dispuși să sacrificăm resursa de timp – ceea ce înseamnă să pleci de acasă până la birou cu mașina proprie, cu transportul în comun. Dar avem această resursă care ni se pare că o putem disponibiliza și aloca pentru a ajunge și a ne întoarce de la birou și să facem economie la curent, gaze naturale”, a argumentat sociologul Adrian Dan pentru Digi24.ro. Potrivit sondajului, 15% dintre cei respondenți au început să economisească bani, 13% au luat în considerare investițiile ca metodă de creștere a veniturilor, 10% că sunt dispuși să-și mai ia un job part-time, iar 35% vor face economii la consum.

Este justificată teama de facturi mari?

Specialiștii spun că teama de facturi mari nu este justificată. Schemele de compensare de la Guvern prevăd că, la gaze naturale, consumatorii casnici au prețul plafonat la 0,31 lei kwh, iar la energie electrică, pentru un consum mediu pe anul 2021 de până în 100 kwh plătesc 0,68 lei pe kwh, iar dacă se încadrează între 100 și 300 kwh pe lună, plătesc 0,8 lei pe kwh. În plafonul la energie electrică se încadrează peste 90% dintre gospodării. Anul trecut, aproape jumătate dintre clienții casnici au înregistrat un consum mediu de 54 kwh, o treime au avut un consum mediu de 155 kwh, iar 11 la sută dintre consumatorii domestici au avut un consum mediu de 292 kwh pe lună. Mai puțin de 5 la sută dintre consumatorii casnici au înregistrat un consum mediu de peste 300 kwh pe lună în 2021. Din aceste date rezultă că procentul celor care depășesc plafonul este foarte mic, iar posibilitatea de a primi facturi pe care să nu le poată suporta este redusă.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.