S-a lansat a 10-a ediție a programului universitar de pre-accelerare pentru startup-uri tech, iar înscrierile sunt deschise în acest moment. Este vorba despre Innovation Lab, primul program de pre-accelerare pentru startup-urile din verticala tech din România, care a fost lansat în 2013 în cadrul Universității POLITEHNICA din București.
Programul se adresează pasionaților de tehnologie și inovație digitală, printre care tineri antreprenori, cercetători, studenți și specialiști din industrie. Cei interesați se pot înscrie la etapa de selecție, care se desfășoară luna aceasta. Cu prilejul unuia dintre hackatoanele organizate regional în București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara, antreprenorii care doresc să participe la program își vor prezenta ideile de business.
Programul se va desfășura în perioada martie-iulie 2022
Programul Innovation Labs se va desfășura în lunile martie-iulie 2022, în cele cinci centre regionale din orașele amintite anterior, cu participanți din toată țara. Programul este coordonat de Asociația Tech Lounge și implementat alături de mai mulți parteneri, între care Asociația Transilvania IT. De altfel, programul se bucură de sprijin din partea BRD, Orange, Microsoft, Elrond, UiPath etc.
Există probabilitatea ca evenimentele din ediția cu numărul 10 să fie desfășurate într-un sistem hibrid, atât în format online, cât și offline, în ideea de a derula programul în condiții de siguranță, fără a face rabat de la formele de socializare tradițională. Persoanele care vor să participe la program sunt încurajate să se înscrie în centrul cel mai apropiat de locul în care își desfășoară activitatea.
Proiectele au evoluat de la o ediție la alta
Fiind un program deschis studenților din toate universitățile, Mihnea Costoiu, Rectorul Universității Politehnica din București, facultatea în cadrul căreia s-a lansat această inițiativă, subliniază faptul că în rândul tinerilor din România există cu siguranță potențial antreprenorial neexploatat. Proiectele au evoluat de la o ediție la alta, iar rectorul și-a exprimat optimismul cu privire la calitatea proiectelor care vor participa în acest an la program, precum și referitor la experiența de mentorat de care o să beneficieze cei selectați.
Programul de pre-accelerare este implementat în 5 orașe mari din România, având în fiecare dintre acestea parteneri academici care sprijină inițiativa. În București, printre parteneri se numără și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, în Cluj-Napoca Universitatea Babeș–Bolyai, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, dar și alte universități de top din cele cinci orașe.
Echipele calificate vor beneficia de mentorat și susținere pe parcursul celor 5 luni
Echipele care vor fi selectate să participe la Innovation Labs 2022 vor beneficia de mentorat și susținere pe parcursul celor cinci luni în care se va desfășura programul, cu scopul de a fi sprijinite să își transforme ideile într-un MVP validat de clienți reali. Tot în cadrul programului, participanții pot beneficia de oportunități de creștere a produselor pe care le dezvoltă, prin mentorat specializat, prin posibilitatea de a crea conexiuni cu parteneri de business, prin vizibilitate media și prin acces la tehnologii de ultimă oră.
Cei pasionați de tehnologie sunt invitați să se înscrie la acest program unde se vor dezvolta alături de mentori, potențiali clienți și finanțatori, unde ideile pot fi transformate în produse cu impact pe piață, așa cum menționează Răzvan Rughiniş, co–fondator Innovation Labs și prodecan al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul UPB.
În cadrul Demo Day, care va avea loc pe 26 iulie, echipele care vor participa la Innovation Labs 2022 și care ajung în această etapă au oportunitatea de a-și prezenta prototipul final în fața unui juriu, precum și în fața publicului, a unor potențiali investitori și a reprezentanților mass media. Demo Day reunește persoane care realizează produse inovative prin utilizarea unor tehnologii moderne, în startup-uri proprii sau companii importante.
În altă ordine de idei, echipele care ajung în finală au șansa de a intra în vizorul unor potențiali finanțatori și parteneri de afaceri, precum și de a ajunge mai ușor la utilizatori sau clienți ai produsului final.
Participanții vor fi împărțiți în trei categorii
Vor exista trei categorii de echipe în cadrul Innovation Labs 2022:
-
echipe formate exclusiv din studenți;
-
echipe spin-off din mediul universitar formate din cercetători;
-
echipe formate din studenți și antreprenori cu experiență.
Cât despre verticalele propuse pentru ediția din acest an, amintim: agriculture, blockchain, digital health, retail, digital commerce, sustainability, cybersecurity, lifestyle.
Încă de la lansarea în 2013, Innovation Labs și-a asumat misiunea de a contribui puternic la ecosistem, iar de-a lungul anilor a susținut lansarea unui număr important de startup-uri early stage. Cu prilejul anului 2022, care marchează a 10-a ediție a programului, Innovation Labs urmărește să pună în valoare comunitatea națională construită în ultimii ani.
Acest program de incubare și pre-accelerare oferă tinerilor un context favorabil în care să își prezinte ideile de afaceri și să propună proiecte de startup-uri în echipe, cele mai bune dintre acestea trecând mai departe în program. Toate echipele care ajung în finală au în față un traseu promițător, dat fiind că primesc șansa de a își prezenta ideea în fața unor potențiali investitori.
Tinerii antreprenori sunt încurajați să se înscrie la acest program pentru a beneficia de ședințe de mentorat 1:1 cu profesioniști din mediul de afaceri, pentru a avea acces la parteneri și finanțatori, dar și pentru a participa la workshop-uri și cursuri săptămânale timp de 5 luni.
Mai multe echipe Innovation Labs au ridicat finanțare în ultimul an
Există numeroase echipe de succes care au participat la Innovation Labs și au reușit să ridice finanțare în ultimul an. Printre acestea se numără XVision, care a participat la program în 2018 și a câștigat premiul “Best Business”. Startup-ul românesc XVision a dezvoltat un produs care folosește AI pentru interpretarea radiografiilor în mod automatizat. În 2020, startup-ul a ridicat finanțare printr-un investitor privat și prin GapMinder, ROCA X, Cleverage și Growceanu, iar anul acesta a obținut un milion de euro într-o rundă de finanțare de tip seed.
Înscrierile la Innovation Labs 2022 se fac aici, unde se va selecta mai întâi orașul și apoi se va trece la înscrierea propriu-zisă. Datele limită de înscriere sunt 11 martie, pentru hackatoanele din 12-13 martie din Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Pentru hackatoanele din 19-20 martie din Sibiu și București data limită de înscriere este 17 martie.