
În orice societate este nevoie de gestionarea corespunzătoare a părții financiar-contabile, care se poate face cu ajutorul unui soft de contabilitate. Un astfel de program contribuie la dezvoltarea unei firme și oferă o multitudine de avantaje antreprenorilor și contabililor care le utilizează. Prin intermediul unui program bun, contabilitatea se ține mai ușor și mai rapid, se pot întocmi rapoarte cu privire la situația financiară a unei societăți, se pot face previziuni pentru viitor, se pot efectua operațiuni recurente și multe altele.
Care sunt cele mai folosite softuri de contabilitate?
Conform unor sondaje, cele mai utilizate softuri de contabilitate sunt SAGA, WinMentor, Nexus, CIEL și SAP. Majoritatea contabililor caută un soft care să aibă un mod de utilizare intuitiv și o interfață simplă, dar opțiuni avansate și actualizări în conformitate cu modificările legislative.
Cu ajutorul acestor programe, se economisește timp și se eficientizează anumite operațiuni care trebuie efectuate frecvent, cum ar fi emiterea unor facturi lunare către același client. Gestionarea contabilă a unei afaceri este facilitată de utilizarea unui soft bun, care încorporează funcții moderne și care oferă posibilitatea de automatizare a unor sarcini.
Care sunt cele mai importante funcții ale unui soft bun?
Un soft eficient este caracterizat de integrarea celor mai moderne funcții, cum ar fi:
– mod simplu de utilizare;
– interfață accesibilă;
– actualizări conforme cu modificările legislative;
– generarea rapidă de rapoarte;
– actualizări de sistem;
– automatizarea sarcinilor repetitive;
– disponibilitatea aplicațiilor mobile;
– notificări și alerte;
– bază de date online;
– suport tehnic.
Acestea sunt principalele atribute ale unui soft bun, pe lângă alte funcții disponibile în utilizare și necesare pentru fluidizarea gestionării contabile. În funcție de nevoi, cei mai mulți contabili preferă folosirea unor softuri cu funcții complexe și cu posibilitatea de adăugare a unor noi funcționalități. Pe lângă aceste aspecte, prețul este un alt atribut important. Raportul calitate-preț trebuie să primeze în momentul în care un contabil alege cu ce soft să lucreze.
Ce alte atribute mai caută utilizatorii unui soft de contabilitate?
În funcție de mărimea companiei, de nevoile de gestionare și de modul de lucru al contabilului, softul trebuie să fie potrivit și să răspundă tuturor cerințelor de funcționare. Diversitatea de entități juridice care au nevoie de gestionarea evidenței contabile a determinat optimizarea unor softuri, astfel încât să se adapteze pentru a fi utilizate și în cadrul unor societăți de tip PFA sau ONG.
Sistemul de depunere în bloc a declarațiilor este o altă caracteristică importantă pentru un soft utilizat în cadrul unui birou de contabilitate cu un portofoliu mare de clienți. Acesta trebuie să fie integrat sau să existe opțiunea de a fi conectat la extensii care permit efectuarea acestei sarcini. O astfel de funcție este utilă pentru rapiditate și economisire de timp în cazul societăților cu un număr mare de clienți. Posibilitatea de a importa facturi din alte softuri este un instrument util, precum și opțiunea de a importa extrase de cont bancare.
În funcție de ce criterii se alege cel mai bun soft de contabilitate?
Pentru a alege cel mai bun soft de contabilitate, un utilizator trebuie să țina cont de următoarele aspecte importante:
– specificațiile softului și atributele pe care le integrează;
– necesitățile companiei în ceea ce privește gestiunea contabilă;
– dimensiunea firmei;
– modul de utilizare;
– confidențialitatea datelor;
– prețul.
Un program de contabilitate bun contribuie la amortizarea cheltuielilor necesare în cazul utilizării contabilității interne sau în eventualitatea dezvoltării unui birou de contabilitate. Folosirea unui astfel de program este de cele mai multe ori ușor de asimilat, prin sfaturile și instrucțiunile integrate, care pot fi de folos atât începătorilor, cât și celor deja familiarizați cu programele de contabilitate și facturare.