În prima jumătate a anului 2023, piața bursieră românească a înregistrat o scădere semnificativă a valorii tranzacționate. Conform datelor prezentate de Autoritatea de Supraveghere Financiară și raportate de Agerpres, valoarea totală tranzacționată pe piața reglementată și pe segmentul dedicat start-up-urilor și IMM-urilor (SMT) de la Bursa de Valori București (BVB) a atins 8,59 miliarde lei. Aceasta reprezintă o scădere de 39% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022.
Indicii bursieri și evoluția lor
Chiar dacă valoarea tranzacționată a scăzut, indicii bursei românești au avut evoluții pozitive la finalul lunii iunie 2023, comparativ cu finalul anului 2022. Excepția a fost indicele BET-FI, care a înregistrat o scădere de 2,73%. Indicele de referință BET, care reflectă evoluțiile celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB, a crescut cu 7,03% la 30 iunie 2023, comparativ cu finalul anului 2022.
Tranzacțiile la BVB și segmentul SMT
Numărul de tranzacții derulate la BVB a scăzut cu 23% în primele șase luni din 2023, comparativ cu aceeași perioadă din 2022. Aproximativ 97% din valoarea totală a tranzacțiilor a avut loc pe piața reglementată a BVB, restul fiind derulate pe segmentul SMT. Valoarea tranzacțiilor cu titluri de stat la 30 iunie 2023 a scăzut față de aceeași perioadă a anului 2022, ajungând la aproximativ 810 milioane lei.
Capitalizarea bursieră și lichiditatea
La finalul semestrului I al anului 2023, capitalizarea bursieră de pe piața reglementată a atins 211,77 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 7% comparativ cu finalul anului 2022. Indicatorul Amihud, care măsoară lichiditatea agregată a piețelor financiare, indică o îmbunătățire a lichidității Bursei de Valori București în primul semestru din 2023.
Intermediarii pe piața bursieră
La finalul semestrului I 2023, pe piața reglementată administrată de BVB, activau 28 de intermediari. Dintre aceștia, 18 erau Societăți de Servicii de Investiții Financiare (SSIF), 3 instituții de credit locale și 7 entități autorizate în alte state membre UE. În cadrul segmentului SMT, erau activi 22 de intermediari, dintre care 17 SSIF, 3 instituții de credit locale și 2 entități din alte state membre UE.
Scăderea semnificativă a valorii tranzacționate pe piața bursieră românească
Piața bursieră românească a înregistrat evoluții mixte în prima jumătate a anului 2023. Deși valoarea tranzacționată a scăzut semnificativ, indicii bursieri au avut evoluții pozitive, iar capitalizarea bursieră și lichiditatea au crescut. Aceste tendințe reflectă dinamica și complexitatea pieței bursiere și subliniază importanța monitorizării continue a evoluțiilor pentru a înțelege mai bine direcția în care se îndreaptă piața.