Anul trecut în noiembrie, piața criptomonedelor înregistra un nou eveniment istoric, mai precis depășirea pragului de 3 trilioane de dolari în ceea ce privește capitalizarea globală. O mare parte dintre investitori sunt de părere că monedele virtuale sunt un mijloc de protecție împotriva inflației.
Criptomonedele sunt active fizice caracterizate de volatilitate și transparență. Majoritatea tranzacțiilor cu criptomonede sunt publice, în baza registrului descentralizat în care sunt stocate tranzacțiile.
BTC și ETH, cele mai populare criptomonede
Bitcoin și Ethereum reprezintă la momentul actual cele mai importante criptoactive de pe piață. Între cele două există o serie de asemănări și diferențe. Ambele sunt criptomonede descentralizate, adică nu sunt emise sau reglementate de bănci sau autorități financiare, fiind bazate pe un blockchain. Totuși, între BTC și ETH există diferențe esențiale.
Bitcoin a fost lansat în 2009, ca monedă digitală independentă de bănci și autorități centrale. Bitcoin desemnează în egală măsură sistemul de plăți electronice care nu necesită un terț pentru verificarea unei tranzacții. BTC a fost prima monedă bazată pe tehnologia blockchain.
Pe de altă parte, Ethereum folosește această tehnologie pentru crearea unui computer descentralizat, iar prin rețeaua sa permite dezvoltarea de aplicații (dApps), fiind cea mai mare și bine consolidată platformă software descentralizată. Ether (ETH) este moneda nativă a blockchain-ului Ethereum.
Maxim istoric BTC, peste 68.000 de dolari
BTC a fost creată ca mijloc de facilitare a tranzacțiilor descentralizate, iar interesul pentru această criptomonedă a crescut inclusiv după ce Elon Musk a anunțat că Tesla a investit 1,5 miliarde de dolari în BTC. Anul trecut în noiembrie, criptomoneda atingea un nou maxim istoric, depășind valoarea de 68.000 de dolari.
ETH, a doua cea mai mare criptomonedă
După BTC, în clasamentul celor mai valoroase criptomonede din lume se poziționează ETH. În ceea ce privește maximul istoric al criptoactivului, acesta s-a înregistrat tot în noiembrie anul trecut, când ETH s-a tranzacționat cu peste 4.600 de dolari.
La momentul de față, sunt tranzacționate peste 17.000 de criptomonede diferite pe piață, ceea ce îi pune în dificultate pe cei care vor să investească în active digitale și vor să obțină profituri. Interesul pentru piața criptomonedelor se datorează în mare parte tehnologiei descentralizate, care permite efectuarea rapidă a unor tranzacții fără implicarea unor terți, precum băncile sau autoritățile centrale.
Adăugarea criptomonedelor în portofoliul de active atrage un risc de pierdere a capitalului, dar poate aduce în egală măsură câștiguri importante, mai ales dacă investiția se face după o analiză complexă a pieței și factorilor care pot genera fluctuații în valoarea criptoactivelor.
Criptomonede cu potențial de creștere în 2022
Pe lângă bitcoin, există câteva criptomonede care par să fie promițătoare anul acesta. Între ele se numără:
1. Ethereum (ETH)
Cu siguranță a doua cea mai importantă criptomonedă de pe piață reprezintă o opțiune bună pentru un viitor investitor. Specialiștii sunt de părere că ETH nu poate să lipsească dintr-o listă de potențiale investiții când vine vorba de criptomonede, mai ales că echipele Ethereum intenționează să aducă îmbunătățiri blockchain-ului.
Cu o valoare de piață mai mare de 300 miliarde de dolari, ETH este văzut ca fiind esențial pentru contractele inteligente și NFT (non-fungible token) – token care rulează pe blockchain-ul Ethereum. Aceasta și-a păstrat poziția ca fiind a doua cea mai populară criptomonedă din lume, având cea mai mare capitalizare după BTC. Totuși, ca dezavantaj privitor la ETH trebuie amintit consumul mare de energie electrică;
2. Solana (SOL)
Un adevărat concurent al ETH este moneda SOL, cu un număr de dApps (aplicații digitale descentralizate) în creștere și o rețea rapidă. Ca avantaj față de ETH, SOL are taxe mai mici pentru tranzacții. De altfel, această monedă virtuală are potențialul de a deveni rețeaua favorită pentru lansarea de jocuri bazate pe blockchain. Ca dezavantaj, SOL este încă marcată de o volatilitate mare a prețurilor;
3. Ripple (XRP)
La clasamentul criptomonedelor cu potențial de a aduce profituri deținătorilor în acest an se alătură și XRP. Ceea ce atrage în mod special atenția asupra acestei criptomonede este tehnologia sa, catalogată ca fiind de 100 de ori mai eficientă și mai puțin costisitoare în comparație cu instrumentele și tehnologiile asociate sectorului bancar.
Deși au existat unele conflicte de ordin legal cu Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC) din SUA, un număr mare de instituții financiare din întreaga lume au adoptat tehnologia Ripple în ideea de a accelerare a fluxurilor și de optimizare a costurilor pentru clienți. Există un număr mare de jetoane XRP, motiv pentru care volatilitatea este mai mică în cazul acestei criptomonede, în comparație cu altele.
În cazul acestei monede, previziunile pentru 2022 sunt optimiste, mai ales că moneda a atins o valoare record anul trecut, după ce 2020 nu a fost deloc un an favorabil pentru evoluția sa. Pentru a amplifica eficiența transferului de bani, Ripple folosește un sistem de plăți numit RippleNet.
ETH, SOL și XRP sunt doar câteva dintre criptomonedele pe care specialiștii le consideră a fi promițătoare în acest an. În orice caz, investiția în active digitale atrage după sine anumite riscuri, legate în mare parte de volatilitate, iar fiecare investitor trebuie să le cunoască în detaliu.