energie verde

Cel mai mare producător de energie electrică din România, Hidroelectrica, analizează achiziția a trei parcuri eoliene și a unui parc voltaic, potrivit raportului directoratului companiei, citat de economica.net. Și alte societăți mari sau mici au luat în calcul posibilitatea de a investi în energia regenerabilă, mai ales în contextul în care facturile la energie au crescut considerabil, în ultimele luni.

Compania Hidroelectrica a depus oferte neangajante de preț pentru aceste patru parcuri în timpul ultimului trimestru al anului 2021. În cazul în care tranzacțiile se vor materializa, Hidroelectrica ar urma să investească aproximativ 2,3 miliarde de euro în proiecte și ar putea beneficia de o producție suplimentară de 5TWh de energie electrică anual, suplimentar celor 17 TWh pe care îi produce într-un an normal.

Ce se arată în raportul Hidroelectrica, privitor la aceste investiții

Potrivit raportului deja citat, în 2021 Hidroelectrica a luat parte la procedurile care privesc o posibilă achiziție a unor proiecte de dezvoltare de parcuri pentru producția energiei electrice din surse regenerabile, mai exact 3 parcuri eoliene și 1 parc fotovoltaic, ce se află în diverse stadii de dezvoltare și pentru care compania este în competiție cu alte societăți. Pentru aceste parcuri, Hidroelectrica a transmis în ultima parte a anului 2021 oferte indicative de preț neangajante, în baza aprobărilor care au fost obținute de la Directorat, dar și a avizărilor emise de Consiliul de Supraveghere.

Cele 4 parcuri au o capacitate totală instalată care depășește 2 GW, energia totală estimată pentru un an fiind, după cum s-a menționat deja, de 5TWh.

Toate aceste tranzacții, în valoare de 2,3 miliarde de euro, se află în analiza conducerii Hidroelectrica, în acest moment, potrivit economica.net.

Companiile mari, din ce în ce mai interesate de subiectul energiei regenerabile

Companiile mari au început să manifeste un interes sporit pentru energia regenerabilă. În ultimul timp, tot mai multe societăți au anunțat investiții în acest sens, unele ca și plan pentru următorii ani, altele aflate deja în implementare.

Spre exemplu, Spectral Mobilă a investit 250.000 de euro pentru trei sisteme de producere a energiei electrice prin intermediul panourilor fotovoltaice, acestea având o putere instalată de 210 KW. Aceste 3 instalații electrice sunt alcătuite din 633 de panouri fotovoltaice, care au fost deja montate pe 3 dintre halele fabricii deținute de companie. Suprafața totală acoperită de panouri este de circa 1.500 mp.

Și Enel a finalizat de curând un proiect în această direcție. E-distribuție, operatorul de distribuție al societății, a instalat sisteme integrate de producere a energiei regenerabile și de stocare, în valoare de 500.000 de euro, în trei stații de transformare, aflate în regiunile: Muntenia, Banat și Dobrogea. Aceste trei centrale fotovoltaice au incluse baterii pentru stocarea energiei – Li-Ion de 100 kWh. Compania de distribuție a montat 570 de panouri fotovoltaice, în total, în stațiile Otopeni, Palas Sud, din Constanța și Oțelu Roșu, din Caraș-Severin, care au o capacitate totală instalată de 260 KWh. Panourile fotovoltaice contribuie la reducerea emisiilor de dioxid de carbon și au fost instalate la sol. Centralele asigură o producție de 330 MWh pe an, acoperind necesarul de consum pentru cele trei stații de transformare.

Un alt exemplu de investiții care vizează energia regenerabilă este cel al retailerului de materiale de construcții Brick, care a luat decizia de a monta panouri fotovoltaice pe magazinele sale. Primul astfel de sistem va fi amplasat pe magazinul aflat în Constanța, care va asigura 40% din necesarul de energie și care costă 60.000 de euro. Ulterior, toate magazinele din Ovidiu, Mangalia, Giurgiu și Satu-Mare vor beneficia de panouri fotovoltaice.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.