DGAF

În contextul creșterii numărului de persoane care obțin venituri nedeclarate din activități desfășurate în mediul online (social media, platforme audio-video), Direcția Generală Antifraudă Fiscală efectuează o campanie de verificări pentru a evalua situația fiscală aferentă.

Sunt vizate în principal persoanele care obțin venituri din YouTube, dar și din alte platforme ca Facebook, Instagram și TikTok. Cât despre domeniile de activitate ale persoanelor verificate, este vorba în principal de gastronomie, media, muzică, IT și călătorii.

YouTube permite o monetizare facilă a audienței

Persoanele care obțin venituri de pe YouTube sunt vizate în mod direct, ținând cont că platforma permite o monetizare facilă a audienței. Cât despre activitățile desfășurate pe alte platforme, acestea sunt analizate în raport cu relația dintre pagini și canalele de YouTube. Inspectorii DGAF vor verifica situația financiară a persoanelor care nu declară corect veniturile și a persoanelor despre care nu au informații, dar care câștigă bani din aceste platforme.

Direcția Generală Antifraudă Fiscală a declarat că sunt vizate persoanele care realizează venituri nedeclarate din domeniul indicat, mai precis din activități desfășurate pe site-uri web și alte platforme. Controalele fiscale au fost demarate pentru a stabili care este de fapt situația fiscală a acestor persoane. Domenii precum media, muzică, IT, călătorii și gastronomie au intrat în atenția inspectorilor.

Potrivit unuia dintre cei mai populari youtuberi din România, Andrei Șelaru, cunoscut sub numele de Selly, chiar și copiii pot să obțină ușor venituri din YouTube, însă dificultățile apar atunci când câștigurile trebuie declarate la ANAF. Declararea sumelor poate fi o provocare pentru cei care nu au minime cunoștințe fiscale.

Selly, care este vlogger, actor și cântăreț, susține că își declară toate veniturile și că plătește impozite. Totodată, acesta subliniază că în România nu există reguli foarte clare cu privire la veniturile din online, ceea ce generează complicații pentru persoanele care obțin venituri din YouTube și nu cunosc obligațiile pe care le au și care sunt prevăzute legislația fiscală.

Verificările DGAF au obiectivul de a preveni și combate evaziunea fiscală

Mai multe persoane obțin venituri din operarea sau administrarea unuia sau a mai multor canale de YouTube sau pagini pe unele platforme de socializare, din încărcarea de imagini și videoclipuri.

DGAF efectuează controale pentru a preveni și combate evaziunea fiscală, inclusiv în cazul persoanelor care obțin sume din activitatea pe social media și YouTube. Verificările Direcției Antifraudă vizează orice formă de evaziune fiscală, iar evaluarea activităților din mediul online reprezintă doar una dintre acțiunile acestei instituții.

Persoanele care obțin venituri din activități desfășurate în mediul online trebuie să le declare la Fisc și să se pună la curent cu legislația fiscală. Specialiștii le recomandă să se intereseze referitor la obligațiile fiscale și să declare veniturile în funcție de tip și sursă, pentru a evita situațiile neplăcute și surprizele din partea ANAF.

Numărul de controale a scăzut în anul pandemiei

Anul trecut, numărul de controale a scăzut ca urmare a restricțiilor impuse în contextul pandemiei. În primele luni ale acestui an însă, numărul de controale a crescut semnificativ față de aceeași perioadă a anului trecut, iar amenzile au fost de peste șase ori mai mari.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.