Sute de articole din Codul fiscal vor fi modificate. Care sunt cele mai importante noutăți?

În urmă cu puțin timp, a fost publicat de către Ministerul de Finanțe proiectul care aduce modificări importante Codului fiscal și care conține peste 50 de pagini. Unele dintre modificări sunt programate să intre în vigoare odată cu publicarea OG în Monitorul Oficial, altele de la 1 august și cele mai multe de la 1 ianuarie 2023.

Noutăți privind impozitul pe profit
Una dintre noutățile prevăzute în proiectul recent publicat face referire la profitul reinvestit. Facilitatea de scutire de impozit a profitului investit și pentru investițiile în active folosite pentru procesare, producție, retehnologizare se extinde. De asemenea, se dorește creșterea cotei impozitului pe dividende. Majorarea ar urma să fie făcută de la 5% la 8%, aplicabilă în cazul dividendelor distribuite/plătite între persoane juridice române și pentru cele distribuite/plătite nerezidenților.

Impozitul specific se abrogă de la 1 august
O noutate foarte importantă, care se aplică de la 1 august 2022, este cea referitoare la dispariția impozitului specific. În contextul abrogării acestui impozit, firmele care îl aplică vor face trecerea la regimul micro, adică vor avea obligația să treacă la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor. Impozitul specific a fost introdus prin Legea 170/2016, ale căror prevederi se abrogă de la 1 august.

Regimul microîntreprinderilor va trece prin modificări importante în 2023
În cazul microîntreprinderilor, există numeroase modificări care se vor aplica din 2023. Una dintre cele mai importante face referire la modificarea plafonului pentru încadrarea la regimul microîntreprinderilor, care va scădea la 500.000 de euro. Mai departe, microîntreprinderile vor avea obligația să aibă cel puțin un salariat, iar singura cotă de impozit posibilă va fi 1%, întrucât cea de 3% urmează să fie eliminată. Deci, nu vor mai exista microîntreprinderi care să nu aibă măcar un salariat.

Privitor la veniturile ce pot fi realizate ca micro, se limitează la 20% veniturile obținute din consultanță și management. De asemenea, un acționar/asociat nu va putea să dețină titluri de participare la mai mult de trei microîntreprinderi, în cazul acționarilor/asociaților cărora le revine un procent mai mare de 25% din valoarea titlurilor de participare sau drepturilor de vot.

Mai multe activități economice vor fi excluse din sfera de aplicare a impozitului pe veniturile micro
Conform proiectului, companiile a căror activitate se încadreaza în sectorul bancar, asigurări și reasigurări, piața de capital, jocuri de noroc, explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol și gaze naturale vor fi eliminate din sfera de aplicare a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor.

Modificările continuă prin eliminarea posibilității de opțiune pentru aplicarea impozitului pe profit în condițiile în care erau îndeplinite criteriile referitoare la valoarea capitalului social și numărului de angajați. Se introduc precizări suplimentare despre intrarea/ieșirea din sistemul micro în cursul anului.

Regimul deducerilor este revizuit substanțial
Vor exista modificări importante și în ceea ce privește sistemul de acordare a deducerilor personale pentru veniturile din salarii. Persoanelor fizice care îndeplinesc criteriul conform căreia obțin un venit lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară li se va acorda deducerea personală de bază. Un alt tip de deducere care va fi reglementat este deducerea personală suplimentară, care se acordă anumitor categorii de persoane.

Se propune adoptarea unui plafon lunar neimpozabil pentru acordarea de beneficii salariale/extra-salariale
O altă noutate pe care o aduce proiectul este cea privitoare la introducerea unui plafon lunar de venit neimpozabil pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor. Acest plafon nu va fi cuprins în bazele de calcul ale contribuțiilor sociale obligatorii și va avea un nivel de cel mult 33% din salariul de bază al postului ocupat. Depășirea plafonului neimpozabil de 33% înseamnă datorarea de impozit pentru partea depășită.

1 ianuarie 2023 vine cu modificări la cotele de TVA
Anul viitor va veni cu schimbări pe partea cotelor de TVA, începând cu faptul că serviciile de restaurant și catering, activitățile de cazare hotelieră, livrarea de alimente și băuturi vor avea o cotă aplicată de TVA de 9%. De asemenea, se va majora TVA-ul la băuturile cu zahar. În cazul acestora, nu se va mai putea aplica o cotă redusă de TVA de 9%, ci se va trece la cota standard de 19%.

De la 1 august se aplică contribuții pentru salariu întreg dacă o persoană are doar un contract part-time

Acestea sunt doar câteva dintre principalele schimbări propuse în draftul proiectului menit să modifice substanțial Codul fiscal. Modificările vor fi aplicate succesiv, unele dintre ele fiind programate să intre în vigoare în curând.

StartingUP.ro

Articole pe aceeași temă

Știri economice 2024: Evoluția pieței de afaceri din România și oportunitățile de creștere

În 2024, piața de afaceri din România este marcată de schimbări semnificative, influențate de factori economici globali, politici fiscale noi și tendințe de digitalizare. Antreprenorii români se confruntă cu provocări…

Citește

Impactul creșterii costurilor de energie asupra IMM-urilor și soluțiile de optimizare energetică

Creșterea prețurilor la energie din ultimii ani a pus o presiune semnificativă asupra IMM-urilor din România, mai ales în contextul economic instabil. Costurile mai mari cu energia pot afecta direct…

Citește

Te-ar mai putea interesa

Strategii esențiale pentru gestionarea eficientă a echipelor în cadrul afacerilor din România

  • October 15, 2024
Strategii esențiale pentru gestionarea eficientă a echipelor în cadrul afacerilor din România

Impactul inteligenței artificiale asupra contabilității în România

  • October 14, 2024
Impactul inteligenței artificiale asupra contabilității în România

Idei de afaceri sustenabile pentru antreprenorii din România în 2024

  • October 11, 2024
Idei de afaceri sustenabile pentru antreprenorii din România în 2024

Antreprenor în România: Cum să lansezi un magazin online de succes

  • October 10, 2024
Antreprenor în România: Cum să lansezi un magazin online de succes

Rolul business-urilor de tip “family office” în dezvoltarea antreprenorială din România

  • October 9, 2024
Rolul business-urilor de tip “family office” în dezvoltarea antreprenorială din România

Știri economice 2024: Evoluția pieței de afaceri din România și oportunitățile de creștere

  • October 8, 2024
Știri economice 2024: Evoluția pieței de afaceri din România și oportunitățile de creștere