joburi

Potrivit unui sondaj realizat în iunie 2022, jumătate dintre salariații români și-au schimbat cel puțin o dată jobul în ultimii doi ani, pe fondul unei oferte de salariu mai bune sau din alte motive. Mulți dintre ei au fost nevoiți să își schimbe serviciul ca urmare a disponibilizărilor sau volumului prea mare de muncă. Este vorba despre sondajul efectuat de eJobs, platformă de recrutare online, la care au participat 2.964 persoane.

Românii caută stabilitate pe plan profesional

La același sondaj, 40% dintre participanți au declarat că nu și-au mai schimbat locul de muncă de dinainte de 2019. Această decizie este justificată de nevoia de stabilitate în contextul delicat generat de pandemie, precum și de situația economică ulterioară pandemiei.

Motivele pentru care angajații români au ales un alt loc de muncă sunt numeroase. Cei mai mulți dintre ei (40%) au făcut această schimbare pentru un salariu mai bun. 14% dintre respondenți au pus decizia schimbării jobului pe seama volumului prea mare de lucru. Dorința de a lucra în alt domeniu de activitate reprezintă un alt motiv, la fel și disponibilizările sau refuzul angajatorului cu privire la cerința salariaților de a lucra de acasă.

Dintre cei care au participat la sondaj și se află în tabăra celor care și-au schimbat locul de muncă, 41% au fost promovați la noul job, iar 49% s-au angajat pe aceeași poziție. 7 din 10 câștigă mai bine acum decât la fostul loc de muncă.

35% dintre participanți caută activ un alt loc de muncă

Un procent destul de mare, de 35% dintre respondenți, se află în căutarea unui nou loc de muncă și candidează la anunțuri de angajare publicate recent. 44% folosesc platformele de recrutare pentru a rămâne la curent cu noile posturi vacante anunțate de angajatori, fără a aplica însă (cel puțin pentru moment). Doar 21% dintre participanți se declară mulțumiți de locul de muncă pe care îl au și nu sunt interesați de noi oportunități de angajare.

Cei care iau în considerare schimbarea locului de muncă o fac, în principal, pentru un salariu mai mare sau pentru a putea lucra de acasă. Alte criterii pe care angajații români le urmăresc la un potențial nou job sunt beneficiile extrasalariale, o promovare, activarea într-un mediu mai stabil sau posibilitatea de a se reloca în străinătate.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.