poprire revolut

Judecătorii din România au decis că persoanele cu conturi Revolut pot fi supuse popririi, la fel ca toate celelalte, chiar dacă plățile în lei se fac printr-un cont colector ce a fost deschis la o bancă parteneră, cont al cărui titular este compania britanică, și nu cei care utilizează aplicația. Dacă aceste decizii rămân definitive, vor reprezenta o premieră pentru România și vor elimina tentativele de fraudă.

În România, conturile în lei Revolut sunt ținute la Libra Internet Bank, în urma unui parteneriat între cele două instituții, realizat în anul 2020. Prin acest parteneriat, Revolut Payments UAB, ce deține aplicația financiară, a putut opera conturi în lei cu IBAN românesc, devenind astfel unul dintre cele mai populare instrumente financiare ale românilor.

În octombrie 2021, o firmă de executări silite a formulat două chemări în instanță pentru posesorii de carduri Revolut la Judecătoria Buftea și Judecătoria Slobozia, după cum scrie Fanatik. Aceasta solicita instituirea de popriri pe conturile a doi utilizatori pentru care Banca Comercială Română (BCR) avea decizii de executare silită definitive. Chiar dacă în ambele cazuri, în cererea executorului există referințe la conturile Revolut ale respectivilor debitori, doar Libra apare în dosare, având calitatea de terț poprit.

ANAF poate să solicite poprirea conturilor Revolut

Întrebați de jurnaliștii Adevărul despre acest caz, reprezentanții ANAF au declarat: instituţiile de credit, instituţiile de plată şi instituţiile emitente de monedă electronică sunt obligate să comunice organului fiscal central, zilnic, informaţii cu privire la lista titularilor persoane fizice, juridice sau altor entităţi fără personalitate juridică ce deschid ori închid conturi bancare sau de plăţi, precum şi informaţiile privind data deschiderii şi închiderii pentru fiecare cont în parte”, conform dispoziţiilor art. 61 alin. (2) lit.a) din Codul de procedură fiscală.

Tot cei de la ANAF spun că popririle bancare se înființează pe baza informațiilor stocate la nivelul Agenției, în funcție de Registrul central electronic de plăți și conturi bancare ce sunt identificate prin IBAN, registru ce a fost operaționalizat de la 11 ianuarie 2021.

Potrivit reprezentanților ANAF, citați de Adevărul: , „Revolut Bank UAB este o instituţie de credit care a notificat Băncii Naţionale a  României furnizarea de servicii în mod direct pe teritoriul României, începând cu data de 01.07.2022. La acest moment Revolut Bank UAB poate transmite informaţii în vederea îndeplinirii obligaţiilor declarative, în condiţiile legii. De asemenea, ANAF poate solicita, în condiţiile legii, informaţii despre rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise de clienţii instituţiei menţionate”,

Care este poziția oficială a Revolut în acest caz

Reprezentanții Revolut spun că instituția cooperează pe deplin cu autoritățile statului din România și cu cele de reglementare pentru a reduce fraudele, evaziunea fiscală și pentru a preveni spălarea banilor. Iată poziția oficială a Revolut România:
„Este un subiect de maximă importanţă pentru noi şi va continua să fie o prioritate agenda noastră. Ne raportăm la aceleaşi reglementări ca orice altă instituţie financiară din spaţiul european şi aplicăm o abordare bazată pe risc. Suntem supravegheaţi atât de Banca Lituaniei, cât şi de Banca Centrală Europeană şi operăm cu licenţă bancară în 30 de pieţe din Uniunea Europeană, respectând toate reglementările europene legate de lupta împotriva spălării banilor şi a evaziunii fiscale. Tocmai prin prisma acestor elemente de reglementare, considerăm că Revolut nu este expus la utilizări iresponsabile mai mult decât orice altă instituţie financiară reglementată în Europa” de declarat Luiza Domnișoru, Head of Comunication România, potrivit Adevarul.ro.

În România, Revolut numără peste două milioane de clienți. Rata actuală de penetrare este de circa 26% din populația activă a țării.

close

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.