SEO sau Google Ads? Ce strategie este mai bună pentru tine

Orice afacere are nevoie de clienți pentru a putea funcționa. Promovarea este cea care face ca site-ul să ajungă cunoscut, mai ales dacă este vorba de un website nou, despre a cărei existență oamenii nu au cunoștință.

Odată ce vei începe să afli mai multe despre digital marketing, va apărea inevitabil și dilema: ce funcționează mai bine dintre SEO și PPC? Adevărul este că ambele strategii au avantajele lor destul de importante, iar în cele ce urmează te vom ajuta să iei decizia cea mai bună pentru tine!

Diferențele dintre SEO și PPC

Aceste două metode au un lucru în comun: ambele sunt metode de marketing populare în zilele noastre și spre care afacerile își îndreaptă atenția pentru a-și atrage clienții în mediul online.

SEO reprezintă acronimul de la Search Engine Optimization (optimizare pentru motoarele de căutare). Este deja cunoscut faptul că motoarele de căutare au un algoritm pe baza căruia oferă rezultatele, adică poziționează site-urile. În momentul în care efectuezi o căutare, motorul va încerca să afișeze site-ul cel mai relevant în acel caz.

Pentru ca un website să se poziționeze cât mai sus, el trebuie optimizat pentru acel cuvânt sau pentru acea expresie (numite „cuvânt cheie”), pe care l-a căutat utilizatorul. Dar această optimizare este un proces complex și de lungă durată, care se referă la lucruri precum: viteză de încărcare a site-ului, cuvinte cheie în titluri, linkuri de la alte site-uri etc.

Google monetizează și acest tip de business, astfel că sunt binevenite pentru el și reclamele plătite. Aici intervine PPC (Pay Per Click), care presupune că în momentul în care cineva dă click pe reclama ta, Google îți percepe o anumită sumă de bani.

Acest lucru nu înseamnă însă că dacă vei plăti, vei ajunge în secunda următoare pe prima poziție din Google. Și pe această nișă concurența este mare, iar condiția Google rămâne în continuare aceea de a afișa rezultate relevante, inclusiv în cazul reclamelor plătite. Se impune așadar și un algoritm pentru reclame, iar în funcție de el și de cât de bine sunt optimizate reclamele vei ajunge la prețuri mai mici per click și la o poziționare mai favorabilă.

Avantajele și dezavantajele SEO și PPC

Chiar dacă mulți se așteaptă ca în urma acestui articol să hotărască spre ce strategie să-și îndrepte atenția, este foarte posibil ca decizia să fie una care să le includă, de fapt, pe amândouă. SEO și PPC au rezultate mult mai bune dacă sunt realizate împreună.

  1. Avantajele și dezavantajele SEO

Începem cu SEO și punctăm în primul rând avantajele sale:

Avantaje:

  • strategie bună pe termen lung – SEO oferă posibilitatea de a deveni cea mai bună sursă de trafic pentru site-uri. Dar cu o condiție: să ai răbdare! Nu se face SEO peste noapte, la fel cum nici rezultatele sale nu dispar peste noapte, ci vor continua să se resimtă pentru o perioadă lungă de timp după ce bugetul pentru SEO a fost oprit;

  • se poate face și fără să plătești pe cineva – dacă ești un specialist în domeniu, poți face SEO fără să cheltuiești bani mulți. Tot ce trebuie să faci este să faci analiza de cuvinte cheie și să redactezi articole. În plus, trebuie să cauți și oportunități de link building;

  • rezultatele organice sunt preferate celor plătite – deși Google afișează rezultatele plătite deasupra celor organice, unii utilizatori le evită și preferă să se îndrepte către cele organice. Sunt mai multe motive pentru care oamenii fac această alegere: fie că nu au suficientă încredere într-un rezultat plătit, fie că au programe precum AdBlocker care le blochează reclamele. Doar foarte puțini dintre utilizatori dau click pe reclame, iar restul traficului merge către rezultatele organice. Google tot încearcă, din acest motiv, să creeze o oarecare similaritate între cele două, astfel că pune din ce în ce mai multe rezultate plătite în fața celor organice;

  • costuri mai mici – dacă în cazul PPC trebuie să plătești în mod constant pentru trafic, la SEO lucrurile sunt mai puțin costisitoare. Dacă reușești să ai un articol bine poziționat, vei atrage mult trafic, implicit clienți. Cu toate acestea, dacă îți dorești o campanie mai amplă, costurile SEO pot fi și ele mari.

Dezavantaje

  • rezultatele apar mai târziu decât în cazul PPC – aceasta este principala nemulțumire a celor care dețin site-uri și care vor să le promoveze. Este nevoie de timp pentru ca tu să faci modificările de rigoare pentru a avea un site optimizat și mai durează și până ce Google „vede” aceste modificări și compară site-ul cu altele, astfel încât să-l prefere printre rezultate. O perioadă medie pentru ca un site nou să se poziționeze este de până la 6 luni;

  • este mai dificil de pus în practică de către cei neavizați – SEO este totuși destul de greu de învățat și de aplicat. Sunt mai multe tipuri de SEO (On Page, Off Page, Technical SEO), iar cei care se ocupă cu SEO trebuie să țină pasul cu modificările care apar frecvent în domeniu.

  1. Avantajele și dezavantajele PPC

Și în cazul PPC sunt avantaje și dezavantaje, iar pe cele mai importante le prezentăm în cele ce urmează:

Avantaje

  • rezultatele sunt rapide – din momentul în care setezi campania și o inițiezi și după ce este aprobată de Google, traficul către site-ul tău va începe să crească;

  • mai ușor de aplicat de către cei neavizați – nu trebuie să fii expert ca să demarezi o campanie PPC, deși, desigur, profesioniștii știu mai bine cum stau lucrurile și au șanse mai mari să obțină rezultate mai bune;

  • scalare rapidă – prin intermediul SEO poți să creezi, pentru mai mult trafic, pagini care țintesc cuvinte noi și să le urci în clasament sau să-ți îmbunătățești pozițiile paginilor pe care le ai. În schimb, prin PPC, tot ce trebuie să faci pentru a-ți mări traficul este să suplimentezi bugetul sau poți să țintești mai multe cuvinte cheie, pe care le poți selecta cu ușurință dintr-o listă.

Dezavantaje

  • profitul este mai mic – PPC aduce un rezultat rapid, dar trebuie calculate și costurile de conversie, astfel încât să fii pe plus;
  • necesită un buget mai generosși în cazul SEO costurile pot fi mari, mai ales dacă pentru redactarea conținutului apelezi la un freelancer sau la o firmă specializată, dar merită, având în vedere că poți aduce site-ul pe prima poziție și îți va aduce trafic pe termen lung, dacă îi aduci îmbunătățiri. În PPC, poți cheltui zilnic sute de lei, iar în momentul în care sistezi bugetul, traficul dispare;
  • nu toate afacerile se pot promova prin PPC – un exemplu în acest caz sunt medicamentele, care nu se pot promova prin această strategie. Astfel, că dacă activezi pe o nișă mai dificilă, SEO este soluția, pentru că Google Ads nu o va accepta.

De ce să apelezi la specialiști SEO și PPC și să nu faci treaba de unul singur

Orice lucru se poate învăța, chiar și SEO. Însă dacă trebuie să-ți promovezi afacerea și crezi că vei învăța pe parcurs să faci asta ca un specialist, nu va fi deloc așa. În primul rând, în cazul SEO, dacă faci greșeli și încalci frecvent termenii Google, vei ajunge să ai un website penalizat și va trebui să investești mai mult pentru a-ți repara erorile.

Și în cazul PPC este similar, având în vedere că gestionezi bugete care pot fi destul de mari, iar dacă nu ști cum să o faci și creezi campanii irelevante, poți să remarci că Google ți-a luat banii și nu ți-a adus niciun client.

Un specialist este recomandat pentru că el studiază constant și lucrează în acest domeniu, indiferent că este vorba de SEO sau PPC, astfel că poate concepe și implementa o campanie de promovare eficientă și, implicit, fără riscuri.

Google Ads sau Facebook Ads?

Poate te-ai întrebat și tu care este diferența dintre reclamele de pe Google (Google Ads) și cele de pe Facebook (Facebook Ads). Diferența este următoarea: în cazul Google te bazezi pe Search Marketing, iar în cazul Facebook pe Audiențe.

Atunci când realizezi o reclamă Google, iei în calcul că aceasta se va afișa atunci când un utilizator caută un anumit cuvânt cheie, deci el este interesat activ de respectiva informație, de produs sau serviciu. În schimb, în cazul Facebook, țintești anumite persoane între anumite limite de vârstă, din anumite localități și care au anumite interese.

O audiență este destul de dificil de setat, iar Facebook funcționează în general mai bine pentru o audiență deja existentă. În cazul postărilor gratuite, se spune că acestea ajung la maximum 3% dintre persoanele care au dat like la pagină. Numărul poate crește în funcție de interacțiunile pe care le are postarea. Dacă vrei ca postarea să ajungă la mai multe persoane trebuie să plătești, iar faptul că anumite persoane au „apreciat” pagina îți spune că ele pot fi interesate de ceea ce oferi, astfel că setarea audienței acesteia în cadrul unei campanii poate fi de bun augur, pentru că vei stimula oamenii să și cumpere.

Unii sunt tentați să cumpere like-uri false, pentru a-și spori comunitatea, însă această strategie este contraindicată. Cu cât sunt mai multe persoane neinteresate de ceea ce postezi, cu atât mai puține șanse vor avea cei care sunt interesați să vizualizeze mesajele tale și să interacționeze cu ele.

În concluzie, chiar dacă ești tentat să alegi între SEO și PPC, adevărul este că vei avea nevoie de ambele, pentru rezultate mai bune. În cazul în care afacerea ta este la început și ai nevoie să pornești „în trombă”, este indicat să optezi pentru PPC. În schimb, dacă vrei să ai rezultate pe termen lung și costuri mai mici, contactează o echipă de experți SEO!

StartingUP.ro

Articole pe aceeași temă

6 routere recomandate pentru antreprenori

Click aici pentru a vedea cele mai bune oferte la routere! Pentru orice antreprenor, o conexiune la internet rapidă și stabilă este esențială pentru a susține activitățile zilnice ale afacerii.…

Citește

Cum să îți dezvolți afacerea în 2025: Strategii practice

Într-un mediu economic dinamic, antreprenorii trebuie să se adapteze rapid și să implementeze strategii inovatoare pentru a-și dezvolta afacerile. Anul 2025 aduce provocări și oportunități unice pentru antreprenorii din România.…

Citește

Te-ar mai putea interesa

Cum să atragi clienți B2B: Strategii eficiente pentru antreprenori

  • January 23, 2025
Cum să atragi clienți B2B: Strategii eficiente pentru antreprenori

6 routere recomandate pentru antreprenori

  • January 22, 2025
6 routere recomandate pentru antreprenori

Ghid complet pentru antreprenorii care vor să aplice pentru fonduri nerambursabile

  • January 22, 2025
Ghid complet pentru antreprenorii care vor să aplice pentru fonduri nerambursabile

Cum să îți dezvolți afacerea în 2025: Strategii practice

  • January 21, 2025
Cum să îți dezvolți afacerea în 2025: Strategii practice

6 recomandări de mouse-uri versatile – Perfecte pentru gaming și productivitate

  • January 20, 2025
6 recomandări de mouse-uri versatile – Perfecte pentru gaming și productivitate

Piața muncii în România: Ce tendințe vor afecta antreprenorii în viitorul apropiat

  • January 20, 2025
Piața muncii în România: Ce tendințe vor afecta antreprenorii în viitorul apropiat