În România, medicii stomatologi declară venituri foarte mici, cu o medie a venitului pentru impozitare de numai 2.581 de lei lunar, după cum arată datele prezentate de Profit.ro. Cifrele arată că la nivelul anului 2021, 76% dintre stomatologi au declarat venituri anuale care se situează sub nivelul a 12 salarii minime brute, respectiv 27.600 lei.
Campanie de informare în cabinetele stomatologice
Din acest motiv, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a extins, la finalul anului 2022, și asupra cabinetelor stomatologice campania de informare derulată în rândul cadrelor didactice pentru veniturile obținute din meditații și al celor care obțin venituri din activități de înfrumusețare sau din cedarea folosinței bunurilor.
Lucian Heiuș, președintele ANAF, a spus pentru aceeași sursă că aceste date au stat la baza deciziei de a cuprinde și acest domeniu al cabinetelor de stomatologie în campania de informare.
Potrivit datelor de la ANAF, în 2021, un total de 12.174 de contribuabili care sunt persoane fizice autorizate – cabinet medical individual și care au desfășurat activități de asistență stomatologică – respectiv cod CAEN 8623 „au realizat un venit impozabil de 377.075.245 lei, rezultând o medie a venitului impozabil per contribuabil anual de 30.974 lei, respectiv o medie a venitului impozabil lunar per contribuabil de 2.581 lei”.
Ministrul mai spune că în urma analizelor de risc efectuate, s-a descoperit un risc de neconformare ridicat în acest domeniu de activitate și că din acest motiv vor fi trimise scrisori personalizate și se vor face ghiduri de informare.
În plus, ministrul le amintește românilor să solicite bon fiscal în momentul în care plătesc pentru serviciul de care beneficiază.
Trei sferturi dintre stomatologi au declarat venituri mici
Așadar, trei sferturi dintre stomatologi au declarat venituri anuale sub valoarea a 12 salarii minime, pentru anul 2021.
O analiză a acestor venituri declarate prin Declarația unică de către aceste persoane arată: „din cei peste 12.000 de contribuabili, un procent de 76% declară venituri impozabile sub nivelul a 12 salarii minime brute pe țară (27.600 lei). Totodată, precizăm că dintre aceștia, un procent de 40% se află în situația în care, fie au declarat pierdere fiscală, fie nu au depus Declarația unică pentru anul 2021”, potrivit sursei citate de Profit.ro.
ANAF a desfășurat trei proiecte pilot din fonduri europene în privința cedării folosinței bunurilor (Constanța și Brașov); activități de întreținere corporală sau de înfrumusețare (în Ilfov, în sectorul 1 și în sectorul 3 din București); meditații sau activități educaționale și alte forme de învățământ (în Cluj și Sibiu). Aceste campanii au constat în trimiterea de scrisori personalizate de informare către contribuabili și în realizarea și promovarea unor ghiduri și materiale informative.