Impozit pe veniturile din străinătate

Într-o lume globalizată, unde granițele devin tot mai fluide, mulți dintre noi ne găsim în situația de a lucra în străinătate sau de a primi bani din afara țării. În acest context, gestionarea corectă a obligațiilor fiscale devine esențială. Acest articol își propune să ofere un ghid util pentru toți cei care se confruntă cu întrebări legate de impozitarea veniturilor obținute din străinătate.

Când și cum se impozitează banii din străinătate?

Primul aspect de clarificat este dacă trebuie să plătești impozit pentru banii primiți din străinătate. Răspunsul depinde de sursa venitului și de locația fiscală a beneficiarului. În general, dacă ești rezident fiscal în România și primești bani din străinătate ca urmare a unor activități independente sau alte tipuri de venituri enumerate mai jos, ești obligat să declari aceste sume și să plătești impozit pe venit conform legislației românești.

Tipuri de venituri impozabile

Veniturile din străinătate care trebuie declarate includ:

  • Venituri din activități independente;
  • Venituri din drepturile de autor;
  • Venituri din activități agricole, piscicultură, silvicultură;
  • Venituri din dobânzi sau dividende;
  • Pensiile;
  • Venituri din jocuri de noroc sau din premii.

Unde și când se plătește impozitul?

Impozitarea veniturilor se face în statul în care ai domiciliul fiscal. Pentru cetățenii români, acest lucru înseamnă că, dacă stai mai mult de șase luni pe an în România, ești considerat rezident fiscal aici și trebuie să îți declari veniturile obținute din orice sursă, inclusiv din străinătate.

Formularul 212 – Declarația Unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice trebuie depus la ANAF anual, până la data de 25 mai, pentru veniturile obținute în anul precedent.

Calculul impozitului

Impozitul pe veniturile din străinătate se calculează aplicând cotele de impozit specifice fiecărei categorii de venituri asupra bazei de calcul, conform Codului fiscal român. Dacă ai plătit deja impozit pentru un venit în țara în care l-ai obținut, și între România și acea țară există o convenție pentru evitarea dublei impuneri, poți beneficia de deducerea acestui impozit din suma datorată în România.

Cum și unde se depune Declarația Unică?

Declarația Unică poate fi depusă electronic, prin Spațiul Virtual Privat de pe site-ul ANAF sau www.e-guvernare.ro, sau fizic, la birourile ANAF. Este important să completezi declarația cu sumele în lei, folosind cursul de schimb mediu anual publicat de BNR.

Plata impozitului

Dacă, după depunerea declarației, rezultă că ai de plată impozit pe veniturile obținute în străinătate, acesta poate fi achitat prin transfer bancar, numerar sau cu cardul la casieriile Trezoreriei Statului, prin mandat poștal sau online, prin platforma Ghiseul.ro.

Situația angajaților cu contract de muncă în străinătate

Dacă lucrezi în străinătate pentru un angajator străin și ești considerat nerezident în România, nu trebuie să plătești impozit în România pentru salariul obținut și nici să completezi declarația unică.

Concluzie

Navigarea prin complexitățile fiscale ale veniturilor din străinătate poate părea descurajantă, dar cu informațiile corecte și o planificare atentă, poți să te asiguri că îți îndeplinești toate obligațiile fiscale fără probleme. Este esențial să te informezi în mod constant despre legislația fiscală și să consulți un specialist fiscal dacă situația ta este mai complexă.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.