Odatăcu ridicarea restricțiilor de deplasare, piața de închirieri auto din țara noastră înregistrează o revenire spectaculoasă. Firmele rent a car fac față cu greu cererii de mașini de închiriat, întrucât în 2020 aproximativ jumătate dintre companiile din acest sector de servicii a dat faliment, iar celelalte au recurs la micșorarea parcului auto pentru a supraviețui, potrivit lui Cristian Damian COO Autoroparent.ro, companie de rent a car, parte a grupului de firme Auto Rent Europe citat de Profit.ro.
Cine sunt clienții rent a car în România?
Deblocarea transportului aerian, a turismului și a sectorului HoReCa a dus la o cerere crescută de mașini de închiriat. Clienții serviciilor rent a car din țara noastră provin din rândul pasagerilor curselor aeriene interne și internaționale, în proporție de 70%. Aceștia sunt persoane de naționalitate română sau străină și sosesc în special din state europene precum Belgia, Germania, Spania, Italia și Franța. Românii se întorc în țară de regulă pentru a petrece concediul sau vin în vizită, iar străinii sosesc pentru întâlniri de afaceri.
De regulă, oamenii de afaceri străini închiriază autoturisme premium pe durata șederii, pentru aceștia statutul fiind deosebit de important. Pentru evenimente private, românii care lucrează în străinătate sau cei care au domiciliul stabil în alte state preferă să apeleze la serviciul rent a car și să beneficieze pe durate scurte, de mașini premium. Puțini dintre românii care dețin propriul autoturism aleg să meargă în concediu cu o mașină închiriată de calitate mai bună.
Investiții precaute pe o piață asaltată de cerere
Cererea de închirieri nu poate fi însă onorată în totalitate, din lipsă de mașini. Mulți investitori au avut în 2020 rate la credite pentru autoturisme, pe care nu le-au putut acoperi din încasările de la clienți, lipsind cererea. Pentru a supraviețui, o parte a firmelor din acest sector a recurs la reducerea parcului auto, iar aproape jumătate a înregistrat faliment.
Furnizorii de servicii rent a car rămân precauți și evită încă să investească în mașini noi până la redresarea situației economice. Deși cererea există, va mai dura până la atingerea cifrelor de afaceri din anul 2019 în domeniul rent a car.
Cât plătești pentru a închiria o mașină?
Pentru o zi de mers cu o mașină premium marca BMW sau Mercedes-Benz închiriată, clientul plătește o sumă cuprinsă între 90 și 125 de euro, în funcție de tipul caroseriei. În sezonul estival, clienții rent a car optează pentru modelele sedan pentru călătorii, iar în restul anului pentru crossover.
La aceste tarife se adaugă anumite costuri suplimentare generate de depășirea limitei de kilometri prevăzute în contract sau de alte servicii suplimentare. Cheltuieli adiționale pot apărea pentru taxa de aeroport, pentru șofer, asigurare, alimentarea cu combustibil, livrarea la o anumită adresă sau ridicarea mașinii dintr-un punct diferit de sediul furnizorului de servicii.
Tendințele de consum pe piața românească rent a car indică o preocupare mai accentuată pentru costuri, întrucât mașinile închiriate sunt contractate pentru perioade mai scurte, iar autoturismele mari de tip SUV sunt evitate din cauza tarifelor ridicate.
Mașinile se închiriază de regulă pentru trasee de 800-1000 km, iar clienții preferă o autonomie mai mare dată de motoarele diesel. Este motivul pentru care mașinile electrice nu sunt o opțiune de închiriere. În condițiile în care mașina se plătește pe zi de închiriere, nimeni nu vrea să piardă 2 ore cu încărcarea motorului, la 500 km efectuați.