curs euro

Riscurile de recesiune globală sporesc, aducând cu ele o cerere mai mare de dolari, care afectează alte valute, dintre care cel mai mult euro, pentru că majorarea prețurilor la gaze în Europa adâncește îngrijorările privind creșterea economică. Marți, moneda unică a atins cel mai redus nivel din 2002, iar analiștii estimează că va ajunge la paritate cu dolarul american, după cum scrie News.ro.

Euro, o monedă vulnerabilă

Euro este considerată ca fiind o monedă deosebit de vulnerabilă, luându-se în considerare dependența puternică a Italiei, Germaniei și a altor țări față de gazele rusești, dar și faptul că există temeri cum că majorările de dobânzi ale Băncii Centrale Europene (BCE) ar urma să declanșeze o criză nouă a datoriilor în zona euro.

Aceste cauze vor determina menținerea scăderii euro, iar specialiștii spun că piețele își dau seama de acest lucru. „Ne așteptăm la paritate și întrebarea este dacă aceasta este o mișcare prea mică sau dacă poate scădea și mai mult. Credem că se poate”, a spus Jordan Rochester, strateg FX în cadrul Nomura Securities.
Euro a pierdut 10% față de dolar în 2022

În acest an, Euro a pierdut 10% față de dolar, iar la un nivel de 1,0238 dolari pe unitate se află aproape de punctul de paritate crucial pe care l-a atins cel mai recent la mijlocul anului 2002, când avea trei ani.

Dar nu doar față de dolar a pierdut Euro foarte mult, ci și față de francul elvețian, lira sterlină sau yen, dar, chiar și așa, puțini observatori pot afirma că a ajuns la nivelul minim. Experții de la Nomura au redus ținta în privința euro/dolar la 0,95% dolari, declarând că paritatea ar putea fi atinsă în luna august, cel mai devreme, iar Citibank spune că trecerea la paritate este iminentă. Totuși, Nomura spune că nivelul de 0,95 dolari nu a avut o importanță istorică, subliniind că euro a scăzut la 0,82 dolari, după crearea sa, de la 1,17 dolari.

O nouă criză energetică?

Specialiștii prefigurează o nouă criză energetică la orizont, în această iarnă, din cauza creșterii prețurilor la gaze și luând în calcul avertismentele referitoare la o reducere colosală a livrărilor Rusiei. Prețurile la gazele naturale s-au dublat față de minimele din luna iunie, crescând în doar un an cu 465%.

Pe lângă aceste probleme, a mai izbucnit o dispută între Germania și Rusia, în ceea ce privește întreținerea conductelor. Zona euro avea importuri de circa 40% din necesarul de energie din Rusia. De asemenea, muncitorii norvegieni din domeniul petrolului au intrat recent în grevă, lucru ce ar putea scoate de pe piață 292.000 barili.

Zona euro poate intra mai devreme în recesiune decât alte state

Analiștii economici estimează că zona euro va intra în recesiune mai devreme decât alte state. Cei de la Nomura spun că economia euro ar urma să cadă în recesiune până în cel de-al treilea trimestru și să aibă o scădere totală a PIB-ului de 1,7%.

Această depreciere a monedei euro este o problemă stringentă pentru BCE, ce se confruntă cu o inflație record, pentru că o monedă slabă alimentează prețurile tuturor importurilor. Francois Villeroy, membru al consiliului guvernatorilor a spus, înainte de scăderea de marți a euro, că slăbiciunea monedei europene îngreunează atingerea țintei de inflație de 2%. Astfel, este de așteptat ca BCE să demareze creșterea dobânzilor în luna de față, aceasta fiind prima sa creștere efectuată din 2011.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.