
De la implementarea sistemelor de distribuţie a energiei electrice şi a racordării gospodăriilor private sau agenţilor economici la reţeaua electrică, termenii de furnizor şi consumator sunt folosiţi pentru a defini cele două părţi implicate în contractul de furnizare şi consum de energie. În ultimele decenii, în care preocuparea pentru mediu şi pentru găsirea unor surse alternative de energie a devenit o prioritate la nivel planetar, un nou termen – prosumator, devine din ce în ce mai cunoscut pe măsură ce oamenii sunt tot mai interesaţi de economisirea şi eficientizarea consumului de energie electrică.
Termenul de prosumator a fost folosit în lucrarea „Al treilea val” a scriitorului şi futurologului Alvin Toffler, care prevedea în 1980 o reacţie a populaţiei la explozia societăţii de consum în era industrializării. Toffler anticipa atunci cum simplii consumatori vor deveni prosumatori, generând ei înşişi unele bunuri şi servicii, pentru utilizarea proprie sau pentru vânzare.
Ce este un prosumator de energie electrică?
Orice entitate, persoană sau firmă, care consumă şi produce în acelaşi timp energie electrică, contribuind astfel la creşterea cantităţii de energie din reţea şi la susţinerea parţială a propriilor nevoi, este prosumator. Poate dobândi calitatea de prosumator un consumator care foloseşte surse alternative şi suplimentare de energie, ca energia solară şi energia eoliană, captate cu ajutorul noilor tehnologii, panouri fotovoltaice şi minicentrale eoliene.
În România, potrivit Legii nr. 184 din 18/07/2018, prosumatorul este „clientul final care deţine instalaţii de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă şi care poate stoca şi vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidenţială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în acelaşi sistem de distribuţie închis, cu condiţia ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activităţi să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară” (art. 1, lit. x1).
Aşadar, un prosumator poate fi: o persoană fizică sau un consumator casnic şi o persoană juridică. Firmele care se află în situaţia de a produce energie electrică din surse regenerabile pot fi prosumatori cu condiţia că producerea energiei să nu fie principala lor activitate.
Prosumatorul poate folosi, stoca sau vinde energia pe care o produce. Această vânzare, de la prosumator la furnizorul său de energie electrică, poate apărea în sistem de compensare a facturii eliberate de furnizorul de energie.
Evoluţia tehnologiei şi nevoile crescânde de energie sustenabilă au făcut ca Guvernul să susţină şi să încurajeze activitatea prosumatorilor. Dacă în anul 2008 legea prevedea pentru calitatea de consumator producţia de energie pe loc de consum cu o putere electrică de până la 100 kW, normele legislative au prevăzut treptat o creştere a acestei puteri, ajungând ca de la 1 mai 2022, prin Ordinul ANRE nr. 15/2022, puterea maximă furnizată de o centrală a unui prosumator să fie de 400 kW. Aşadar, un consumator casnic sau o firmă, pentru a fi considerat prosumator, poate produce din surse regenerabile până la 400 kW, depăşirea acestui prag impunând alte reglementări, aplicabile furnizorilor.
În ce condiţii pot deveni consumatorii prosumatori?
Instalarea panourilor fotovoltaice sau a unei centrale eoliene pentru a deveni din consumator prosumator este condiţionată de parcurgerea unor etape prevăzute de legislaţia în vigoare:
● Cererea de instalare pentru un sistem de producere energiei din surse regenerabile. Aceasta va fi adresată distribuitorului de energie electrică cu care viitorul prosumator are contract de furnizare.
● Identificarea soluției de racordare a sursei proprii la reţeaua de energie a distribuitorului. Se va alege soluţia potrivit condiţiilor locului de consum şi producere de energie. Aceasta va fi comunicată consumatorului prin fișa de soluţie sau studiul de soluţie.
● Obţinerea Avizului Tehnic de Racordare, act care cuprinde soluţia de racordare, termenii corespunzători racordării şi tariful de racordare.
● Contractul de racordare se semnează de către consumator-prosumator și distribuitor și este funcţional cât timp este valabil avizul tehnic de racordare. Ulterior încheierii contractului se va elibera factură cu tariful de racordare.
● Realizarea panourilor fotovoltaice sau a centralei eoliene de către o firmă specializată.
● Punerea în funcţiune, după încheierea construcţiei.
● Dosarul instalaţiei de utilizare se depune la distribuitorul propriu de energie electrică.
● Certificatul de racordare se eliberează după verificarea dosarului instalaţiei de utilizare.
● Punerea sub tensiune este sintagma care desemnează încheierea unui contract de furnizare de energie de la prosumator către distribuitor, etapa în care distribuitorul va instala la domiciliul sau la sediul prosumatorului (la locul de producere a energiei) un contor cu dublu sens, în locul contorului simplu.
Pentru a obţine calitatea de prosumator, pentru a vinde energie electrică sau pentru a compensa o factură la curent electric, consumatorii care deţin un sistem de producere a energiei electrice din surse regenerabile, cu o putere de maximum 400 kW pe loc de consum, trebuie să cuprindă în dosarul instalaţiei de utilizarea următoarele informaţii sau acte:
● date referitoare la echipamentele de contorizare a energiei electrice amplasate în instalaţiile de folosinţă, diferite de cele care aparţin distribuitorului, precum şi aspecte tehnice ale acestora legate de: serie contor, tip contor, alte informaţii tehnice;
● O declaraţie pe propria răspundere, în cazul persoanelor fizice, în care să se precizeze dacă au beneficiat sau nu de programul privind instalarea sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, program implementat prin Administraţia Fondului pentru Mediu. Declaraţia se depune odată cu cererea de racordare a locului de consum şi de producere la reţeaua distribuitorului;
● Pentru firme sau persoane juridice, dovadă de la Registrul Comerţului că firma nu are ca activitate principală producerea de energie electrică. Această dovadă ia forma unui certificat constatator eliberat de Registrul Comerţului şi se depune odată cu cererea de racordare a locului de consum şi de producere de energie electrică.
Beneficiile prosumatorului
Instalarea panourilor fotovoltaice poate crea o serie de avantaje consumatorilor casnici sau firmelor care obţin certificatul de racordare a sursei de energie electrică la reţeaua distribuitorului şi semnează un contract de furnizare de energie către distribuitor:
● acoperirea parţială a nevoilor de consum de energie electrică;
● economii la factura de curent;
● proprietatea este evaluată pe piaţa imobiliară la o sumă mult mai mare;
● vânzarea energiei electrice suplimentare;
● dezvoltarea unei surse de energie nepoluante şi sustenabile;
● scutirea de anumite obligaţii fiscale pentru întreprinderile sau firmele care au surse de producere a energiei electrice cu o putere de cel mult 27 kW, potrivit Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015).
Puncte slabe în deţinerea unei surse alternative de energie
● Beneficiile şi avantajele materiale ale instalării unei astfel de surse de energiei nu vor amortiza decât în câţiva ani costurile mari ale instalării panourilor fotovoltaice.
● În zona temperat-continentală de climă, din care face parte ţara noastră, în sezonul rece, producţia de energie prin panouri fotovoltaice va fi mai redusă.
● Panourile fotovoltaice au o durată de funcționare de 10-15 ani, după această perioadă putând necesita reparaţii sau chiar înlocuirea lor.
Cadrul legal care reglementează calitatea de prosumator
Pentru consumatorii casnici şi firmele care doresc să facă o investiţie nepoluantă, cu beneficii în eficientizarea consumului de energie electrică, toate informaţiile necesare accesării programelor guvernamentale, a modalităţilor prin care pot dobândi calitatea de prosumator, pentru a putea încheia contracte avantajoase de vânzare a energiei suplimentare produse se regăsesc în Ghidul proconsumatorului întocmit şi actualizat permanent potrivit legislaţiei în vigoare de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Cadrul legal este reprezentat de Legea nr. 220/2008 privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123 din 10 iulie 2012 cu modificările şi completările ulterioare, în ordine şi reglementări ale ANRE, printre care recentul Ord. ANRE nr. 15/2022 pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a regulilor de comercializare a energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum aparţinând prosumatorilor.