
O tendință a celor care se inițiază în afaceri este de a investi o sumă mică de bani la început. Acest comportament este de înțeles, având în vedere că lipsa de experiență și presiunea debutului îi pot conduce pe unii dintre ei către insucces, respectiv faliment. Prin urmare, o afacere cu o investiție situată sub 5.000 de euro trebuie să ofere ocazia investitorului aflat la început de drum de a greși, pentru a învăța din greșeli. Doar în acest mod se clădește un om de afaceri de succes: cunoscând și eșecul.
În cazul unei sume mici, este mai mult decât necesar un plan de afaceri bine organizat, dar și de multă atenție, până la consolidarea afacerii și la obținerea unui profit. Munca este și ea un aspect esențial, pentru că, după cum se știe, nimănui nu-i pică bani din cer, cu atât mai puțin într-o afacere la început.
Un alt pas important este și cel care se referă la alegerea furnizorilor și stabilirea unei relații deschise și productive cu aceștia. Un avantaj important de care se pot bucura posesorii de afaceri mici este acela că își pot permite să controleze mai eficient activitatea și să le acorde clienților atenția pe care aceștia o merită.
-
Cafenele de tip Coffee to go
Această afacere a înregistrat creșteri chiar și în pandemie, când în mare parte din timp zona HoReCa a fost blocată. Cafeaua la pachet a înlocuit cafeaua la terasă sau la restaurant, schimbând comportamentul de cumpărare al clienților. În mod clar, românilor nu le-a dispărut apetitul pentru cafea, din contră. Ei au fost nevoiți să se adapteze la condițiile date și să comande cafea sau să o ridice de la Coffee to go, prețurile fiind și ele avantajoase. Astfel, afacerile din această nișă pot fi profitabile, mai ales că nu necesită investiții mari: nu este nevoie de un spațiu comercial, ci de o tonetă, care cu siguranță costă mult mai ieftin.
-
Workshop pe teme gastronomice
Sunt mulți pasionați de arta gastronomică în România și tot ce trebuie să facă este să dea frâu liber visurilor și să-și facă curaj pentru a organiza workshop-uri chiar la ei acasă. Este necesar ca spațiul să fie unul generos, iar bucătăria să fie bine dotată cu toate ustensilele, echipamentele și ingredientele de care este nevoie.
-
Vânzarea prin vending machines
Nu mai este un secret pentru nimeni că oamenii au început să fie înlocuiți de roboți în multe activități, în special în cele de serie. Avantajele sunt evidente, iar printre ele se numără în special capacitatea de muncă nelimitată.
Vânzarea prin automate presupune însă un număr mic de produse, dar piața poate fi foarte mare, deoarece tot mai mulți oameni preferă să mănânce și să bea „din mers” din lipsă de timp. Investiția inițială este una mică, iar aparatele pot fi amplasate în: școli, birouri, instituții etc.
Un trend este acela al automatelor la care sunt comercializate produse bio. Cumpărând un astfel de produs, oamenii se simt mai bine cu ei și mai mulțumiți că au făcut o alegere sănătoasă.
-
Magazin online
Magazinele online au câștigat multă popularitate în ultimii doi ani, în fața celor clasice. Ele nu au nevoie de un spațiu pentru desfășurarea activității sau de un showroom, care, după cum se știe, costă foarte mult pentru a fi închiriat sau cumpărat. De fapt, este nevoie de un depozit, iar costurile cu stocarea bunurilor și cele cu angajații vor fi și ele mult mai reduse.
Magazinul online oferă posibilitatea unei coordonări de la distanță, uneori chiar fără angajați, sediu, depozit sau mașini. Depinde de produsele comercializate. Practic, prin intermediul unei conexiuni la internet și a unui calculator, se pot urmări stocurile, comenzile și toate activitățile firmei.
Pot fi comercializate atât produse proprii, cât și marfă achiziționată de la unul sau mai mulți furnizori. Avantajul în acest caz este că produsele pot fi testate pentru a se ajunge la cele care corespund politicilor firmei și normelor de calitate. Produsele comercializate în mediul online pot avea prețuri mai mici, datorită costurilor care sunt și ele diminuate, astfel că va exista un interes sporit din partea clienților.
Costurile unui magazin online vizează în primul rând întreținerea site-ului și promovarea afacerii.
-
Organizator de evenimente
Organizarea evenimentelor și a petrecerilor private este un domeniu care necesită atenție, pasiune și răbdare. Și în țara noastră se pot câștiga sume mari de bani din această activitate, care le oferă libertatea celor care o practică de a se mai implica și în alte joburi. În plus, organizatorii de evenimente sunt persoane deschise, care își stabilesc ușor contacte și relații, ceea ce-i va ajuta în reușita profesională.
Domeniul este unul atractiv, care permite îmbinarea utilului cu plăcutul și include costuri inițiale mici. Profitul, însă, poate apărea imediat. Cu maximum 5.000 de euro investiți, persoana în cauză pornește cu dreptul în această afacere, având posibilitatea să se dezvolte ulterior și să facă achiziții mai costisitoare, în funcție de necesități și dorințe.
Ce trebuie să facă un organizator de evenimente? Să se asigure că petrecerea pe care o organizează (aniversare, majorat, nuntă, botez, etc) are un fond muzical, spațiul este decorat în acord cu cerințele clientului, că invitații se simt bine, organizând totul până în cel mai mic detaliu.
-
Fotograf profesionist
O altă afacere care se poate derula fără probleme chiar și cu bani puțini, dar care necesită experiență și talent este aceea de fotograf profesionist. Cu siguranță sunt multe ocazii ce merită imortalizate: un eveniment din viață, o aniversare a unei instituții, o competiție sportivă etc. Un portofoliu atent realizat le poate asigura fotografilor intrarea la clienți din diferite zone și totodată câștiguri constante. Ei își pot promova serviciile în mediul online, prin intermediul unui site și a unei pagini de facebook. Investiția inițială constă în echipamentele specifice: aparat de fotografiat, obiective profesionale și alte accesorii.
O practică foarte întâlnită în cazul fotografilor profesioniști moderni este aceea de a-și vinde online creațiile prin intermediul platformelor de profil.
-
Grădinărit
Ca orice afacere, și aceasta implică pasiunea pentru acest domeniu. Sunt mulți oameni care își doresc o grădină „de revistă”, dar nu au timp sau efectiv nu-și doresc să stea aplecați pentru a culege buruienile dintre flori, de a tunde gazonul sau a face toate lucrările necesare de întreținere. Un astfel de serviciu va fi așadar căutat.
Este nevoie ca afacerea să fie executată de persoane care cunosc horticultură, care dispun de instrumente și unelte specifice și care se pot deplasa la domiciliul clienților. Investiția inițială nu este mare, dar rezultatele și mai ales satisfacția personală vor apărea în foarte scurt timp.
-
Închirierea apartamentului în regim hotelier
Apartamentele în regim hotelier s-au căutat și în vreme de pandemie, când cererea pentru hoteluri și pensiuni s-a prăbușit. Astfel, această afacere este una sigură, care poate aduce venituri constante, în funcție de implicarea antreprenorului.
În demararea acestui tip de afaceri este nevoie ca persoana să dețină un apartament, fie că este închiriat (caz în care trebuie să-și dea și proprietarul acordul asupra noii destinații) sau că se află în posesia respectivului antreprenor.
În București, veniturile care pot fi obținute în acest mod pot depăși pragul de 1000 de euro pe lună pentru o garsonieră, dacă se optează pentru un tarif de 35 euro/noapte. O altă zonă foarte scumpă din punct de vedere al cazărilor este și municipiul Cluj, unde de asemenea se pot obține sume mari de bani din închirierea apartamentelor în regim hotelier. În perioada verii, stațiunile de pe litoral sunt foarte căutate și implicit și locurile de cazare, astfel că un apartament în Mangalia, Constanța sau Năvodari poate fi o bună sursă de venit.
-
Consultant pe probleme sanitare
În România, spre deosebire de țările dezvoltate ale lumii, nu se pune mare accent pe prevenție, în domeniul sănătății. De fiecare dată când oamenii au o problemă de sănătate ei apelează la medicul de familie pentru a se trata. Pentru că nu au o educație sanitară adecvată, oamenii nu înțeleg că prevenția îi poate scăpa de suferință sau de tratamente îndelungate. Și tocmai aici intervine consultantul pe probleme de sănătate.
O astfel de afacere vine în sprijinul oamenilor, ajutându-i să ia cea mai bună decizie în privința clinicilor unde să se trateze de diverse boli sau în situația în care își doresc să afle mai multe detalii despre sănătatea copilului, a gravidei etc. Pot fi oferite informații clare și complete despre spitale, laboratoare, clinici sau cabinete independente, astfel încât oamenii să poată afla, de exemplu, unde pot beneficia de serviciile unui psiholog bun sau ale unui medic cardiolog.
Rolul consultantului este, așadar, de a le oferi clienților toate informațiile de care aceștia au nevoie pentru a primi un diagnostic, a se trata și a avea o viață normală și sănătoasă.
-
Francizele, idei de succes cu un buget restrâns
Când începe o afacere, noul antreprenor își dorește să aibă garanția că aceasta va fi una de succes. Din păcate, nimeni nu-i poate da aceste asigurări. Doar munca, implicarea și ideile lui pot conduce business-ul pe calea cea bună.
Există însă și o modalitate prin care un patron poate merge la sigur – să apeleze la o franciză. Va fi necesară plata unei taxe de franciză și alte câteva investiții, în funcție de fiecare afacere în parte. Important este însă că ideea este deja testată și, pentru că a mai fost implementată, se pot studia detaliile sale, astfel încât să se ia cele mai bune decizii. Practic, investitorul elimină în acest mod etapa propriilor greșeli, pe care le fac, în mod inevitabil, toți cei care intră în afaceri.
Un contract de franciză se face, în general, pe o perioadă determinată, cuprinsă între 5 și 10 ani, cu posibilitate de prelungire sau reziliere. Proprietarului brandului (numit francizor) îi revine un procent din cifra de afaceri, dar avantajele sunt și ele demne de luat în considerare.
Idei de francize cu buget redus:
-
spălătorie ecologică de mașini (2000 de euro) – este o idee populară în România.
Tehnologia pe care se bazează asigură spălarea mașinilor fără apă. Afacerea poate funcționa oriunde: în parcarea unui magazin, lângă birou, la un service, într-un showroom auto. Nu mai este nevoie de așteptat la o coadă de mașini pentru spălarea autoturismului. Și pentru că s-a spus că business-ul este ecologic, se va explica și de ce: cu ajutorul unui flacon de 500 ml de soluție se pot spăla 7 mașini, adică se economisește aproximativ o tonă de apă.
Pentru acest business francizorul oferă consultanță și asistență, astfel încât toate tainele să fie pătrunse. Taxa de franciză este de 1920 euro +TVA, odată cu ea putându-se folosi numele, tehnologia brandului și un kit de start, format din lavete, soluții și uniforme. Investiția ulterioară poate viza achiziția unui aspirator mobil și a unei case de marcat;
-
agenție de creație publicitară (2000 de euro)
Web designul și creația publicitară sunt un domeniu foarte interesant și provocator, pentru cei pasionați, evident. O astfel de franciză poate fi accesată contra unei taxe de 2000 de euro, în schimbul căreia se vor primi tehnologia și sprijinul logistic înainte de implementare și după pornirea activității.
O agenție de web design realizează site-uri, cataloage online, magazine online, dar se ocupă și cu promovarea în mediul virtual. Investițiile viitoare depind de amploarea agenției și de proiectele pe care aceasta le contractează. Această afacere poate deveni funcțională la 30 de zile după ce a fost încheiat contractul.
Un alt avantaj este că se capătă exclusivitate locală, care este acordată de francizor, și că agenția va putea coopera cu întreaga rețea de franciză, pentru diverse proiecte, beneficiind de clienți locali, naționali sau internaționali;
-
afterschool (5.000 de euro) – domeniul educațional nu va pierde niciodată din interesul clienților.
Pentru cei care sunt pasionați de creșterea și educația copiilor, un afterschool poate fi o ocazie perfectă de a îmbina utilul cu plăcutul. Francizorul pune la dispoziție manuale de demarare, conducere, organizare, promovare, dezvoltare, dar și materiale didactice, asistență tehnică sau un site personalizat. Un alt aspect care face diferența în acest domeniu este cel care presupune învățarea de la profesioniștii care au făcut carieră în această nișă.
Taxa de franciză este de 1.500 de euro și, de regulă, cel interesat trebuie să ofere și el un capital (de minimum 3.500 de euro). Pentru ca afacerea să funcționeze, este nevoie de un spațiu, element esențial pentru această afacere. Cei care nu sunt încântați de ideea unei francize, pot demara pe cont propriu un business de acest fel, dar greutatea construirii brandului le va aparține;
-
firmă de curățare a clădirilor (4.000 de euro)
Necesită în primul rând un autovehicul pentru deplasările la clienți. Pe lângă acesta, mai sunt necesari cel puțin 4 angajați și un telefon mobil. Taxa de franciză poate fi de 2.000 de euro și, în plus, se vor mai achita 1.300 de euro pentru echipamente de lucru și până la 700 de euro pentru utilaje și unelte.
În taxa de franciză intră următoarele facilități: dreptul de folosire a brandului, pregătirea și asistența înainte de startul afacerii, cărțile de franciză, cu toate informațiile necesare legate de organizare și execuție. Mai sunt incluși și 2.000 de fluturași de promovare a afacerii și va fi nevoie de cedarea a 7% din valoarea fiecărui contract care se încheie, precum și a 3% din vânzări pentru fondul de publicitate.
Francizorul spune că o astfel de investiție se recuperează într-o lună, totul depinzând de numărul de lucrări executate și de complexitatea lor.