
Astăzi, 21.03.2022, era termenul stabilit pentru deschiderea Acțiunii 4.1.1, prin care IMM-urile afectate de pandemia de COVID-19 ar fi urmat să primească acces la fonduri UE de până la 1 milion de euro pe proiect. Cu doar câteva zile înainte de termen, s-a decis amânarea deschiderii apelului de proiecte. Guvernul a intervenit cu noi modificări asupra criteriilor de departajare în caz de egalitate, urmând ca lansarea să aibă loc după ce Comisia Europeană oferă avizul pentru noua schemă.
Premierul României, reprezentanții mediului de afaceri, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și secretarul de stat în cadrul MIPE au participat la o întâlnire pentru a evalua cele mai relevante criterii de evaluare în vederea selectării firmelor eligibile pentru viitoarele investiții. În urma acestei întâlniri, s-a hotărât amânarea termenului de lansare.
Criteriile de departajare în caz de egalitate au fost modificate
Au fost elaborate noi criterii de departajare în caz de punctaj egal, la propunerea mediului de afaceri:
-
productivitatea muncii per angajat în anul 2019, exprimată ca raport între cifra de afaceri realizată în acel an și numărul de angajați;
-
ponderea valorii utilajelor tehnologice în cadrul proiectului din total grant solicitat;
-
numărul de locuri de muncă nou create;
-
data și ora înscrierii în program.
Acestea sunt noile criterii de departajare în caz de punctaj egal, potrivit Executivului. Pe lângă modificările privind departajarea în situații de egalitate, Guvernul a răspuns pozitiv la sugestia reprezentanților mediului de afaceri conform căreia firmele al căror acționariat a fost modificat în ultimul an să nu poată beneficia de ajutoare de stat prin această măsură. De asemenea, vor fi introduse criterii mai relevante în ceea ce privește departajarea privind scăderea cifrei de afaceri din 2020 față de 2019.
Modul în care a fost pregătită lansarea apelului a reprezentat un alt motiv de nemulțumire pentru cei din mediul de afaceri. Cu doar câteva zile înainte de termenul stabilit pentru deschiderea Acțiunii 4.1.1, a fost publicată o nouă listă de tipuri de cheltuieli eligibile. În plus, antreprenorii nu au beneficiat de un tutorial de utilizare a platformei unde vor fi depuse proiectele și nici de posibilitatea de a o testa în prealabil.
Data la care se va lansa în cele din urmă proiectul nu a fost precizată, iar noile modificări ar putea să dea peste cap proiectele deja finalizate în conformitate cu precizările din ghidul solicitantului, publicat anterior în forma consolidată.
A fost modificată și partea de cheltuieli eligibile din schema 4.1.1
La 16 martie, MIPE dădea un ordin prin care modifica lista de cheltuieli eligibile în cadrul schemei de ajutoare de stat – Acțiunea 4.1.1 – la care ministrul a adăugat cheltuieli cu renovarea clădirilor, montaj diferite echipamente de eficiență energetică, echipamente pentru surse regenerabile, furnizarea de servicii energetice.
În februarie, a fost publicat Ghidul solicitantului pentru Acțiunea 4.1.1 în formă consolidată, iar data estimată pentru deschiderea înscrierilor a fost 21 martie, ceea ce i-a determinat pe mulți antreprenori să înceapă să își pregătească proiectele, investind deci în consultanță. Pe de altă parte, unii antreprenori au cumpărat firme care au înregistrat scăderi în 2020, pentru a putea aplica la program și pentru a fi eligibili să primească finanțare. Încercarea lor a fost în zadar, dat fiind că firmele care și-au schimbat acționariatul în ultimul an nu vor mai fi eligibile la finanțare.
Peste 10.000 de companii se pregăteau să aplice la Măsura 4.1.1
La acțiunea pe care Guvernul a amânat-o pentru a treia oară ar fi urmat să aplice în jur de 12.000 de companii, în vederea obținerii de finanțare pentru investiții de până la 1 milion de euro. Alexandru Picioruș, CEO SMIS, atrage atenția faptului că multe proiecte se aflau în prag de finalizare și că antreprenorii au plătit consultanță în vederea elaborării acestora. Acesta precizează că există pericolul de a nu mai exista timp fizic pentru realizarea măsurii, în condițiile în care ar fi lansat un nou ghid și vor fi necesare noi avizări.
Obiectivul acestei Măsuri, pentru care bugetul e de 358 milioane de euro, este de a oferi acces IMM-urilor la fonduri europene în valoare de până la 1 milion de euro/proiect pentru investiții, vizând firmele care au fost profund afectate de pandemie. La bugetul Măsurii se va aplica o limită de supracontractare de 120%, adică valoarea totală a proiectelor finanțare prin schema de ajutoare pentru IMM-uri se va putea ridica la 430 milioane de euro.