Noua lege

Începând cu data de 1 ianuarie 2022, instituțiile publice nu mai au voie să ceară de la firme sau persoane fizice copii de pe actele emise de alte instituții ale statului, conform noului proiect de lege adoptat de Camera Deputaților. Acestea vor putea solicita actele doar în format electronic și doar cu acordul beneficiarului. Acest proiect vine în completarea OUG 41/2016.

Potrivit noii legi, instituțiilor publice și funcționarilor li se interzice solicitarea de copii ale actelor emise de alte entități publice de la persoane fizice sau firme pentru soluționarea cererilor formulate în vederea furnizării unui serviciu public. Aceeași inițiativă legislativă subliniază faptul că instituțiile publice vor putea solicita doar copii electronice de la instituțiile care au emis documentul respectiv, numai cu acordul celui care a formulat cererea.

O mulțime de persoane pierd timp făcând copii de pe diferite acte, cum ar fi buletinul sau certificatul de naștere. Pentru a reforma și moderniza modul în care funcționează administrația publică, acest nou proiect vine ca un impuls pentru instituțiile publice și ca sprijin pentru cetățeni.

Interacțiunea dintre stat și cetățean va fi simplificată

Noua inițiativă legislativă va avea un efect semnificativ în simplificarea interacțiunilor dintre stat și cetățean într-o multitudine de circumstanțe, precum schimbarea buletinului, cumpărarea unei case și multe alte situații care impun o documentație riguroasă.

Proiectul a trecut pe la Senat, care a adoptat proiectul la sfârșitul lunii iunie, și pe la Camera Deputaților, unde a obținut votul final – 291 deputați au votat pentru adoptarea proiectului, iar unul singur a fost împotrivă.

Deși proiectul legislativ ar urma să intre în vigoare începând cu anul viitor, mulți parlamentari au subliniat faptul că inițiativa legislativă nu va putea fi aplicată din cauza deficiențelor logistice, tehnice și de personal cu care se confruntă aparatul administrativ în mai multe regiuni din țară. Toate aceste deficiențe fac aproape imposibilă transmiterea electronică a documentelor, iar forma adoptată de senat nu prevede sancțiuni.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.