
Un sondaj realizat de Consiliul Național pentru Întreprinderi Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) arată că aproximativ 35% dintre proprietarii de afaceri iau în considerare să reducă numărul de salariați din cauza creșterii facturilor la gaze și electricitate.
Sondajul a fost realizat în perioada 2 -14 februarie 2022 și au răspuns 2260 de antreprenori, dintre care 59,65% microîntreprinderi, 25% întreprinderi mici, 11,9% întreprinderi mijlocii și 3,5% întreprinderi mari.
Facturile la electricitate și gaze au crescut și cu 200%
Dintre antreprenorii chestionați, jumătate au răspuns că factura lor la electricitate a crescut cu 50%, în timp ce pentru o treime factura s-a dublat. Mai mult, 15% dintre posesorii de afaceri au spus că factura a electricitate a crescut cu 200% sau mai mult.
În privința facturilor la gaze, 37% dintre persoane au spus că au primit facturi cu 50% mai mari, pentru 29% facturile s-au dublat, iar pentru 20%, valoarea facturilor la gaze a crescut cu 200% sau mai mult.
Ce măsuri iau antreprenorii în plină criză energetică
În cadrul aceluiași sondaj, antreprenorii au fost chestionați și în legătură cu măsurile pe care le vor lua în perioada următoare din cauza acestor scumpiri. 76% dintre ei au anunțat că vor reduce sau amâna investițiile, acest lucru având un impact foarte important în societate, pentru că se reflectă în pierderea competitivității. În același timp, jumătate dintre oamenii de afaceri îi vor diminua activitatea firmei, iar 38% au spus că vor pune pe pauză achiziția programelor de digitalizare pe care o aveau în plan.
Unul din trei antreprenori a spus că în această perioadă va reduce numărul angajaților, iar 8% au declarat chiar că își vor închide firma.
În cazul diminuării sau închiderii firmei, 42% dintre întreprinzători vor disponibiliza 1-9 salariați, 11% vor concedia 10-49 de angajați, 1,3% – 50-250 de angajați și 1,3% vor renunța la peste 250 de angajați.
În plus, antreprenorii au fost întrebați și dacă vor crește prețurile în perioada următoare, pentru produsele și serviciile lor, iar 17% au spus că le vor crește cu mai bine de 30%, 42% le vor mări cu 10-30%, 19% vor avea creșteri sub 10%, iar 20% au spus că nu au crescut prețurile și nici nu intenționează.
Populația nu își permite scumpiri, în acest moment
Reprezentanții CNIPMMR au declarat într-o conferință de presă că piața nu va accepta însă aceste scumpiri anunțate de unii dintre întreprinzători, ceea ce însemnă că producția va scădea și vor crește importurile, totul ducând la inflație și la scăderea puterii de cumpărare. În pandemie, un milion de români au fost în șomaj tehnic, iar populația nu își permite scumpiri, potrivit reprezentanților întreprinderilor private mici și mijlocii din România.
Fiind chestionați și în legătură cu principalele măsuri pe care statul ar trebui să le ia pentru a diminua impactul resimțit de antreprenori în privința prețurilor la energie, 77,8% consideră că este necesară o reglementare a pieței pe întreg lanțul energetic și stabilirea unui plafon pentru comisionul perceput de cel mult 10-15%.