măsuri fiscale controversate

Opoziția și experții în domeniu au criticat recent guvernul român pentru o serie de măsuri fiscale controversate, printre care introducerea unei noi taxe pe taxa pe valoarea adăugată (TVA), majorarea impozitului pe venitul persoanelor fizice și aplicarea unor noi taxe pentru anumite activități economice.

„Taxa pe taxa” și alte măsuri controversate

Una dintre cele mai controversate măsuri fiscale introduse de guvernul român este „taxa pe taxa”. Potrivit acesteia, companiile care plătesc TVA vor trebui să plătească o nouă taxă de 0,1% din valoarea tranzacțiilor. Această taxă va fi colectată de ANAF și va fi destinată bugetului de stat.

O altă măsură controversată este majorarea impozitului pe venitul persoanelor fizice. Începând cu 1 ianuarie 2024, cota impozitului pe venitul persoanelor fizice va crește de la 10% la 12% pentru persoanele care câștigă peste 120.000 de lei pe an.

Guvernul a introdus, de asemenea, o serie de noi taxe pentru anumite activități economice. De exemplu, companiile care desfășoară activități de publicitate online vor trebui să plătească o nouă taxă de 1,5% din veniturile obținute din România.

Expert: „Este o măsură populistă care nu va avea efect”

Expertul în fiscalitate, Adrian Câciu, a declarat pentru Profit.ro că măsurile fiscale introduse de guvernul român sunt „populiste” și că nu vor avea un efect real asupra colectării de venituri.

„Este o măsură populistă care nu va avea efect. Oamenii sunt deja sufocați de impozite”, a declarat Câciu.

„Guvernul ar trebui să se concentreze pe simplificarea legislației fiscale și pe eficientizarea ANAF. Aceste măsuri ar avea un impact real asupra colectării de venituri”, a adăugat acesta.

Concluzie

Măsurile fiscale introduse de guvernul român au stârnit controverse în rândul opiniei publice. Opoziția și experții în domeniu au criticat aceste măsuri, considerându-le „populiste” și „ineficiente”.

Rămâne de văzut dacă aceste măsuri vor avea un impact real asupra colectării de venituri. Cu toate acestea, este clar că acestea vor avea un impact negativ asupra economiei românești, făcând-o mai puțin competitivă.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.