Comisia Europeană a lansat o platformă publică numită Kohesio, în cadrul căreia pot fi accesate toate informațiile privitoare la mai mult de un milion de proiecte care se desfășoară în statele membre UE și care sunt finanțate din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) și Fondul de coeziune și Fondul social european (FSE).
Platforma va fi disponibilă în toate limbile UE
Platforma înglobează informații referitoare la peste 1,5 milioane de proiecte din statele membre UE și va fi disponibilă în toate limbile UE. Kohesio este o platformă care poate fi accesată de oricine și care a fost creată ca urmare a cooperării dintre autoritățile de management din diverse țări membre sau regiuni ale Uniunii, potrivit comunicatului de presă al Executivului comunitar.
Crearea și punerea la dispoziție a acestei platforme care oferă un set complet de informații asigură un plus de transparență și deschidere referitor la aplicarea politicii de coeziune, după cum afirmă comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferrira. Folosind această platformă, orice utilizator poate să afle în doar câteva momente cum investește UE în regiuni și orașe astfel încât să promoveze coeziunea.
La rândul său, Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, a precizat că fondurile UE pot să aducă o schimbare reală pentru cetățenii Uniunii, care sunt sprijiniți prin FSE să își găsească un loc de muncă. Cât despre întreprinderi, acestea sunt susținute să dobândească competențe necesare pentru redresare, fiind consolidată incluziunea socială.
Platforma pune la dispoziție un volum impresionant de date
În eforturile de promovare a transparenței, prin platforma Kohesio se pune la dispoziția cetățenilor un volum impresionant de informații deținute de către autoritățile de management. Această platformă reflectă contribuția politicii de coeziune la consolidare din punct de vedere economic, social și teritorial în regiunile UE. Noua platformă încurajează schimbul de bune practici între regiuni și statele membre.
Kohesio oferă date referitoare la 1,5 milioane de proiecte
În cadrul platformei Kohesio, vizitatorii pot accesa date standardizate despre 1,5 milioane de proiecte din toate cele 27 de state membre, din perioada de finanțare 2014-2020. De asemenea, se oferă acces la diverse linkuri care să trimită la programele și fondurile respective. Pe lângă informațiile complete despre proiect, utilizatorii platformei vor putea să acceseze date standardizate despre cei 500.000 de beneficiari ai proiectelor respective.
Unul dintre avantajele platformei este acela că informațiile furnizate vor fi traduse în toate limbile UE, pentru a facilita navigarea vizitatorilor din diferite țări. Kohesio oferă date care acoperă în jur de 300 de programe operaționale din statele membre și pune la dispoziție o hartă interactivă, astfel încât datele să poată fi identificate în raport cu anumite criterii geografice. De exemplu, utilizatorul poate selecta țara care îl interesează și ulterior o regiune, unde va vedea toate proiectele desfășurate.
Sunt disponibile informații și despre proiectele din România
La momentul actual, la numai o zi după ce Executivul comunitar a anunțat lansarea platformei, Kohesio pune la dispoziție informații despre 12.048 proiecte din România, după cum urmează:
-
Centru: 2.114 proiecte;
-
Nord-Vest: 2.117 proiecte;
-
Nord-Est: 1.897 proiecte;
-
Vest: 1.459 proiecte;
-
Sud-Vest Oltenia: 1.930 proiecte;
-
Sud-Muntenia: 2.021 proiecte;
-
București-Ilfov: 4.848 proiecte;
-
Sud-Est: 1.678 proiecte.
Cu ajutorul acestei hărți interactive, utilizatorii pot afla mai multe despre proiectele din fiecare județ sau regiune, aflând detalii importante despre acestea, cum ar fi valoarea lucrărilor și descrierea lor. Utilizatorii platformei au la dispoziție și opțiunea “projects near me”, cu ajutorul căreia pot vedea proiectele din apropierea lor. Pentru a folosi această funcție, este necesar să ofere permisiune cu privire la accesarea datelor de localizare.
Comisia Europeană va dezvolta platforma și va adăuga proiecte din perioada 2021-2027, în colaborare cu autoritățile de management din statele membre. Astfel, Kohesio devine o platformă accesibilă tuturor, care oferă informații detaliate la nivel de proiect și care completează eforturile Comisiei de a prioritiza transparența și de a pune la dispoziția publicului informații despre cum este aplicată politica de coeziune la nivelul Uniunii. Kohesio completează platforma de date deschise privind coeziunea, pe care Comisia a lansat-o în 2015.
În cazul României, autoritățile de management implicate sunt cele din subordinea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, care vor contribui la completarea plaftormei cu noua serie de proiecte.