De la începutul anului, Kaspersky, compania de securitate IT din Rusia, a detectat peste 1.500 de site-uri frauduloase care îi ținteau pe investitorii de criptomonede din toată lumea sau pe utilizatorii care s-au arătat interesați de miningul criptomonedelor. Compania anunță că a oprit peste 70.000 de încercări ale utilizatorilor de a accesa aceste pagini.
Metodele folosite de infractori
Conform celor de la Kaspersky, „cele mai frecvente scheme utilizate de infractorii cibernetici au inclus: crearea de site-uri web destinate schimbului de criptomonede false: în acest caz, utilizatorul primea un cupon pentru reîncărcarea unui cont de schimb de cripto. Dar, pentru a-l utiliza, trebuia să efectueze o plată de verificare, de obicei nu mai mult de 0,005 bitcoin (aproximativ 200 de dolari), plată care devenea profitul infractorilor cibernetici”.
Pe lângă această tactică, infractorii au mai utilizat și alte scheme, precum: trimiterea unor mesaje în legătură cu vânzări false de plăci video sau alte echipamente destinate miningului de criptomonede. Astfel, pentru a putea achiziționa respectivele echipamente, utilizatorul vizat trebuia de asemenea să facă o plată în avans. Alte metode includeau crearea unor pagini de phishing cu scopul de a fura informații private. Acestea permiteau accesul la toate activele digitale asociate cu portofelele electronice destinate criptomonedelor. Site-urile erau lansate în zone de domenii populare, sau mai ieftine: .online, .club, .live, .site, .xyz.
Infractorii știu că persoanele care investesc în criptomonede sunt mai pricepute în ceea ce privește tehnologia digitală, decât utilizatorii de internet obișnuiți, de aceea își îmbunătățesc constant metodele de fraudare. Spre exemplu, pe paginile de schimburi de criptomonede false, există unele date reale, printre care se numără ratele bitcoin, care sunt încărcate din paginile oficiale.
O altă metodă inedită prin care s-a încercat fraudarea acestor investitori a fost legată de un așa-zis vaccin împotriva noului coronavirus: „Utilizatorii au primit un mesaj despre vânzarea unui vaccin exclusiv împotriva coronavirusului mai devreme decât programele oficiale de vaccinare și numai pentru cei care dețin bitcoin. Acest tip de fraudă a fost predominant întâlnită tocmai în momentul când vaccinurile au devenit disponibile. Utilizatorii mergeau pe site-ul indicat de infractor unde li se cerea să scrie o cerere pentru precomanda vaccinului. Țintele trebuiau apoi să efectueze o plată în avans în bitcoin, banii mergând în contul criminalilor cibernetici, fără ca victimele să primească ceva în schimb”, după cum a explicat Alexey Marchenko, head of the Content Filtering Methods Development department din cadrul Kaspersky.
Sfaturi de la Kaspersky pentru evitarea acestor fraude
Specialiștii de la Kaspersky le oferă și câteva recomandări utilizatorilor de internet pentru a nu cădea în capcanele acestor infractori:
-
linkurile dubioase din mailuri, din mesaje sau din rețelele sociale nu trebuie accesate;
-
să analizeze cât mai obiectiv ofertele online care par foarte atrăgătoare și generoase;
-
să descarce doar aplicații de pe platformele oficiale;
-
să utilizeze o soluție de securitate împotriva phishing-ului.