energie pe cărbune

Toate politicile internaționale vorbesc despre importanța implementării de surse de energie regenerabilă. Cu toate acestea, una dintre cele mai importante țări din Uniunea Europeană, și anume Germania, a decis să revină la cărbune. În acest caz, cât de fiabilă poate fi tranziția către energia regenerabilă, furnizată de eoliene si panourile solare?

Încă din primul semestru al anului 2021, Germania a decis revenirea la utilizarea cărbunelui, după ce energia eoliană nu a mai fost printre cele mai importante surse de energie din țară. Toate acestea au loc într-un context destul de tulbure, când dezbaterile legate de schimbările climatice reprezintă un subiect sensibil pe teritoriul Uniunii Europene.

Cum influențează această schimbare a Germaniei?

Dintr-un total de 258,9 miliarde de KWh de electricitate care au fost generați în Germania în primul trimestru al anului curent, 56% au provenit de la surse convenționale, ca de exemplu cărbune, gaze naturale sau chiar energie nucleară. Conform Oficiului Federal de Statistică (Destatis), acest procent este cu 20,9% mai mare decât cel înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.

În schimb, energia regenerabilă, provenită de la centralele eoliene, cele fotovoltaice și de biogaz, a scăzut ca pondere cu peste 11% (11,7%) în prima parte a anului 2021 față de aceeași perioadă a anului 2020.

Principalul motiv pentru care au apărut aceste schimbări ține de starea vremii, din cauza căreia vântul de primăvară, care este puternic și are un rol important în obținerea energiei eoliene, a lipsit. Prin urmare, energia electrică provenită de la turbinele eoliene în Germania a fost cu 21 de procente mai puțină, astfel că a fost necesară compensarea acesteia cu energia produsă de termocentrale.

De asemenea, gazele naturale au fost și ele o sursă foarte importantă de energie, fiind pe locul trei, după cărbune și energia eoliană. Astfel că energia electrică produsă cu ajutorul gazelor naturale a avut o pondere de 14,4% în primul semestru al acestui an, fiind urmată de energia nucleară, care a înregistrat un procent de 12,4%.

Cu aproximativ un an în urmă, cancelarul german Angela Merkle reușise semnarea unui acord important, în care se menționa că prima țară din UE care renunță definitiv la utilizarea cărbunelui să fie Germania. Finalizarea acestui acord ar fi trebuit să aibă loc până în anul 2038. În plus, Germania are în plan renunțarea la energia nucleară până la finalul anului 2022.

Totuși, activiștii de mediu solicită intensificarea eforturilor pentru ca renunțarea la cărbune să se finalizeze cât mai rapid, din cauza efectului pe care îl au în producerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Conform unui comunicat al Ministerului Mediului, gazele cu efect de seră înregistrate în Germania au fost de circa 739 de milioane de tone, cu 8,7% ( 70 de milioane de tone) mai puțin decât în anul 2019, o scădere extrem de importantă, fiind cea mai mare din anul 1990 până în prezent. În plus, este de menționat faptul că Germania are ca obiectiv scăderea nivelului de CO2 emise în atmosferă cu aproximativ 40% pentru anul 2020 față de 1990, si cu 55% pentru 2030 față de același an.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.