
Sunt cel puțin două firme de asigurări din România care sunt pregătite să facă o schimbare importantă pentru piața asigurărilor auto, mai precis pentru șoferi. Potrivit unui proiect de normă emis de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), cei care sunt implicați în accidente ar putea fi scutiți de a completa formularul de constatare amiabilă. Această schimbare importantă ar urma să fie implementată din toamna acestui an.
Firmele de asigurări sunt pregătite și cu soluțiile informatice
Mai multe firme care activează pe această piață au anunțat că sunt deja pregătite pentru a implementa aceste modificări. Unele dintre ele dispun chiar și de soluția informatică necesară prin care va fi implementată constatarea amiabilă, după cum au precizat specialiștii care s-au aflat la o conferință internațională din domeniul asigurărilor.
Șoferii sunt foarte încântați de această măsură, pentru că, în prezent, în cazul accidentelor în care nu sunt victime, ei sunt obligați să completeze un formular în care trebuie să reprezinte grafic, printr-un desen, cum s-a produs evenimentul rutier și care sunt pretențiile de daună.
Statisticile din România arată că în fiecare an se produc câteva sute de mii de accidente în care șoferii sunt obligați să completeze acest formular, de foarte multe ori chiar în prezența polițiștilor rutieri.
Cum va funcționa sistemul electronic
Sistemul electronic ce va fi implementat și în România va avea un rol foarte important, pentru că el va înlocui practic vechile foi care trebuie completate cu toate amănuntele accidentului. Odată cu implementarea acestui sistem, va fi suficient ca șoferul să încarce o fotografie, iar aplicația, care va fi dotată cu GPS, va putea să stabilească locul și însăși dinamica accidentului, după cum au declarat specialiștii din asigurări.
Acesta este încă un pas important spre digitalizarea RCA, după ce anul trecut, a fost eliminată obligativitatea prezentării asigurărilor RCA pe hârtie, după o decizie a ASF. De atunci, șoferii pot prezenta, în cazul unui control al Poliției, asigurarea în format electronic, chiar de pe telefonul mobil.
Ce se arată în documentul emis de ASF
Cei care doresc să parcurgă textul integral al proiectului ASF și nota de prezentare pot să acceseze acest link. Proiectul a fost publicat la 23 martie 2022. Iată care sunt cele mai importante prevederi ale acestuia:
-
este vizată posibilitatea de a fi încheiat formularul de „Constatare amiabilă de accident” în format electronic. Referatul de fundamentare arată că măsura vine în sprijinul asiguraților și al persoanelor care sunt prejudiciate, dar și pentru a fi adaptată legislația la modificările ce sunt impuse de era digitală;
-
se modifică modul de acordare a despăgubirilor aferente consecinței lipsei de utilizare a vehiculelor, inclusiv pentru înlocuirea temporară a lor;
-
se modifică anexa nr. 6, înlocuindu-se semnul distinctiv al vehiculelor care sunt înregistrate în Regatul Unit, la „UK”, de la „GB”.
Formular digital de constatare amiabilă
În privința formularului de constatare amiabilă, asiguratorii RCA și Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) stabilesc împreună modul în care se va emite și utiliza formularul „Constatare amiabilă de accident” în format digital. Acesta reproduce același model grafic și conține aceleași informații ca formularul tipărit, având și aceeași valoare juridică.
Modelul grafic, împreună cu informațiile cuprinse în formularul „Constatare amiabilă de accident” sunt prevăzute în anexele 7 și 8.
Falimentul City Insurance a dus la „maturizarea” asigurătorilor din România
Lucrurile par să se așeze pe piața RCA, după taifunul provocat de falimentul City Insurance. În prezent, se remarcă o tendință de „maturizare” a asigurătorilor, care au învățat multe din evenimentele care s-au petrecut și care au făcut să se dezvolte o concurență loială pe piață, sunt de părere specialiștii.
Vicepreședintele ASF a declarat: „Majoritatea asigurătorilor au ajuns la concluzia că piaţa RCA, în România, este o piaţă în care pot fi jucători. S-a dat dovadă de maturitate când în ciuda situaţiei speciale de după retragerea licenţei City Insurance companiile de asigurări au ales să rămână în piaţă“.
Vicepreședintele ASF a mai declarat că împărțirea echitabilă a riscurilor este cea mai bună formulă, în contextul în care au apărut sute de mii de clienți ai falimentarei City Insurance, după ce le-au încetat de drept polițele.