Tipuri de surse de venit

Fiecare om își dorește să dobândească un echilibru financiar pentru a putea trăi în prosperitate. Primul pas urmărit este dobândirea libertății financiare, care este cheia pentru un viitor mai bun și mai sigur. Nu este ușor însă să ajungi în acest punct, de fapt, pentru unii este chiar foarte dificil. Este nevoie de educație financiară, dar și de dorința de a deveni zi de zi mai bun și de a face mai mult pentru a câștiga mai bine.

Cunoștințele în domeniul financiar ajută foarte mult. Într-o epocă în care informațiile se găsesc la tot pasul, pe internet, oamenilor le este foarte ușor să ia decizii mai bune în privința banilor. Cu condiția unei minime documentări în privința lor. Spre exemplu, în articolul de astăzi vom aborda tipologia surselor de venit, ajutându-i în acest fel pe toți cei interesați de îmbunătățirea vieții financiare să o facă în ritmul lor, dar să ajungă acolo unde și-au propus.

Ce reprezintă sursele de venit

Sursele de venit reprezintă intrările dintr-un buget. Într-o familie, de exemplu, pot intra mai multe tipuri de venituri: salariile părinților, alocațiile copiilor, pensia bunicilor, venituri din închirierea unui imobil etc.

Sursele de venit pot fi clasificate în două categorii:

  • Venituri active;

  • Venituri pasive

Este indicat, pentru o bună sănătate financiară, să fie combinate sursele de venituri din cele două categorii, pentru că fiecare are plusurile și minusurile sale. Dar indiferent de sursa pentru care optezi, trebuie să iei în calcul și riscurile la care te supui. Din această perspectivă, sursele de venit pot fi așezate într-un cadran, sub această formă:

Risc mare, pasive Risc mare, active

Cumpărarea de acțiuni Afaceri, Day trading

Risc mic, pasive Risc mic, active

Titluri de stat Munca

Depozit bancar

Veniturile active

Veniturile active sunt câștigurile primite de pe urma desfășurării unei activități într-un mod constant. Venitul activ dispare în momentul în care activitatea respectivă nu mai este prestată. Cele mai cunoscute exemple pentru venitul activ sunt următoarele:

  • salariul primit în fiecare lună de un angajat;

  • freelancing;

  • veniturile obținute din activitățile online care necesită muncă zilnică;

  • venituri din profesiile liberale;

  • veniturile obținute de proprietarii de afaceri care se implică într-un mod activ;

  • diverse alte activități care necesită implicarea constantă pentru obținerea unui venit.

Tipuri de venituri active

Sursele de venituri active pot fi împărțite în două categorii:

  • surse cu risc scăzut;

  • surse cu risc ridicat

Sursele de venituri cu risc scăzut sunt printre cele mai întâlnite. Se obțin prin utilizarea abilităților profesionale pe termen scurt sau lung. Pentru că tot ceea ce pui la dispoziție sunt timp, bani și muncă, nu există un risc real în privința pierderilor financiare. În timp ce unii oameni lucrează pe salarii mai mari, alții își desfășoară activitatea pe bani mai puțini, în funcție de experiență, pregătire, responsabilități și alte criterii. Fiecare om este liber să-și aleagă pentru câți bani este dispus să-și ofere serviciile.

Sursele de venituri active cu risc ridicat cele mai cunoscute sunt afacerile și acțiunile tranzacționate la zi. Afacerile necesită bani cheltuiți încă de la început, dar și pentru menținerea lor. Sunt foarte multe afaceri care dau faliment, din diferite motive, ceea ce înseamnă că riscurile sunt ridicate: investești bani într-o afacere și există o posibilitate mare să eșuezi. În același timp, o afacere poate fi și câștigătoare, ceea ce înseamnă că poate fi și o sursă importantă de investiții pasive.

În day trading este nevoie să investești bani, timp și efort, fiind nevoie în același timp și de o documentare temeinică asupra aspectelor financiare, pentru că nu poți cumpăra acțiuni fără să știi în ce intri sau cum să gestionezi totul.

Veniturile pasive

Veniturile pasive sunt acele câștiguri financiare care implică eforturi reduse în ceea ce privește câștigarea banilor și menținerea respectivei surse de câștiguri. Se mai poate spune și că aceste venituri sunt cele care apar în continuare, chiar dacă munca s-a încheiat.

Pentru că veniturile pasive implică un efort minim, sunt foarte dorite. Practic, oamenii lasă banii să lucreze pentru ei și în acest fel beneficiază de o sursă de bani constantă și fără riscuri. Totuși, banii, timpul și efortul pe care fiecare persoană îl alocă acestui aspect variază în funcție de sursa de venit.

Unele dintre veniturile pasive necesită resurse importante la început (bani, cunoștințe, timp, risc), altele nu sunt foarte solicitante. Se poate spune că există idei și posibilități pentru toată lumea, în funcție de timpul disponibil, apetența pentru risc sau cunoștințele dobândite.

Pentru a identifica o idee de venit pasiv care ți se potrivește, trebuie să o compari cu altele, în ceea ce privește beneficiile, riscurile, banii și a altor criterii care te interesează. Este esențial însă ca ideile să fie documentate și eventual testate pentru a vedea potențialul lor practic și cât venit ar putea aduce.

Ca și în cazul veniturilor active, și cele pasive pot fi de două tipuri: cu risc ridicat și cu risc scăzut. Cele cu risc scăzut sunt sursele de venit care oferă o dobândă (conturi de economii, depozitele la termen) sau obligațiunile de stat, titlurile de stat, dobânzile la CAR, pentru că banii sunt protejați. În categoria surselor de venit pasiv cu risc ridicat se pot include investițiile în acțiuni.

Exemple practice de surse de venit pasiv

Chiar dacă în teorie pare destul de ușor să identifici și să pui în practică acele idei care îți aduc un venit pasiv consistent, nu este chiar așa. Realitatea demonstrează chiar că există foarte puține surse de venit absolut pasiv, cele mai multe dintre ele aflându-se într-o zonă de graniță între cele active și cele pasive. Sunt unele activități care pot fi inițial un venit activ, dar care se pot transforma gradual în surse de venit pasive, în timp ce altele pot rămâne pentru totdeauna la mijloc, între cele două posibilități.

În cele ce urmează, vom prezenta câteva idei de surse care generează venit pasiv:

  1. Venituri din drepturile de autor

Veniturile din vânzarea proprietății intelectuale sunt unele dintre cele mai populare venituri pasive. Aici se încadrează veniturile care apar din vânzarea unei cărți, de notorietate în momentul de față fiind e-book-urile. Implică un efort inițial pentru documentare și redactare, dar de succesul pe care produsul îl va avea depinde venitul ce se poate obține pe termen lung.

  1. Crearea unei aplicații

Aplicațiile pentru smartphone sunt și ele o sursă importantă de venit pasiv. Oamenii caută să-și ușureze cât mai mult traiul zilnic, iar aplicațiile de mobil le vin în ajutor. Cu cât se dovedește mai utilă o aplicație, cu atât va fi mai descărcată și va aduce mai mult venit celui care a creat-o.

  1. Site pentru marketing afiliat

Un website optimizat pentru marketing afiliat funcționează fără a implica efort timp sau bani. El funcționează automat generând audiență și făcând conversii care generează venituri. Pentru a implementa însă o astfel de idee, este nevoie de cunoștințe în domeniu.

  1. Investiții în CAR

Casa de Ajutor Reciproc (CAR) este o instituție financiar nebancară care funcționează pe ajutorul reciproc oferit între membrii săi. Alegând această sursă de venit pasiv, tot ceea ce trebuie să faci este să depui o sumă de bani, după care vei primi dobândă cu capitalizare automată.

  1. Dobânzi bancare

Chiar dacă valoarea unor astfel de dobânzi nu este una mare, pentru a te îmbogăți, ea este o sursă de venit constantă, fără să depui niciun efort. Este nevoie însă ca valoarea dobânzii să depășească pe cea a inflației, pentru că altfel nu este generat, de fapt, niciun venit.

  1. Împrumuturile acordate persoanelor fizice

Chiar dacă pare o activitate la limita legii, în România este reglementat împrumutul de bani cu dobândă de la persoană fizică a persoană fizică. Pentru aceasta este necesar să se încheie un act de împrumut, înregistrat și mediat de un notar public, iar venitul pe care îl încasezi trebuie declarat.

  1. Asocierea într-o afacere

Și această idee este una care va genera venituri pe termen lung fără să fii nevoit să te implici. Mai exact, prin asocierea într-o afacere trebuie să vii cu capital, după care, chiar dacă nu te implici într-un mod activ, vei avea o anumită parte din profit.

  1. Clipuri pe youtube

În ultimii ani, utilizatori de toate vârstele ai platformei Youtube au câștigat bani după ce au postat videoclipuri care au atras vizualizări de ordinul milioanelor și au optat ca reclamele să ruleze la începutul, dar și pe parcursul acestora. Această formă de venit pasiv este una modernă și tot mai mulți utilizatori de internet sunt interesați de ea. Plățile se fac în funcție de numărul de vizionări și de click-urile primite de reclame.

  1. Investiții titluri de stat

Acest tip de investiție este una foarte puțin riscantă, în comparație cu alte mijloace de investiții, dar și câștigurile sunt unele mici. Poți cumpăra obligațiuni de stat românești de la bănci, de la Bursa de Valori București și de la Poșta Română.

  1. Închirieri

Veniturile din închirieri sunt unele dintre cele mai cunoscute surse de venituri pasive. Închirierea imobilelor (case, apartamente, spații de afaceri) este o metodă foarte eficientă de a câștiga bani. Dar, pe lângă închirierea imobilelor, mai poți obține venituri și din închirierea autoturismului, a diferitelor utilaje și chiar a jucăriilor pentru copii.

Pe lângă toate acestea mai sunt și altele: dividende, vânzarea de fotografii către platforme specializate, servicii cu posibilitatea de cashback, crearea unui blog personal, cursuri online, investițiile în fondurile mutuale, în acțiuni corporative sau în obligațiuni municipale.

Pentru a putea construi surse de venit pasiv, ai nevoie de două strategii, și anume să faci investiții și să faci economii.

Mai multe fluxuri de venit, mai multe șanse de dezvoltare

Oamenii își doresc să fie asigurați din punct de vedere financiar, pentru a-și permite lucrurile de care au nevoie sau pe care și le doresc. Primul lucru vizat de foarte mulți, încă de pe băncile școlii este un salariu care să le asigure o stabilitate. Cu timpul însă puterea de muncă nu mai este atât de mare, iar oamenii vor fi nevoiți să se orienteze și către alte surse de venit.

Este important ca sursele de venit să crească odată cu nevoile. Și pentru că veniturile active nu poate acoperi întotdeauna toate nevoile și dorințele oamenilor, este nevoie ca de cât mai timpuriu fiecare să ia în considerare și sursele pasive.

Acest mix de venituri este cea mai bună soluție pentru obținerea și menținerea independenței financiare. Prin punerea banilor în sursele de venit pasiv, care au risc scăzut, vei putea profita de dobânda compusă, iar în momentul când decizi să faci o investiție, ea va crește câștigând și dobânda.

Așa numita diversificare a portofoliului se referă la faptul că oamenii trebuie să investească în mai multe direcții, pentru a reduce riscul total. Există și o vorbă celebră, care îndeamnă „nu-ți pune toate ouăle în același coș”. Se știe ce se întâmplă dacă respectivul coș se răstoarnă. Același lucru este valabil și în cazul investițiilor: dacă sunt toate la un loc, riscul este mult mai mare. În cazul veniturilor se întâmplă la fel: spre exemplu, dacă intrările de bani dintr-o familie sunt limitate la salariul tatălui, iar acesta este concediat, toată familia va avea de suferit, dacă nu mai are un venit pasiv sau activ din altă parte.

În concluzie, siguranța financiară pe termen lung oferă libertate fiecărui om. Pentru a ajunge în acest pas, însă, este nevoie de gestionarea eficientă a banilor și de o preocupare permanentă pentru creșterea veniturilor. Sursele de venit pot fi active, care necesită muncă zilnică pentru obținerea unui câștig sau pasive, care nu implică un efort mare, dar care aduc câștiguri constante. Pentru a spori din punct de vedere financiar este nevoie însă de diversificarea portofoliului, astfel încât el să conțină surse de venit din ambele categorii.

StartingUP.ro

Articole pe aceeași temă

  • Tutorial
  • April 24, 2025
  • 3 minutes Read
Cum ar trebui să arate un site pentru antreprenori în 2025: design, conținut, funcționalitate

Un site pentru antreprenori nu mai este un simplu „punct de contact” digital – este o platformă activă de vânzare, comunicare și branding. În 2025, cerințele utilizatorilor, dar și standardele…

Citește

Cum să-ți lansezi propria criptomonedă: pași și riscuri

Lumea criptomonedelor continuă să evolueze într-un ritm amețitor, iar antreprenorii români devin din ce în ce mai interesați de potențialul acestui domeniu. De la monede digitale emise de bănci centrale,…

Citește

Te-ar mai putea interesa

5 recomandări de imprimante laser color pentru birouri moderne și utilizatori exigenți

  • April 25, 2025
5 recomandări de imprimante laser color pentru birouri moderne și utilizatori exigenți

5 idei de afaceri verzi care pot atrage finanțare în 2025

  • April 25, 2025
5 idei de afaceri verzi care pot atrage finanțare în 2025

Cum ar trebui să arate un site pentru antreprenori în 2025: design, conținut, funcționalitate

  • April 24, 2025
Cum ar trebui să arate un site pentru antreprenori în 2025: design, conținut, funcționalitate

6 recomandări de cărți pentru antreprenori și viitori lideri

  • April 23, 2025
6 recomandări de cărți pentru antreprenori și viitori lideri

Cele mai promițătoare idei de afaceri pentru antreprenorii tineri

  • April 23, 2025
Cele mai promițătoare idei de afaceri pentru antreprenorii tineri

5 recomandări de mini PC-uri performante și compacte pentru birou sau acasă

  • April 22, 2025
5 recomandări de mini PC-uri performante și compacte pentru birou sau acasă