sorg

Sorgul este o plantă rezistentă la secetă, pentru creştere şi dezvoltare necesitând cu 50 % mai puţină apă (precipitaţii), în comparaţie cu porumbul. Pe lista avantajelor pe care planta le asigură, se poate nota în primul rând profitabilitatea culturii. Sorgul poate fi cultivat pe terenuri cu un potenţial de producţie limitat, iar cheltuielile şi eforturile pe care fermierii trebuie să le facă sunt cu mult mai mici în comparaţie cu necesarul impus de culturile de porumb.

Culturi sorg vs culturi porumb

Din comparaţia între cele două culturi rezultă aspecte care plasează sorgul înaintea culturii de porumb, în ceea ce priveşte profitabilitatea:

  • în comparaţie cu porumbul, costurile achiziţionării seminţelor de sorg sunt mai mici/ha;

  • în cazul sorgului, fermierii vor utiliza o cantitate mai mică de îngrășăminte cu azot – pentru porumb fiind necesare cantităţi mai mari.

Rezultă, aşadar, că pentru culturile de sorg costurile de producţie sunt mai mici. Dacă se adaugă şi faptul că sorgul poate fi cultivat pe un sol cu potenţial mai scăzut şi că este rezistent la secetă, în mod cert, această plantă face obiectul unui business cu rezultate pe plus.

Culturile de sorg sunt şi mai profitabile în acest an datorită parteneriatelor pe care fermierii le pot face pentru obţinerea seminţelor şi vânzarea acestora.

Parteneriate avantajoase intre fermieri şi Axereal România și Lidea România

În cadrul parteneriatului Axereal România le distribuie fermierilor sămânţa de sorg de la Lidea România, ca ulterior să le achiziţioneze producţia. Cele două companii recomandă doi hibrizi semitimpurii – ES Alize și ES Foehn, a căror producţie poate fi mai mare de 10 tone/ ha.

Alte avantaje ale culturii de sorg, includ faptul că poate fi cultivat în monocultură până la 5 ani şi că răspunde foarte bine fertilizării cu îngrășăminte minerale.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.