operatori telecom locali din România

În ciuda unor dificultăți financiare, primii 5 operatori telecom locali din România au reușit să își dubleze rezultatul net în ultimii ani. Cu toate acestea, aceștia au mai puțini angajați și datorii mari, care depășesc în unele cazuri afacerile lor.

Rezultate financiare pozitive

Conform unei analize realizate de Profit.ro, primii 5 operatori telecom locali din România – Orange, Vodafone, Telekom, RCS&RDS și UPC – au înregistrat o creștere semnificativă a veniturilor și a profitului net în ultimii ani. În 2022, aceștia au înregistrat un profit net total de 2,7 miliarde de lei, comparativ cu 1,3 miliarde de lei în 2018.

Mai puțini angajați

Cu toate acestea, acești operatori au redus numărul de angajați în ultimii ani. În 2022, numărul total de angajați ai celor 5 operatori a fost de 23.000, comparativ cu 27.000 în 2018. Această scădere a fost cauzată în principal de externalizarea unor servicii și de reducerea costurilor.

Datorii mari

Un alt aspect important este nivelul ridicat al datoriilor acestor operatori. În unele cazuri, datoriile depășesc chiar afacerile lor. De exemplu, RCS&RDS avea datorii de 8,7 miliarde de lei la sfârșitul anului 2022, în timp ce veniturile sale au fost de 8,4 miliarde de lei. De asemenea, Vodafone avea datorii de 5,5 miliarde de lei, comparativ cu veniturile sale de 4,5 miliarde de lei.

Perspective de viitor

În ciuda acestor provocări financiare, primii 5 operatori telecom locali din România rămân pe val și continuă să investească în infrastructură și servicii noi. De exemplu, Vodafone a anunțat recent lansarea unei noi tehnologii de rețea 5G în România, iar RCS&RDS a investit în extinderea rețelei sale de fibră optică.

În concluzie, primii 5 operatori telecom locali din România au reușit să își dubleze profitul net în ultimii ani, dar au mai puțini angajați și datorii mari. Cu toate acestea, aceștia continuă să investească în infrastructură și servicii noi și sunt pregătiți să facă față provocărilor viitoare.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.