Tăierile Facilităților Fiscale în 2023

În toamna anului trecut, o serie de sectoare economice și-au pierdut facilitățile fiscale, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra pieței muncii în domenii precum IT, Construcții și Agricultură. Acest articol își propune să analizeze situația actuală a pieței muncii în aceste sectoare, evidențiind schimbările salariale și fluctuațiile ofertelor de muncă.

Sectoarele Afectate și Impactul Asupra Pieței Muncii

IT: Scăderea Ofertelor de Muncă

Sectorul IT, recunoscut pentru dinamismul său, a suferit o scădere semnificativă a ofertelor de muncă, cu un declin de 27% față de aceeași perioadă a anului trecut. Această scădere vine în contextul în care industria globală a tehnologiei se confruntă cu restructurări și valuri de concedieri. În România, nivelul salarial în IT se menține stabil, deși industria încetinește ritmul de creștere la 5 – 10% în 2023.

Construcții și Agricultură: O Ușoară Scădere a Ofertelor

În domeniile Construcțiilor și Agriculturii, scăderea ofertelor de muncă este mai puțin accentuată, cu un declin de 5% și, respectiv, 6%. Reprezentanții platformelor de joburi se așteaptă la o creștere a volumului de joburi în perioada februarie-martie. Salariile în aceste sectoare rămân relativ stabile, beneficiind uneori de creșteri ușoare datorită bonusurilor și primelor de final de an.

Salariile în Sectoarele Afectate

Agricultură
 • Inginer fermă, jud. Dâmbovița: 900 – 1.000 euro net
  Inginer agronom, jud. Brăila: 1.000 – 1.800 euro net
IT/Telecom
 • Network admin, București: 1.500 – 1.800 euro net
  Data Engineer, remote: 1.800 – 2.200 euro net
  Front-end Developer, Brașov: 1.600 – 1.900 euro net
  Software Architect, Constanța: 2.000 – 3.000 euro net
Construcții/Instalații
 • Project Manager Construcții, București: 2.300 – 2.500 euro net
  Arhitect, București: 1.800 – 2.000 euro net
  Șef șantier, București: 1.200 – 1.600 euro net

Perspectivele Pieței Muncii în 2024

Deși în 2023 angajatorii au suportat în mare parte impactul măsurilor fiscale, pentru anul 2024 este posibil să asistăm la o scădere a numărului de joburi disponibile, în special în domeniile IT, Agricultură și Construcții. De asemenea, este posibil să observăm o scădere a salariilor de intrare pentru noii angajați și o temperare a ritmului de creșteri salariale.

Concluzii

Eliminarea facilităților fiscale în sectoarele IT, Construcții și Agricultură a avut un impact vizibil asupra pieței muncii din România. În timp ce sectorul IT se confruntă cu o scădere semnificativă a ofertelor de muncă, domeniile Construcțiilor și Agriculturii prezintă o situație mai stabilă, cu perspective de îmbunătățire în viitorul apropiat. Salariile rămân relativ stabile, cu posibilitatea unor ajustări în funcție de evoluția pieței muncii în 2024.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.