Startup-ul fintech Revolut a fost înființat în Marea Britanie în 2015 ca alternativă bancară digitală și trei ani mai târziu a intrat și în România, unde a atras un număr mare de utilizatori. Aplicația pentru telefonul mobil Revolut înglobează mai multe servicii bancare, printre care posibilitatea de a efectua transferuri bancare naționale sau internaționale în doar câteva secunde, plăți și retrageri de numerar, opțiunea de a investi în acțiuni și criptomonede, asigurări medicale etc.
Avantajele utilizării unui card Revolut
Utilizatorii Revolut pot folosi fie un card virtual destinat plăților online, fie un card fizic pe care îl vor primi prin poștă în maxim trei săptămâni de la comandarea acestuia. Important de reținut este faptul că alimentarea cardului Revolut se face numai prin intermediul altui cont bancar (prin transfer bancar, topping up sau Apple Pay/Google Pay).
Lipsa comisioanelor pentru plăți și retrageri reprezintă principalul avantaj al cardului Revolut. Acest lucru se aplică atât pentru cardurile fizice, cât și pentru cele virtuale. Utilizatorii au posibilitatea de a efectua plăți în nu mai puțin de 150 de monede, fără niciun fel de taxe sau comisioane.
Înscrierea în sistemul Revolut implică deschiderea automată a unui cont în euro. Pentru utilizatorii români, există varianta de a atribui contului și un IBAN în moneda națională (leu), care va fi găzduit de Libra Bank, dar gestionat tot din aplicația pentru mobil Revolut. Parteneriatul dintre Revolut și Libra Bank a fost lansat în noiembrie 2020. Utilizatorii pot să retragă sume cuprinse între 800-3000 lei (în funcție de tipul de cont ales) fără să plătească comision.
Un alt avantaj al cardurilor Revolut este cursul valutar avantajos, utilizatorii având posibilitatea de a avea în cont și de a schimba 31 de monede. Cei care aleg conturile Standard și Standard Plus pot să efectueze schimburi valutare gratuite în limita a 5.000 lei/lună. Pentru că oferă cel mai bun curs valutar, Revolut a devenit opțiunea favorită a persoanelor care călătoresc în străinătate și vor să își simplifice experiența.
Utilizatorii Revolut nu mai trebuie să își cumpere monede străine cu lei înainte să plece din țară sau să plătească comisioane prea mari la casele de schimb valutar. Cardul Revolut este acceptat de majoritatea băncilor din lume, poate fi utilizat pentru plăți la POS-uri și pentru retrageri de bani rapide și fără comisioane.
Patru variante de carduri Revolut
Începând cu luna martie a acestui an, Revolut a devenit recunoscută de BNR drept instituție bancară. După Marea Britanie, unde aplicația a fost lansată, România este a doua țară ca număr de utilizatori Revolut. Tocmai de aceea, aplicația este disponibilă inclusiv în limba română. Utilizatorii pot să aleagă între cardul Standard (gratuit), Standard Plus (14.99 lei/lună), Premium (29.99 lei/lună) și Metal (54.99 lei/lună). Fiecare tip de cont are caracteristici și avantaje proprii.
Revolut Business – cont destinat companiilor
Fintech-ul Revolut se adresează inclusiv persoanelor juridice, prin intermediul contului Revolut Business. Fiecare afacere poate să beneficieze de o ofertă personalizată, contul gratuit având o multitudine de avantaje pentru companii: cont IBAN în lei și euro, posibilitatea de a efectua gratuit 5 transferuri bancare locale/lună, cost de 3 euro/transfer internațional, gestionare simplificată a plății către angajați și colaboratori, emiterea unui număr nelimitat de carduri de plastic etc.
Revolut Junior – contul pentru copiii și adolescenți
Revolut Junior este mai mult decât un cont bancar, este un instrument prin care copiii și adolescenții cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani pot să își contureze educația financiară și să învețe cum să își gestioneze banii. Aplicația Revolut Junior este conectată la contul părintelui sau tutorelui legal, singurul care poate să creeze un astfel de cont pentru copilul pe care îl are în grijă.
De exemplu, în acest cont cei mici vor putea să primească alocația sau banii de la părinți și vor putea să aibă o imagine de ansamblu asupra bugetului pe care îl au, prin verificarea soldului și a tranzacțiilor efectuate. Inclusiv designul acestei aplicații este unul prietenos, destinat copiilor.
Revolut a făcut investiții masive pentru securitate
Fintech-ul Revolut a făcut investiții importante în ceea ce privește protejarea fondurilor utilizatorilor și a implementat multiple sisteme de siguranță. Pe lângă PIN-ul format din patru cifre, utilizatorii pot să își blocheze și deblocheze cardul în doar câteva momente prin intermediul aplicației, pot să stabilească anumite limite pe care să nu le depășească, au opțiunea de a accesa aplicația prin citirea amprentei și să limiteze plățile pe internet.
Tot ca măsură de securitate, Revolut permite utilizatorilor să activeze sau să dezactiveze din aplicație plata contactless sau banda magnetică aflată pe spatele cardului. De altfel, aceștia vor primi notificări de fiecare dată cât se efectuează o plată din contul lor. Aplicația poate să utilizeze locația telefonului mobil și poate să blocheze plățile efectuate dintr-o altă locație, dacă aceasta nu corespunde cu cea a utilizatorului.
Pentru un plus de securitate, Revolut a introdus 3D Secure, care le cere utilizatorilor să parcurgă un pas suplimentar atunci când efectuează plăți online cu cardul Revolut. Aceștia vor primi o notificare pe telefon și ulterior nu trebuie decât să confirme plata.
Funcții care au revoluționat industria fintech
Revolut oferă utilizatorilor un instrument accesibil de a-și analiza bugetul și modul în care își cheltuie banii. Prin intermediul aplicației intuitive, persoanele care folosesc Revolut pot să solicite plăți (prin trimiterea automată a unor link-uri către persoanele care trebuie să efectueze o plată în contul lor), să transfere și să primească rapid bani, precum și să beneficieze de reduceri la diferite produse și servicii, ca urmare a parteneriatelor dintre Revolut și numeroase companii din România.
În cazul în care întâmpină probleme, utilizatorii cardului pot solicita asistență direct din aplicație prin intermediul chat-ului. Toate aceste funcții au revoluționat modul în care oamenii își gestionează activitatea financiară, ceea ce stă la baza succesului aplicației printre români.
Biroul Revolut din România s-a deschis în mai 2018, depășind până în prezent numărul de 1 milion de utilizatori. De altfel, au fost deschise aproximativ 17.000 conturi pentru copii până la finalul anului trecut. Printre orașele din România cu cei mai mulți utilizatori ai serviciilor Revolut se numără București și Cluj-Napoca, iar vârsta medie a utilizatorilor se situează în jurul a 32-34 de ani. Potrivit celor mai recente date, capitala României se află pe locul doi în topul orașelor cu cei mai mulți utilizatori Revolut, primul loc fiind ocupat de Londra.
Dezavantajele cardurilor Revolut
Deși balanța înclină în favoarea avantajelor, există și câteva dezavantaje pe care clienții sau viitorii clienți Revolut trebuie să le cunoască. Cel mai important, schimburile valutare și retragerile efectuate în weekend sunt taxate în zilele de weekend, indiferent de planul tarifar. De altfel, serviciul de asistență pentru clienți este în limba engleză, deși aplicația este disponibilă în limba română.
Clienții Revolut pot întâmpina dificultăți și în ceea ce privește contactarea unui operator. Utilizatorii conturilor Metal au prioritate, în vreme ce utilizatorii celorlalte tipuri de conturi pot să aștepte ore în șir pentru a putea intra în legătură cu un operator. Spre deosebire de băncile standard, Revolut nu oferă încă posibilitatea de a deschide un cont comun cu o altă persoană.
Revolut cumpără Nobly POS, startup-ul dezvoltat de un român
Revolut a anunțat în urmă cu puțin timp că achiziționează un startup înființat de George Urdea, antreprenor român, alături de Sebastiaan Bruinsma și Royce Fullerton. Este vorba despre Nobly POS, fondat la Londra în 2013.
Revolut intenționează să își extindă oferta pentru a răsounde nevoilor din sectorul ospitalității, inclusiv restaurantelor. Startup-ul Nobly a conceput un sistem ePOS destinat restaurantelor, cafenelelor și altor comercianți care doresc simplificarea procesului de gestionare a afacerii.
Printre soluțiile oferite de Nobly, startup londonez cu rădăcini românești, sunt integrate programe de promoții și fidelizare a clienților, soluții CRM, livrare, comenzi mobile, gestionarea inventarului și alte funcții care pot fi integrate prin implementarea unui soft de contabilitate sau alte module.
Co-fondatorul și CEO-ul startup-ului fintech Nobly POS, românul George Urdea, a făcut declarații pe acest subiect prin intermediul platformei Linkedin. Acesta a mulțumit tuturor celor care au fost implicați în cei 8 ani de activitate ai startup-ului și a menționat că urmează un nou capitol marcat de oportunități și dezvoltare. Acesta a menționat că obiectivul Nobly POS se concentrează pe îmbunătățirea modului în care patronii de afaceri mici și echipele lor își servesc clienții. Echipa antreprenorului român se va alătura Revolut, iar potrivit lui Nik Storonsky, CEO și cofondator al Revolut, aceștia vor lucra împreună la îmbunătățirea serviciului Revolut Business.