tineri NEET
România se află în topul țărilor Uniunii Europene cu cea mai mare rată a tinerilor NEET (Not in Education, Employment, or Training), conform datelor publicate de Eurostat.
Acești tineri nu sunt implicați în nicio formă de învățământ, nici nu sunt angajați și nu urmează nicio formă de pregătire profesională. Potrivit datelor, în 2022, într-o treime dintre statele membre ale UE, rata tinerilor NEET care nu urmează cursuri și nu sunt angajați nu a scăzut, ci a crescut.

Situația tinerilor NEET din România

Potrivit datelor INS, unul din patru tineri din România nu învață și nu muncește. Acești tineri sunt finanțați de membrii familiei plecați la muncă în străinătate, potrivit unui expert HR.
În plus, România se confruntă cu o problemă a migrației tinerilor, care pleacă în străinătate în căutarea unor oportunități mai bune.

Cauzele problemei

Printre cauzele problemei se numără lipsa de oportunități de angajare și de pregătire profesională, dar și lipsa de interes a tinerilor pentru învățământ.
De asemenea, unii tineri aleg să nu muncească și să nu învețe din cauza condițiilor de muncă precare și a salariilor mici.

Concluzii

Situația tinerilor NEET din România este una îngrijorătoare, iar autoritățile ar trebui să ia măsuri pentru a îmbunătăți situația. Este necesară o mai bună pregătire profesională a tinerilor, dar și crearea de oportunități de angajare și de dezvoltare a afacerilor în țară. De asemenea, este important să se încurajeze tinerii să urmeze o formă de învățământ și să li se ofere condiții mai bune pentru a face acest lucru.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.