REVISAL

Planul Guvernului de a obliga angajatorii să contracteze doar anumiți prestatori pentru a completa și transmite date în Registru Electronic de Evidență a Salariaților (REVISAL) a consternat Consiliul Legislativ și a stârnit controverse în rândul mediului de afaceri.

Potrivit proiectului de act normativ redactat de Ministerul Muncii, angajatorii ar putea contracta serviciul de completare și transmitere a datelor în REVISAL doar cu servicii externe specializate în resurse umane și salarizare coordonate de către un expert în legislația muncii sau cu servicii externe de contabilitate autorizate de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR).

Cu toate acestea, Consiliul Legislativ a subliniat că această măsură ar fi o ingerință în libertatea economică a angajatorilor, în sensul că îi limitează accesul la desfășurarea unei activități economice și posibilitatea de a o restrânge.

În plus, Consiliul nu a înțeles de ce contabilii ar trebui să fie autorizați să completeze actele de muncă din REVISAL. „Nu rezultă nici din normele propuse (…) rațiunea pentru care servicii externe de contabilitate, autorizate de CECCAR, ar avea dreptul exclusiv de a completa și transmite date registrului general de evidență a salariaților, dat fiind că aceste operațiuni nu au nicio legătură cu activitatea de contabilitate, în accepțiunea Legii contabilității nr. 82/1991”, a afirmat Consiliul Legislativ.

De asemenea, organul consideră că normele prin care se acordă dreptul exclusiv de a completa și transmite date în REVISAL serviciilor externe specializate în resurse umane și salarizare coordonate de către un expert în legislația muncii sunt lipsite de previzibilitate. Serviciul extern specializat în resurse umane și salarizare, alături de expertul în legislația muncii nu sunt reglementate la nivel primar decât prin enunțarea denumirilor, fără indicarea unor condiții care trebuie îndeplinite sau a unor prevederi legale aplicabile din Codul Muncii, ceea ce face ca aceste servicii să fie lipsite de precizie.

Ca urmare, această măsură i-ar împiedica pe angajatori să lucreze cu prestatori externi mai ieftini, care pot realiza aceleași servicii, dar care nu sunt membri CECCAR sau nu sunt specializați în resurse umane și salarizare. Acest lucru ar putea duce la o creștere a costurilor pentru angajatori și la o concurență redusă în aceste domenii, ceea ce ar putea avea consecințe negative asupra mediului de afaceri.

De asemenea, măsura ar putea afecta și angajații care ar fi nevoiți să își găsească alte locuri de muncă, întrucât unele companii ar putea dori să-și reducă numărul de angajați datorită creșterii cheltuielilor.

În acest context, unele companii și asociații de afaceri au depus deja plângeri și au cerut Guvernului să își reconsidere propunerea și să ofere mai multă flexibilitate în ceea ce privește alegerea celor care completează și transmit informații în REVISAL.

În concluzie, această măsură impusă de Guvern în privința completării și transmiterii datelor în REVISAL, care face parte din procesul de administrare a personalului angajat, ar putea avea consecințe negative asupra mediului de afaceri și ar putea limita opțiunile angajatorilor, fapt care îngrijorează organizațiile de afaceri și analiștii economici.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.