Persoanele fizice și firmele ar putea beneficia de o amânare a ratelor cu 9 luni. Vezi proiectul de OUG propus de Ministerul Finanțelor!

Într-un proiect de ordonanță de urgență publicat pe site-ul său, Ministerul Finanțelor propune amânarea ratelor la bănci pentru o perioadă de 9 luni. Amânarea este destinată persoanelor fizice ale căror cheltuieli au crescut cu 25%, dar și persoanelor juridice ale căror rezultate au scăzut, în ultimele luni, cu 25%. Nu se știe însă dacă propunerea a venit după ce a fost agreată cu reprezentanții băncilor.

Ministerul motivează că vrea să ajute oamenii și companiile în timpul crizei actuale

Potrivit Economedia, care citează surse din piață, nu ar exista un acord cu Autoritatea Bancară Europeană (AEB), astfel încât băncile să nu fie obligate să constituie provizioane, iar acest lucru ar putea avea un impact negativ asupra lor. În timpul pandemiei, mai exact în 2020-2021, amânarea ratelor s-a făcut cu exceptarea băncilor de la constituirea de provizioane, conform unui ghid elaborat de AEB. Specialiștii se tem că această măsură, a amânării ratelor, ar putea adânci și mai mult problema inflației.

În nota de fundamentare se specifică mai multe motive pentru care se dorește suspendarea plății ratelor. În primul rând, ar fi creșterea accelerată a cheltuielilor cu utilitățile, înregistrată atât de companii, cât și în gospodării. La aceasta se adaugă situația dificilă creată odată cu invazia militară a Rusiei în Ucraina astfel că: „pentru limitarea riscurilor de majorare a restanțelor față de furnizori, stat și bănci și încetinirea fluxurilor monetare din economie, cauzate de manifestarea unei crize temporare de lichiditate la nivelul debitorilor, cu efecte negative asupra întregii activități economice, este necesară intervenția statului în vederea protejării interesului general public prin amânarea la plată pe o perioadă determinată a ratelor, dobânzilor și comisioanelor acordate de instituțiile de credit și instituțiile financiare nebancare unor anumite categorii de debitori”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Măsura a apărut la doi ani după adoptarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 37/2020, privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori, fiind amânate la plată obligațiile respective, din cauza contextului dificil al pandemiei COVID-19.

Care sunt condițiile pentru amânarea ratelor

Moratoriul se adresează atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice, Acesta prevede posibilitatea amânării la plată ce se realizează pe baza unei solicitări adresate de debitor creditorului. Perioada acceptata pentru amânare este limitată la 9 luni, în cazul creditelor care au fost contractate anterior datei de 30 aprilie 2022.

În proiectul de OUG se mai arată că solicitarea trebuie însoțită de declarațiile pe proprie răspundere. Debitorul poate opta prin această solicitare să suspende obligația de plată a ratelor aferente împrumuturilor, care reprezintă: rate de capital, dobânzi și comisioane, pentru o perioadă care poate fi cuprinsă între o lună și 9 luni. Creditorul trebuie să analizeze solicitarea și să o aprobe în termen de 30 de zile de la data primirii.

Fiecare debitor poate beneficia o singură dată de această facilitate, pentru fiecare împrumut.

Așadar, persoanele fizice care doresc să beneficieze de amânarea ratelor vor prezenta o declarație pe propria răspundere în care vor menționa că au avut o creștere cu cel puțin 25% a cheltuielilor medii lunare, din cauza creșterii prețurilor, în ultimele 3 luni anterioare solicitării de suspendare a obligațiilor de plată, în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021.

Firmele care vor să solicite amânarea ratelor vor trebui să prezinte o declarație pe propria răspundere din care reiese scăderea cu cel puțin 25% a mediei rezultatelor lunare aferente ultimelor 3 luni, anterior cererii de suspendare a obligațiilor de plată, în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021.

Pentru a putea beneficia de această facilitate, debitorii trebuie să nu fi înregistrat restanțe în ultimele 6 luni înainte de data la care solicită suspendarea obligațiilor de plată, și nici să nu beneficieze de o soluție sau un plan de restructurare a datoriilor, ce a fost agreat cu creditorul în ultimele 3 luni.

Care este dobânda pentru sumele scadente suspendate

Dobânda pe care o datorează debitorii pentru sumele scadente a căror plată va fi suspendată se va capitaliza la soldul creditului deja existent la finalul perioadei de suspendare, după cum prevede proiectul de OUG publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe.

Capitalul obținut se va plăti eșalonat, pe durata perioadei rămase până la noua maturitate a creditelor, ulterior celei de suspendare. Comisioanele care au fost amânate la plată, aflate în sold la finalul perioadei de suspendare, se achită potrivit graficului revizuit, ulterior perioadei de suspendare.

Persoanele fizice sau firmele interesate să parcurgă proiectul de OUG, pot da click aici, iar nota de fundamentare se află la acest link.

StartingUP.ro

Articole pe aceeași temă

Ghid pentru planificarea financiară a afacerii tale în contextul economic actual

Planificarea financiară reprezintă un aspect esențial pentru succesul oricărei afaceri, mai ales într-un context economic volatil. În 2024, antreprenorii din România trebuie să acorde o atenție deosebită strategiilor financiare pentru…

Citește

Tendințe economice în România: Ce așteptări au antreprenorii pentru anul viitor

Antreprenorii din România privesc spre 2025 cu un amestec de optimism și precauție. Schimbările economice și fiscale preconizate pentru acest an pot influența semnificativ mediul de afaceri. În continuare, explorăm…

Citește

Te-ar mai putea interesa

Metode de promovare eficiente pentru startup-uri în mediul digital

  • December 10, 2024
Metode de promovare eficiente pentru startup-uri în mediul digital

Încălțăminte de iarnă ideală pentru antreprenorii moderni: 5 recomandări elegante și funcționale

  • December 9, 2024
Încălțăminte de iarnă ideală pentru antreprenorii moderni: 5 recomandări elegante și funcționale

Cele mai mari greșeli de evitat în contabilitatea unei afaceri mici

  • December 9, 2024
Cele mai mari greșeli de evitat în contabilitatea unei afaceri mici

Top 6 sisteme de supraveghere pentru afacerea ta

  • December 6, 2024
Top 6 sisteme de supraveghere pentru afacerea ta

Ghid pentru planificarea financiară a afacerii tale în contextul economic actual

  • December 6, 2024
Ghid pentru planificarea financiară a afacerii tale în contextul economic actual

Cum să începi o afacere de succes în industria de reciclare

  • December 5, 2024
Cum să începi o afacere de succes în industria de reciclare