Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), pe 21 martie 2022 ar urma să fie lansat apelul de proiecte pentru pentru Acțiunea 4.1.1 – POC (Programul Operațional Competitivitate), astfel că antreprenorii își vor putea depune proiectele în mai puțin de o lună. Apelul vine să înlocuiască fosta Măsură 3, care a fost anulată de guvernanți pe fondul unor potențiale nereguli.
Versiunea consolidată a proiectului de ghid al solicitantului pentru Acțiunea 4.1.1 este acum disponibilă, dar nu reprezintă forma finală a ghidului. Totuși, MIPE consideră că nu vor fi făcute modificări semnificative asupra acestuia. Ghidul consolidat aferent acestei acțiuni poate fi descărcat de aici.
Solicitanții vor avea la dispoziție 5 zile pentru depunerea proiectelor
Așa cum a estimat MIPE, apelul urmează să fie lansat pe 21 martie și să rămână deschis pentru 5 zile. Astfel, perioada de depunere a dosarelor se încheie pe 25 martie. În ziua lansării apelului, cererile de finanțare vor putea fi înregistrate și trimise încă de dimineață, începând cu ora 09:00.
Pentru a trimite cererile de finanțare, solicitanții vor folosi aplicația IMM RECOVER, portal administrat de STS și Ministerul Economiei. Mai departe, beneficiarii ale căror proiecte au fost declarate câștigătoare le vor transfera în sistemul de gestionare a fondurilor europene MySMIS-2014. Transferul se va face în 5 zile lucrătoare de la primirea notificării de la autoritatea de management a POC.
Smis a dezvoltat o suită de aplicații pentru solicitanți
Un număr mare de IMM-uri care au fost afectate de pandemie sunt interesate de această măsură și vor să afle dacă sunt eligibile pentru finanțare. În acest sens, echipa Smis a pus bazele unei aplicații dedicate acestei măsuri, cu ajutorul căreia IMM-urile primesc răspunsuri la întrebări esențiale legate de proiect (cum se scrie proiectul, care sunt documentele necesare, care sunt criteriile de evaluare etc.).
Echipa Smis a proiectat o suită de aplicații care să ofere sprijin antreprenorilor în toate fazele finanțării. Două dintre ele sunt finalizate, iar cea de-a treia, destinată fazei de implementare, se află în curs de dezvoltare (POC Manager).
POC Status – aplicație gratuită de verificare a eligibilității
Prima dintre cele trei aplicații este cea de verificare a eligibilității companiei pentru accesarea finanțării în cadrul acestei acțiuni. Prin crearea unui cont și introducerea CUI-ului firmei, antreprenorii pot să afle gratuit dacă sunt potențiali beneficiari ai fondurilor.
Aplicația este intuitivă, iar ecranul își schimbă culoarea în funcție de verdict (roșu – neeligibil, verde – eligibil). Un alt aspect interesant cu privire la această aplicație este faptul că punctele de eligilitate sunt explicate într-un mod clar și transparent, fiind bifate în roșu sau verde, după caz. De altfel, aplicația interoghează și baze de date aferente altor ajutoare de care a beneficiat solicitantul, ceea ce reprezintă un indicator important în direcția încadrării în plafonul maxim de 1.8 milioane de euro.
POC Status pune la dispoziția solicitanților și alte facilități, cum ar fi accesul la modalitatea de calcul a punctajului și informații cu privire la suma maximă pe care aceștia o pot primi. Aplicația returnează lista de coduri CAEN eligibile și un raport al tuturor interogărilor, adică detalii despre firmele interogate, ceea ce oferă solicitanților o imagine de ansamblu asupra concurenței. Aplicația este disponibilă și pentru smartphone-uri. Dacă verdictul este unul favorabil, solicitantul poate începe să își redacteze gratuit proiectul, având la dispoziție o perioadă gratuită de 5 zile.
Deci, această aplicație devine un real ajutor pentru IMM-urile care vor să afle din timp dacă sunt eligibile pentru finanțarea acordată în temeiul Acțiunii 4.1.1. Solicitanții obțin rapid o analiză extinsă asupra afacerii lor și au acces la informații utile, cum ar fi raportul companiilor verificate.
POC Sketch – aplicație gratuită de scriere a proiectelor
Cea de-a doua aplicație din suită, dezvoltată de startup-ul românesc Smis, este POC Sketch. Aceasta se adresează în egală măsură consultanților și antreprenorilor, oferind sprijin în scrierea proiectului prin automatizarea procesului. Trebuie menționat faptul că aplicația este gratuită doar pentru 5 zile, astfel că solicitanții au la dispoziție un termen limitat pentru a își redacta proiectul. În schimb, dacă achiziționează o licență, pot scrie oricâte proiecte își doresc și termenul de utilizare este nelimitat.
La fel ca aplicația de eligibilitate POC Status, POC Sketch este o aplicație intuitivă, care generează automat planul de afaceri, cererea de finanțare și alte documente. Un alt punct forte al aplicației este calcularea în timp real a punctajului, pe măsură ce informațiile sunt completate. Utilizatorii pot să seteze într-un mod simplu obiective, activități și indicatori, iar aplicația îi avertizează în cazul în care depășesc limitele de buget menționate în ghid.
Printre altele, utilizatorii au acces la tutoriale și asistență în ceea ce privește adăugarea companiei în platforma IMM Recover și la depunerea cererii de finanțare, precum și la sinteză completă a proiectului, care poate fi vizualizat în lei sau euro. Completarea informațiilor este intuitivă, întrucât există texte exemplu în majoritatea câmpurilor. De altfel, costurile pentru licențe sunt accesibile, pornind de la 700 de lei.
Aplicația de redactare este dedicată atât antreprenorilor, cât și firmelor de consultanță
Astfel, aplicația POC Sketch se potrivește mai multor tipuri de utilizatori. Pe de o parte, aceasta se adresează antreprenorilor care vor să își redacteze singuri proiectul, dar au nevoie de asistență. Pe de altă parte, inclusiv firmele de consultanță pot să utilizeze această aplicație, în ideea de a simplifica și eficientiza procesul de redactare a proiectelor. Cu alte cuvinte, aplicația dezvoltată de startup-ul Smis pentru redactarea proiectelor reprezintă un instrument util atât pentru cei fără experiență în redactarea unui astfel de proiect, precum și pentru firmele care se ocupă exclusiv de această activitate.
Alexandru Picioruș, CEO Smis, estimează că cel puțin 10% dintre proiectele care vor fi depuse pentru POC 4.1.1. vor fi redactate cu ajutorul aplicației POC Sketch. Până acum, există peste 3.000 de proiecte în schiță și aplicația este utilizată de peste 100 de firme de consultanță.
Calendarul de aplicare și bugetul total alocat Acțiunii 4.1.1
Ghidul solicitantului în varianta consolidată, aferent Acțiunii 4.1.1 Investiții în activități productive, a fost lansat pe 18 februarie, cu modificări ce vizează criteriile de eligibilitate, calendarul, bugetul disponibil, modul de aplicație și selecție etc. Una dintre cele mai importante noutăți pe care le-a adus această variantă a ghidului o reprezintă posibilitatea de aplicare pentru finanțare a firmelor care au avut cifra de afaceri 0 în 2020.
Potrivit estimărilor MIPE, apelul va fi lansat în data de 21 martie, adică în mai puțin de o lună. În această perioadă, solicitanții au la dispoziție suficient timp pentru a-și pregăti proiectele, care vor fi ulterior depuse între 21-25 martie 2022, în platforma IMM RECOVER.
Bugetul apelului este de 358 milioane de euro, cu posibilitatea ca valoarea totală a proiectelor să se ridice la 430 milioane de euro, întrucât MIPE ia în calcul aplicarea unei limite de supracontractare de 120%. Antreprenorii vor putea obține fonduri europene în valoare de până la 1 milion de euro (valoarea maximă a ajutorului) pentru investiții în activități productive. Proiectul de sprijin se adresează IMM-urilor, iar criteriile de eligibilitate pot fi consultate în detaliu în ghidul consolidat publicat de MIPE.
În aceste condiții, IMM-urile interesate pot să aloce următoarea perioadă pentru redactarea proiectelor, solicitând ajutorul unei firme de consultanță sau folosind pe cont propriu instrumente de sprijin, așa cum sunt aplicațiile dezvoltate de startup-ul românesc Smis pentru toate etapele asociate acestei finanțări.