
O treime dintre românii chestionați pe o platformă de imobiliare consideră că prețurile pentru locuințe vor scădea până în primăvara lui 2023. Conform studiului Storia.ro, 38 % dintre respondenți își doresc să cumpere o proprietate în următoarele 12 luni, o treime sunt nehotărâți, iar 12 % înclină spre achiziție, în timp ce 9 % spun că nu vor cumpăra o locuință în anul 2023.
Ce buget ar aloca românii pentru cumpărarea unei locuințe?
În materie de buget alocat pentru achiziția unei proprietăți, mai mult de jumătate dintre românii participanți la studiu spun că ar plăti sub 60.000 de euro pentru o locuință. Un sfert dintre aceștia au un buget între 61.000 și 90.000 de euro, 12 % își doresc ca prețul pentru o proprietate să fie între 91.000 și 120.000 de euro, iar 8 % ar plăti mai mult de 121.000 de euro.
Bugetul rezervat pentru cumpărarea unui imobil a rămas constant în ultimele 6 luni pentru aproape jumătate dintre respondenți, peste 23 % a crescut, iar pentru 35 % a scăzut. Micșorarea bugetului pentru achiziții imobiliare s-a înregistrat la 44 % dintre cei care intenționează să ofere până în 60.000 de euro și la 18 % dintre cei cu peste 121.000 de euro.
Dimpotrivă, la 30 % dintre cei care sunt în căutarea de locuințe cu preț între 91.000 și 120.000 de euro a crescut bugetul, iar la 31 % cu buget peste 121.000 de euro, suma pe care ar aloca-o s-a mărit.
Pentru 75 % dintre cei care nu ar cumpăra în prezent o proprietate, factorul hotărâtor pentru schimbarea deciziei ar fi scăderea prețului la imobiliare, urmat de micșorarea dobânzilor la credite (27 %), scăderea valorii coșului zilnic (19 %) și creșterea veniturilor personale (18 %).
„În privința așteptării legate de evoluția prețurilor, e normal ca oamenii să își dorească o scădere a acestora. Sunt copleșiți de creșteri pe toate planurile și nu își mai doresc o creștere de preț și în cazul viitoarei lor locuințe, aceasta având și un impact mare asupra bugetului total. Dacă se va materializa sau nu această scădere, rămâne de văzut. În termeni reali (ajustați cu inflația) avem deja o scădere a prețurilor medii în imobiliare (practic prețurile imobilelor au crescut mai lent decât rata inflației), deci suntem pe perioada de corecție la mijlocul ciclului imobiliar. În valori nominale (cifre efective) însă, e greu de crezut că inflația nu va afecta și piața construcțiilor, care are două componente principale: materialele și forța de muncă (manopera)”, spune Daniel Tudor, reprezentant al agenției imobilare The Concept, citat de startupcafe.ro.
Legat de modalitatea de plată, cei care ar cumpăra o proprietate ar achita cash în proporție de 60%, iar 40 % dintre ei ar plăti cu credit.
Așteptările față de viitoarele prețuri sunt diferite pentru următoarele 6 luni. Astfel, 39% dintre participanții la sondaj cred că va urma o scădere semnificativă a prețurilor, 27% se așteaptă la o ușoară scădere, în timp ce 9% estimează că vor rămâne la fel. 18 % dintre cei chestionați nu știu încotro se vor îndrepta prețurile.
În această privință, specialiștii consideră că nu există premisele unor scăderi de prețuri la locuințe. „Pentru anul viitor, în contextul unei cereri ridicate de locuințe noi și a unui stoc nou în scădere din cauza blocajului în procesul de emiterere a PUZ-urilor de sector, nu preconizăm scăderi majore de preț, ci, cel mai probabil, anumite reglaje în cazul unor proiecte”, a explicat Despina Ponomarenco, președinte Bucharest Real Estate Club (BREC).
Care sunt factorii care influențează decizia de cumpărare a unei locuințe în această perioadă?
Aspectele care influențează deciziile imobiliare în această perioadă sunt: prețurile mai mari ale locuințelor (pentru 62 % ); creșterea dobânzilor la credite (pentru 38 % ); prețurile mai mari pentru coșul zilnic (pentru 36 % ); contextul geopolitic (pentru 28 %); înăsprirea condițiilor de creditare (pentru 16 %); modificările din noul Cod Fiscal (pentru 8 %).
Potrivit Monicăi Dudău, Marketing Manager Storia.ro și OLX Imobiliare, „Sondajul ne confirmă că există diferențe semnificative între așteptările potențialilor cumpărători și preconizările dezvoltatorilor și ale altor profesioniști în imobiliare. Considerăm că observațiile de aici sunt un punct bun de pornire pentru o discuție mai amplă despre ce influențează prețul imobiliarelor și care sunt așteptările cumpărătorilor. Misiunea noastră e să înțelegem perspectiva tuturor, să le oferim o voce și să facilităm un dialog coerent care să aducă mai multă claritate într-o perioadă cu atât de mulți factori de luat în calcul”.
Sondajul a fost realizat în luna septembrie prin chestionar online, pe un eșantion de 1.041 respondenți care sunt înscriși pe platformele Storia.ro și OLX Imobiliare.