Analiză eJobs

Anul 2023 a marcat o schimbare semnificativă în piața muncii din România. După un 2022 cu un nivel record de joburi noi, angajatorii și-au temperat eforturile de extindere a echipelor în 2023. Conform unei analize realizate de eJobs, numărul de joburi postate a scăzut cu 10% față de anul precedent, ajungând la 350.000. În ciuda acestei scăderi, numărul de aplicări a crescut cu aproape 10%, atingând pragul de 10,2 milioane.

Reacția Angajatorilor și Candidaților

CEO-ul eJobs, Bogdan Badea, subliniază că atât angajatorii, cât și candidații au fost influențați de incertitudinea economică. Angajatorii au devenit mai prudenți în recrutare, în timp ce candidații au rămas vigilenți, aplicând mai frecvent și reactivând candidați inactivi. Interesant este că numărul de candidați noi pe platformă a crescut cu 10%, adăugând 260.000 de noi profiluri.

Profilul Candidaților

Din ianuarie până în prezent, 500.000 de români au aplicat pentru cel puțin un loc de muncă. Majoritatea aplicanților provin din segmentele entry-level și mid-level. Distribuția pe intervale de vârstă arată o predominanță a candidaților între 25 și 35 de ani, urmați de grupa de vârstă 18-24 ani.

Sectoarele Predominante

Retailul a rămas și în 2023 domeniul cu cele mai multe aplicări, atrăgând peste 3,2 milioane de candidați. Alte domenii populare includ serviciile, call center / BPO, IT / Telecom și sectorul financiar-bancar. De remarcat este și interesul crescut pentru joburile remote, cu 1,5 milioane de aplicări, chiar dacă angajatorii au oferit mai puține astfel de oportunități comparativ cu anii anteriori.

Salariile în Diferite Industrii

Potrivit comparatorului salarial Salario, domeniile cu cele mai mari salarii medii nete în 2023 au fost IT, cercetare-dezvoltare și petrol/gaze.

Concluzii

Anul 2023 a adus o temperare a activității de recrutare, dar și o creștere a numărului de aplicanți activi pe piața muncii. Această dinamică reflectă o adaptare a atât a angajatorilor, cât și a candidaților la condițiile economice fluctuante. Interesul crescut pentru joburile remote și schimbările în preferințele candidaților indică o evoluție continuă a pieței muncii în România.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.