Merck&Co a dezvoltat un medicament antiviral sub formă de pastilă, iar studiile clinice arată că riscul de deces sau de spitalizare a fost redus cu până la 50% pentru persoanele cu cel mai mare risc de a dezvolta o formă severă a bolii.
Într-un comunicat de presă, Merck a oferit detalii cu privire la studiul efectuat și la rezultatele obținute
Acesta a implicat un număr de 775 de pacienți, iar 7,3% dintre persoanele cărora li s-a administrat molnupiravir au fost spitalizate, spre deosebire de 14,1% dintre persoanele tratate cu placebo care au fost spitalizate sau au decedat până în ziua 29 a tratamentului. În grupul placebo au existat 8 decese, iar în grupul celor care au primit molnupiravir niciunul.
Trebuie menționat faptul că persoanele care au participat la studiu au fost nevaccinate și li s-a administrat medicamentul în maxim 5 zile de la contractarea virusului. Jumătate dintre cei 775 prezentau cel puțin un factor de risc pentru boală severă.
La recomandarea unor monitori externi, studiul a fost oprit mai devreme. Rezultatele extrem de favorabile constituie motivul pentru care procesul de fază III a fost oprit. Acest antiviral puternic, cu șanse de a reduce riscul spitalizării la un nivel atât de mare, poate schimba întreaga situație, conform declarațiilor lui Amesh Adalja, cercetător la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății.
Merck și partenerul Ridgeback Biotherapeutics plănuiesc să solicite cât mai curând autorizația de utilizare de urgență din SUA a pastilei. De asemenea, Merck a precizat că intenționează dezvoltarea unei abordări conform căreia prețul tabletelor să fie stabilit pe baza criteriilor de venit ale țărilor.
Până la sfârșitul anului, Merck intenționează să producă până la 10 milioane de seturi de tratament, Guvernul american făcând deja o achiziție în avans pentru care a plătit 1,2 miliarde de dolari.
Cum funcționează molnupiravir?
Medicamentul experimental molnupiravir acționează prin introducerea de erori în codul genetic al virusului, cu scopul de a împiedica reproducerea acestuia. Antiviralul ar putea deveni o modalitate de combatere a virusului, suplimentând vaccinurile. Acesta ar avea eficiență împotriva tuturor variantelor de coronavirus.
Compania care a dezvoltat pastila a oferit detalii și cu privire la momentul potrivit pentru administrare, declarând că medicamentul este cel mai eficient atunci când se administrează imediat după ce o persoană a fost infectată cu virusul. Pastila trebuie administrată de două ori pe zi, timp de cinci zile.
Dacă se obține autorizația, molnupiravir va deveni primul medicament antiviral oral pentru tratarea COVID-19. Introducerea acestei pastile ar facilita considerabil tratamentul pacienților, ținând cont că opțiunile curente de tratament includ un singur medicament antiviral aprobat, acesta fiind administrat pe cale intravenoasă.