sectorul public
#image_title

În luna martie, numărul de angajați din instituțiile și autoritățile publice a crescut cu 470, ajungând la 1,277 milioane de posturi. Această creștere vine în contextul în care guvernul a adoptat înghețarea angajărilor în această lună. În ciuda acestui fapt, numărul de angajați din sectorul public a crescut cu peste 14.000 în ultimul an, conform datelor publicate de Obiectiv de Suceava.

În România, doi din trei angajați la stat lucrează în administrația publică. În noiembrie 2020, numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România era de 1,245,578, din care peste 64% în administrația publică centrală. În decembrie 2021, numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România era de 1,262,318, iar 63,9% dintre acestea erau în administrația publică centrală.

În februarie 2022, numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România era de 1,265,722, iar aproape 64% dintre acestea erau în administrația publică centrală.

În ciuda înghețării angajărilor, numărul de angajați din sectorul public a crescut în ultimul an. Această creștere poate fi explicată prin faptul că sectorul public este unul dintre puținele sectoare care oferă stabilitate și siguranță în timpul pandemiei. În plus, salariile din sectorul public sunt, în general, mai mari decât cele din sectorul privat, ceea ce face ca aceste posturi să fie foarte căutate.

Cu toate acestea, creșterea numărului de angajați din sectorul public poate avea și efecte negative. În primul rând, poate duce la o creștere a cheltuielilor bugetare, ceea ce poate afecta finanțele publice. În al doilea rând, poate duce la o creștere a birocrației și la o scădere a eficienței instituțiilor publice.

În concluzie, numărul de angajați din instituțiile și autoritățile publice a crescut în ultimul an, în ciuda înghețării angajărilor. Această creștere poate avea efecte pozitive, cum ar fi oferirea de stabilitate și siguranță în timpul pandemiei, dar poate avea și efecte negative, cum ar fi creșterea cheltuielilor bugetare și scăderea eficienței instituțiilor publice. Este important ca guvernul să găsească un echilibru între aceste două aspecte și să ia măsuri pentru a asigura o administrație publică eficientă și sustenabilă.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.