
Oamenii legii afirmă că în perioada pandemiei este tot mai întâlnit furtul numerelor de înmatriculare. De când s-a instalat pandemia, Poliția Capitalei se confruntă cu numeroase astfel de sesizări din partea locuitorilor, iar îndemânarea celor care comit înfracțiunea pot șoca. În prezent, înregistrările de pe camerele video urmărite de către polițiști sunt mărturie.
Însă, acest nou “trend” nu este întâlnit doar în București, ci în toată țara. Chiar dacă multă lume nu înțelege ce ar putea să facă un hoț cu o bucată de metal, numerele de înmatriculare ajung, în cele mai multe cazuri, să fie utilizate pe mașini implicate în alte infracțiuni (spargeri, furturi), făptașul fiind astfel greu de identificat.
Dacă persoana s-a trezit într-o dimineață că nu mai are plăcuțele de înmatriculare (întrucât noaptea este momentul perfect în care făptașii săvârșesc această faptă), trebuie să știe că nu are cum să ocolească Secția de Poliție pentru că acolo trebuie să facă o plângere pentru furt.
Hoții fixează plăcuțele de înmatriculare furate pe alte mașini, furatele și ele, și dau loviturile “sub acoperire”. De obicei, aceștia preferă plăcuțele de înmatriculare străine, dar le fură și pe cele românești. Au existat grupuri de infractori care au comis furturi de combustibil din mai multe benzinării, după ce au furat plăcuțele de pe un anumit autoturism.
Prin urmare, pentru a preveni furtul numerelor de înmatriculare este recomandat ca persoana să aleagă cu grijă locul unde parchează mașina și este bine ca zona să fie circulată, iluminată stradal și supravegheată video.
Până în momentul în care vor fi prinși infractorii, proprietarii benzinăriilor și a caselor jefuite și deținătorii autoturismelor vor trebui să solicite alte numere de înmatriculare, un procedeu destul de dificil.
Care sunt actele necesare pentru Direcția de regim permise de conducere și înmatriculare?
În primul rând, persoana trebuie să obțină dovada declarării furtului de la Secția de Poliție unde s-a întâmplat incidentul. Apoi, persoana trebuie să se prezinte cu cartea de identitate a mașinii la Direcția de regim permise de conducere și înmatriculare.
Dosarul trebuie să includă: declarația de pierdere / furt, cartea de identitate a vehiculului, original și copie, cererea solicitantului, certificatul de înmatriculare, original și copie, dovada de plată a contravalorii noilor plăcuțe și actul de identitate al solicitantului.
În situația persoanelor juridice vor fi depuse actele care să ateste dobândirea personalității juridice, sediul și denumirea, în copie (spre exemplu, certificat înregistrare la Registrul Comerțului) și împuternicirea reprezentantului legal al acestora. În cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul autoturismului, este nevoie de procură specială autentificată de la notarul public.