În cadrul unei întâlniri a Eurogrup, miniștrii de finanțe din zona euro au decis să înăsprească politica fiscală în anul care urmează. Din cauza pandemiei provocate de coronavirus, au fost injectate miliarde de euro în economie. Cu toate acestea, miniștrii nu exclud să pompeze chiar și mai mulți bani, dacă va fi necesar, de data aceasta pe fondul războiului din Ucraina, după cum scrie Reuters.
UE revizuiește regulile fiscale
Într-un comunicat transmis de Eurogrup se arată că zona euro este bazata pe fundamente solide, dar chiar și așa, incertitudinile au sporit destul de mult odată cu războiul din Ucraina. Impactul economic necesită o evaluare continuă, timp în care se adaugă noi riscuri, în principal din cauza problemelor din lanțurile de aprovizionare, dar și a inflației sau a majorării prețurilor la energie.
Prin Pactul de stabilitate și creștere, se ține deficitul guvernamental sub 3% din PIB, precum și datoria la sub 60% din PIB. În 2020, prevederile acestui pact au fost suspendate, în ideea de a le oferi guvernelor o libertate mai mare de acțiune în lupta împotriva COVID-19.
Din moment ce economia începe să-și revină, aceste reguli bugetare vor începe să fie introduse din nou, din 2023, cel mai probabil cu unele modificări ce vor ține cont de realitățile economice din UE, cum ar fi necesitatea unor investiții de amploare pentru înfrânarea schimbărilor climatice și datoria publică.
Guvernele trebuie să sprijine economia cu bani publici
Comisia Europeană a transmis că toate guvernele din cadrul UE trebuie să se pregătească să-și ofere sprijinul pentru sectorul economic din bani publici. Acest sprijin va trebui să fie direct proporțional cu efectele războiului din Ucraina asupra statului respectiv.
Comisia a mai recomandat guvernelor UE să renunțe, în 2023, la orientarea de sprijin, care este în prezent, la o orientare fiscală neutră, având în vedere că economia este pe creștere și că, din cauza pandemiei, statele din UE au datorii ridicate. „Sprijinim opinia CE că o tranziție de la orientare de sprijin în zona euro la o orientare fiscală neutră, începând din 2023, pare a fi adecvată, în timp ce rămânem pregătiți să reacționăm în funcție de evoluția economiei și de asemenea în contextul incertitudinilor ridicate”, mai scrie în comunicatul transmis de Eurogrup.
Zona euro, într-o formă bună după pandemie
Potrivit președintelui Eurogrup, Paschal Donohoe, efectele economice ale războiului din Ucraina vor pune presiune și pe zona euro: „Această criză va avea un impact asupra creșterii economice. Ne-a afectat lanțurile de aprovizionare și împinge prețurile energiei la niveluri care sunt provocatoare pentru gospodării și întreprinderi. Dar oricât de mari ar fi costurile, subliniez că zona euro a intrat într-o formă foarte bună la acest nou test”, se arată în comunicatul postat pe site-ul Eurogrup.
Donohoe a subliniat că norocul UE a fost că a intrat în această nouă criză cu o redresare economică puternică, aflată în plină desfășurare, prin bănci bine capitalizate, noi locuri de muncă și o îmbunătățire a stării de sănătate. Președintele Eurogrup consideră că în timpul pandemiei s-a văzut rezistența euro.
Eurogrup va continua să coordoneze politica fiscală în zona euro pentru a preîntâmpina riscurile și incertitudinile ridicate, dar și impactul asupra economiei. În acest sens, politicile fiscale vor rămâne agile și flexibile, transmite grupul. În paralel, vor fi luate în considerare opțiuni concrete pentru a aborda impactul creșterii prețurilor la energie asupra IMM-urilor și asupra cetățenilor.
Cine este Eurogrup
Eurogrup este un organism informal în care miniștrii din statele membre ce fac parte din zona euro poartă discuții în privința unor responsabilități comune în privința monedei euro. Principala atribuție a Eurogrup este aceea de a coordona politicile economice între statele membre ce alcătuiesc zona euro. În plus, grupul are în vedere și promovarea condițiilor propice creșterii economice mai puternice.
Eurogrupul se reunește, de regulă, o dată pe lună. Președintele său este ales pentru un mandat de doi ani și jumătate, prin majoritate simplă a voturilor exprimate. Președintele actual este Paschal Donohoe, ministrul finanțelor din Irlanda, care a fost ales la 9 iulie 2020.