Ordinul 201/2022

Ordinul 201/2022 al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a intrat în vigoare, ceea ce înseamnă că începând cu 15 martie restaurantele şi unităţile de alimentaţie publică au obligaţia să afişeze în meniuri ingredientele şi valorile nutriţionale ale produselor şi preparatelor pe care le servesc consumatorilor. Prevederile stipulate prin Ordinul anterior menţionat trebuie să fie respectate inclusiv pe site-urile operatorilor economici care primesc astfel de comenzi online.

Intrarea în vigoare a Ordinului 201/2022 nu trebuia să ia prin surprindere operatorii economici, dat fiind faptul că deşi trebuia să se producă pe 20 decembrie 2022, a fost amânată tocmai pentru a le oferi timp să se pregătească pentru această schimbare.

Meniul trebuie să includă în mod obligatoriu mai multe informaţii

Potrivit ANPC, meniurile trebuie să includă:

  • denumirea produsului şi, după aceasta, cantitatea netă și prețul aferent;

  • absolut toate ingredientele – trecute în ordinea descrescătoare a cantităţii;

  • în acelaşi câmp vizual se înscrie declarația nutrițională;

  • având în vedere că şi topping-urile sunt ingrediente și acestea vor fi înscrise potrivit anexei VII partea E- R 1169/2011, dacă este cazul unui ingredient compus;

  • la rândul lor, aditivii se indică în lista ingredientelor cu numele categoriei – lista aditivilor se regăseşte în Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari;

  • foarte important, alergenii trebuie să se indice distinct – de exemplu, prin scriere bold, italic etc, sau subliniaţi sau orice altă formă prin care să fie puşi în evidenţă;

  • se vor indica, de asemenea, sarea, zaharul sau grăsimile, chiar dacă sunt într-o cantitate foarte mică în raport cu porţia sau cu produsul.

Exemple oferite de ANPC:

Ciorbă cu perişoare – 400ml

Apă, perişoare ….g (carne de porc/vită/…, după caz, orez, ceapă, sare, piper etc.), suc de roşii, borş/….., legume (…..) sare, verdeaţă (….), potenţiator de aromă: glutamat de sodiu, acidifiant: acid citric ….

Salata Caesar este un preparat la care se înscrie lista ingredientelor în ordinea descrescătoare a ponderii în momentul introducerii în preparare : salată …g; crutoane (făină de grâu, ……..), carne de pasăre/.. .g ,parmezan (conține : lapte) ,gălbenuș de ou; muștar [se menţionează aditivii cu denumirea categoriei (ex: acidifiant etc, urmată de numele specific (ex. acid citric) sau codul numeric CE (ex: E 330)]; ulei de măsline (se va înscrie denumirea corectă, respectiv ulei extravirgin de măsline/ulei virgin de măsline/ulei din turte de măsline), anchois (conține: pește), usturoi, sos Worcester (se înscriu aditivii din lista proprie de ingrediente și componentele cu efecte alergene), oţet din vin, sare, piper….

Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, declara în ianuarie că numele produsului va trebui să fie însoţit de informaţia prin care se redă numărul de E-uri.

Vreau să fac o paranteză legat de ordinul ce stabileşte ce informaţii trebuie să ne pună la dispoziţie operatorul economic din alimentaţie publică, fie că vorbim despre cantină, fie că vorbim despre restaurante sau unităţi de alimentaţie de tip fast-food. Am emis un Ordin în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor şi după ce am stabilit abordarea la nivel european, în sensul în care consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru”.

În acelaşi context, Horia Constantinescu, aprecia că în cazul multor operatori economici se constată că servesc produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care consumatorii sunt familiarizaţi, utilizând creme vegetale cu ulei de palmier în loc de smântână (acesta fiind doar un exemplu). O practică înşelătoare în concepţia preşedintelui ANPC, care va fi eliminată prin obligaţia de a scrie în meniu „crema vegetală” şi ingredientele sale.

close

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.