E-Factura

În era digitalizării, România face pași importanți în modernizarea sistemelor sale administrative. Unul dintre acești pași este introducerea e-Facturii, un sistem care promite să schimbe modul în care antreprenorii și statul interacționează în ceea ce privește facturarea.

Ce este e-Factura?

E-Factura reprezintă un sistem obligatoriu de facturare electronică pus la dispoziție de Ministerul Finanțelor. Acesta permite prelucrarea electronică a datelor, adică raportarea, stocarea și descărcarea facturilor prin intermediul serverului ANAF.

Avantajele e-Facturii

Sistemul RO e-Factura aduce multiple beneficii atât pentru sectorul public, cât și pentru cel privat:

  1. Transparentizarea Veniturilor: Se evidențiază colectarea reală a veniturilor la bugetul statului și suma tranzacțiilor B2G și B2B.
    Combaterea Evaziunii Fiscale: Se reduc pierderile din evaziunea fiscală.
    Sincronizare cu UE: Se asigură sincronizarea cu sistemele electronice din UE, oferind șanse egale de participare în procesul de achiziții publice pentru orice firmă din UE.
    Transparență și Predictibilitate: Se asigură transparență și predictibilitate în folosirea fondurilor instituțiilor publice.
    Verificare Documentară: Contribuie la implementarea mecanismului de verificare documentară pentru acțiunile de conformare și prevenire.

Diferența dintre RO e-factura și Facturile Tradiționale

Tradițional, facturile erau întocmite pe suport hârtie și completate manual. Cu timpul, acestea au început să fie completate electronic, în fișiere Word sau Excel. E-Factura, însă, este un fișier XML care conține informații codificate și standardizate, diferind astfel de „factura în format electronic”.

Implementarea e-Facturii: Ce Trebuie să Știi

RO e-Factura este reglementată de Legea nr. 139/2022 și OUG nr. 41/2022. Este obligatorie începând cu 1 iulie 2022 pentru tranzacțiile B2G și pentru tranzacțiile B2B care vizează bunuri cu risc fiscal ridicat. Începând cu 1 ianuarie 2024, transmiterea facturilor prin sistemul e-factura va deveni obligatorie pentru toți agenții economici din România.

Impactul asupra Microfirmelor

Implementarea e-Facturii aduce beneficii semnificative pentru microfirme, cum ar fi reducerea costurilor tradiționale de emitere și arhivare a facturilor și posibilitatea interconectării între aplicații interne și sistemul e-factura. Totuși, există și provocări, precum necesitatea reconsiderării fluxurilor și proceselor de postare a facturilor și comunicarea acestora între emitenți și destinatari.

Unde să Găsești Mai Multe Informații

Pentru detalii suplimentare despre e-Factura, poți accesa paginile web ale Ministerului Finanțelor și ANAF, la adresele mfinante.gov.ro/web/efactura și efactura-anaf.ro.

Concluzie

E-Factura reprezintă un pas major în digitalizarea și modernizarea sistemului de facturare din România. Cu toate provocările pe care le aduce, beneficiile sunt evidente, atât pentru sectorul public, cât și pentru cel privat. Așadar, este esențial ca toți agenții economici să se adapteze și să îmbrățișeze această schimbare.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.