DELOITTE

Un studiu recent, intitulat Deloitte 2022 Global Automotive Consumer, a arătat că românii preferă să se deplaseze cu autoturismul personal. 40% dintre respondenți continuă să se deplaseze cu mașina proprie, iar 63% sunt convinși că această tendință se va menține și în anii următori. Aceasta ar putea fi consecința unui obicei dobândit în timpul pandemiei, când foarte mulți au evitat transportul în comun pentru a nu interacționa cu alte persoane.

Cât sunt dispuși românii să plătească pentru o mașină electrică

Consumatorii români au și câteva obiceiuri și preferințe în materie de mașini. Ei sunt dispuși să achite mai mult pentru ca mașina să fie dotată cu sisteme bazate pe tehnologie, 91% dintre ei preferând ca acestea să se reflecte în siguranță, 89% sunt interesați de motorizare alternativă, pe baterie sau electrică, și 87% sunt interesați de dispozitivele pentru conectare, se arată în același studiu.

Chiar dacă ar plăti suplimentar pentru o mașină electrică decât ar da pentru una cu motor cu combustie internă, 70% dintre români ar dori să se încadreze într-un interval de preț care să nu depășească 100.000 de lei (aprox. 20.000 de euro) pentru o astfel de achiziție.

Cum a influențat pandemia obiceiul de consum în privința autovehiculelor

Pandemia a avut un aport important și în ceea ce privește obiceiul de consum în materie de autovehicule. 44% dintre românii care au participat la studiul Deloitte au spus că în timpul pandemiei și-au schimbat planurile care vizau achiziția unui autovehicul.

16% dintre cei chestionați au spus că au decis să-și cumpere o mașină personală, chiar dacă până în pandemie nu intenționau să facă acest pas, cu scopul de a evita transportul public.

În privința achizițiilor de mașini, 4 din 10 cumpărători apelează la leasing sau credit bancar pentru o astfel de investiție, în timp ce 55% preferă numerarul. Există încă o reticență în a comanda o mașină din mediul online. 80% dintre cumpărători sunt interesați de achiziția fizică, având în vedere că este una importantă.

În ce situații sunt de acord românii cu colectarea datelor personale prin tehnologia de bord

Dotarea mașinilor cu sisteme digitale este o obișnuință în ultimii ani, în cazul tuturor producătorilor de autoturisme. Există însă un aspect interesant de menționat și anume că acestea pot colecta date, iar oamenii sunt interesați să afle în ce fel îi va afecta.

Partajarea datelor colectate în acest fel se află în curs de reglementare în Europa, pentru ca informațiile să fie folosite în scopuri precise, corecte și pentru care oamenii își manifestă acordul.

Studiul a arătat că 7 din 10 participanți sunt de acord să ofere acces la datele personale colectate prin intermediul tehnologiei de bord dacă sunt utilizate pentru a fi actualizate informații despre siguranța rutieră și pentru a fi prevenite accidentele (74%), în timp ce 71% sunt dispuși să facă acest lucru pentru raportări legate de funcționarea mașinii, 68% pentru a fi actualizate informațiile referitoare la decongestionarea traficului și pentru identificarea rutelor alternative, dar și pentru sugestiile de rute mai sigure (66%) sau pentru a le fi indicate parcările din apropiere.

Din 2021, Comisia Europeană și Asociația Producătorilor de Autovehicule din Europa au încercat un astfel de dialog, pentru a exista certitudinea că reglementarea nu va fi una excesivă și că va aduce beneficii pentru consumatori, sporindu-le chiar încrederea în ceea ce privește siguranța datelor personale.

Criteriile urmărite de cei care folosesc aplicațiile de mobilitate

În materie de aplicații de mobilitate, primul criteriu de accesare este legat de preț, după care, pe locul al doilea se află ușurința utilizării.

În cazul persoanelor de peste 55 de ani, ușurința utilizării reprezintă principalul criteriu pentru care apelează la această metodă de transport, după care prețul trece în plan secund.

Deloitte 2022 Global Automotive Consumer Study a fost efectuat pe baza unui sondaj realizat în ultimul trimestru al anului trecut. La el au luat parte 26.000 de consumatori din 25 de țări, dintre care 11.000 din zece state europene.

Deloitte furnizează servicii de audit, consultanță, managementul riscului, servicii juridice, de consultanță financiară și fiscală, precum și alte servicii adiacente pentru clienții din sectorul privat și public, din diferite industrii.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.