Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul

Cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a scazut ca serie bruta in luna aprilie 2023 cu 5.2%, comparativ cu luna precedenta, si cu 1.6% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Printre principalele categorii care au inregistrat scaderi se numara comertul cu amanuntul al carburantilor (-7.6% vs aprilie 2022) si vanzarile de produse nealimentare (-1.6% vs aprilie 2022). Pe de alta parte, in primele 4 luni din 2023, volumul cifrei de afaceri din comert a inregistrat o crestere de 3.4% ca urmare a cresterii vanzarilor de produse alimentare (+5.7% vs 4L 2022) si a produselor nealimentare (+4% vs 4L 2022).

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut cu 3,4% in primele patru luni ale anului 2023, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta crestere a fost determinata in principal de vanzarile de produse alimentare, care au crescut cu 5,7% fata de primele patru luni ale anului 2022, si de vanzarile de produse nealimentare, care au crescut cu 4% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In ceea ce priveste vanzarile de produse nealimentare, cele mai mari cresteri au fost inregistrate in comertul cu produse farmaceutice (+10,8%), comertul cu produse cosmetice si de toaleta (+9,7%) si comertul cu produse electrocasnice, radio si televizoare (+8,8%). In schimb, vanzarile de produse textile, imbracaminte si incaltaminte au scazut cu 2,5% fata de primele patru luni ale anului trecut.

Pe de alta parte, vanzarile de produse alimentare au crescut cu 5,7% fata de primele patru luni ale anului 2022, cu cele mai mari cresteri inregistrate in comertul cu produse alimentare, bauturi si tutun (+6,5%) si comertul cu produse alimentare si bauturi alcoolice (+5,5%). In schimb, vanzarile de produse nealimentare au crescut cu 4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu cele mai mari cresteri inregistrate in comertul cu produse farmaceutice (+10,8%), comertul cu produse cosmetice si de toaleta (+9,7%) si comertul cu produse electrocasnice, radio si televizoare (+8,8%).

In luna aprilie 2023, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a scazut cu 5,2% fata de luna precedenta, iar comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cifra de afaceri a scazut cu 1,6%. Printre principalele categorii care au inregistrat scaderi se numara comertul cu amanuntul al carburantilor (-7,6% vs aprilie 2022) si vanzarile de produse nealimentare (-1,6% vs aprilie 2022).

In concluzie, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a inregistrat o crestere semnificativa in primele patru luni ale anului 2023, datorita cresterii vanzarilor de produse alimentare si nealimentare. Cu toate acestea, in luna aprilie 2023, cifra de afaceri a scazut semnificativ fata de luna precedenta si fata de aceeasi perioada a anului trecut, in special in cazul comertului cu amanuntul al carburantilor si vanzarilor de produse nealimentare.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.