Creșteri ROBOR

Vicepreședintele CFA, Adrian Codîrlașu, a făcut declarații cu privire la valoarea dobânzii la titlurile de stat. Conform acestuia, dobânda la titlurile de stat pe 10 ani emise de Ministerul Finanțelor a înregistrat o creștere de 1% în ultima lună, ajungând la valoarea de 4,98%, în comparație cu randamentul de acum șase luni de 3,11%.

Previziunile arată că ROBOR-ul va încheia anul cu o valoare de 2,5%

Se pare că ROBOR nu va înceta să crească, întrucât se anticipează că BNR va crește dobânda de politică monetară la fiecare ședință, iar ROBOR va îngloba aceste majorări. Previziunile arată că anul acesta, ROBOR la 3 luni va încheia anul cu valori de aproximativ 2,5%.

Potrivit vicepreședintelui CFA, nivelul ROBOR pe termen de 3 și 6 luni a depășit valoarea dobânzii oferite de BNR în situația de creditare a băncilor care se împrumută în regim de urgență (valoare de 2%). Valorile ROBOR-ului sunt crescute tocmai pentru că se așteaptă o majorare a dobânzilor de politică monetară din partea BNR, iar ROBOR-ul stabilit acum ar trebui să prindă și majorările prevăzute în următoarea ședință a Băncii Naționale.

Următoarea ședință de politică monetară are loc luna viitoare, în noiembrie, iar piața se așteaptă la o nouă majorare a dobânzii. Ca urmare, ROBOR ar urma să atingă pragul de 2,5% la finalul acestui an, o valoare cu 0,25% mai mare decât dobânda la facilitatea de creditare.

ROBOR la 3 luni a crescut în octombrie la 2,20%, în comparație cu valoarea din ședința precedentă, care era de 2,15%. ROBOR la 6 luni a crescut la valoarea de 2,31% față de 2,27%.

În ultimele șase luni, valoarea acordată de Ministerul Finanțelor la titlurile de stat pe 10 ani a crescut cu 2%. Adrian Codîrlașu subliniază că s-a înregistrat o creștere a costurilor de finanțare din cauza mai multor factori, printre care presiunile inflaționiste, deficitul bugetar și anticipațiile referitoare la majorarea dobânzii de politică monetară.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.