
Chiar dacă tranzacțiile cu criptomonede sunt foarte populare în România, foarte puțini oameni aleg să-și declare veniturile obținute în acest mod. În 2021, interesul de a declara aceste surse de venit a fost de 10 ori mai scăzut decât în 2019, iar una dintre explicații ar fi că statul a introdus reguli noi în ceea ce privește declararea și impozitarea acestora.
3198 de români și-au declarat veniturile din tranzacții cripto
Sunt 3198 de contribuabili români care au declarat că au obținut venituri în urma tranzacțiilor cu monede virtuale, după cum susțin cei de la Economedia, pe baza unor date pe care le-au obținut de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Acest număr este de două ori mai mare decât cel din 2020, când și-au declarat aceste venituri 1319 contribuabili și de 10 ori mai mic față de 2019, când numărul celor care declarau venituri din tranzacții cripto era de 33.155.
Un alt fapt interesant însă este că veniturile declarate au crescut foarte mult, de circa 10 ori. Dacă în 2020 valoarea veniturilor totale declarate se ridica la 121,48 milioane de lei, în 2021 ele au ajuns la 1,15 miliarde de lei. Rămân însă, și la acest capitol, sub nivelul din 2019, când veniturile declarate atingeau 2,27 miliarde de lei, adică de două ori mai mult.
Potrivit ANAF, „acești contribuabili au marcat opțiunea <>, acest marcaj fiind însă unul opțional. În sistemul declarativ din România nu sunt evidențiate distinct veniturile din tranzacțiile cu criptomonede, acestea fiind incluse în categoria veniturilor din alte surse.
De ce s-a prăbușit declararea veniturilor din tranzacțiile cripto
Această prăbușire a apărut în contextul în care 2021 a fost un an record pe piața cripto, piață care a ajuns, în noiembrie, la peste 3.000 de miliarde de dolari, iar bitcoin și ether au ajuns la maxime istorice. Care ar fi explicația pentru faptul că într-un an prolific pentru piața cripto, în România tot mai puțini oameni declar aceste venituri?
Specialiștii spun că există o explicație plauzibilă. În 2019, au fost pentru prima dată reglementate tranzacțiile cu monede digitale, prin legea 30/2019. Aceasta lege a introdus în Codul Fiscal câteva prevederi despre impozitarea acestor venituri, potrivit celor de la Deloitte. Conform respectivelor reglementări, veniturile din transferul de criptomonede se încadrează la „venituri din alte surse”, astfel că sunt impozitate conform acestei categorii, având anumite particularități. Una dintre acestea ar fi că se determină impozitul pe venit și contribuțiile sociale pentru cei care realizează veniturile, și această sarcină nu este în atribuția plătitorilor de venit, cum se întâmplă în cazul altor venituri din aceeași categorie. Tot în sarcina utilizatorilor revine și obligația de a raporta schimburile efectuate prin platformele de tranzacționare.
Așa se face că persoanele fizice care obțin astfel de venituri sunt obligate să le declare depunând declarația unică și plătind taxele aferente. În 2022, pentru veniturile obținute în 2021, dar și pentru estimarea veniturilor realizate în acest an, declarația a trebuit să fie depusă până la 25 mai.
Iată câteva lucruri importante de știut în legătură cu declararea acestor câștiguri:
• pentru că se află în categoria veniturilor din alte surse, aceste câștiguri se supun impozitului pe venit și contribuției de asigurări sociale de sănătate, însă nu și contribuției de asigurări sociale;
• cota de 10%, în cazul impozitului pe venit, se aplică pentru câștigul obținut și nu pe venitul brut;
• contribuabilii cu rezidență fiscală în România au obligația de a declara aceste venituri prin declarația unică indiferent dacă le-au obținut din România sau din străinătate;
• fac excepții de la obligația de declarare: câștigurile sub 200 de lei per tranzacție, în situația în care totalul câștigurilor nu depășește 600 de lei într-un an fiscal;
• cei care obțin venituri din tranzacțiile cripto le pot declara marcând opțiunea „Venituri din transferul de monedă virtuală prevăzute la art. 114 alin.(2) lit.m) din Codul fiscal”, din Declarația Unică.
Pentru că acest marcaj din declarația unică este unul opțional, este foarte posibil ca mulți contribuabili să fi declarat de fapt veniturile de acest tip, dar să nu le fi marcat distinct ca și câștiguri din tranzacțiile cu monede virtuale.