Economia românească 2023

Economia românească a încetinit ritmul în acest an, confruntându-se cu mai multe provocări. Puterea de cumpărare a consumatorilor a început să erodeze, afectând astfel cererea internă. Pe lângă aceasta, firmele se confruntă cu costuri crescute, care le pun presiune pe marjele de profit. În plus, economiile din Vestul Europei, care reprezintă principalele piețe de export pentru România, au stagnat, reducând astfel cererea pentru produsele românești.

Impactul reglementărilor asupra mediului concurențial

Reglementările au un impact semnificativ asupra mediului concurențial. Studiile și rapoartele OECD și Consiliul Concurenței au evidențiat cum anumite reglementări pot afecta competitivitatea și pot crea bariere în calea intrării pe piață pentru noi jucători. Aceste reglementări pot avea un impact negativ asupra sectoarelor cheie ale economiei românești, limitând astfel creșterea și inovația.

Măsurile fiscale propuse de Guvern și impactul asupra mediului de business

Guvernul a propus recent o serie de măsuri fiscale care au stârnit controverse în rândul mediului de afaceri. Retragerea anumitor facilități fiscale și creșterea taxării pot complica strategiile de afaceri pentru companiile vizate. Aceste măsuri pot avea un impact negativ asupra investițiilor și pot limita creșterea economică pe termen lung.

Reducerea eforturilor de recrutare și diminuarea numărului de joburi

Platforma de recrutare bestjobs a evidențiat o scădere a eforturilor de recrutare în ultima perioadă. Domenii precum IT, Construcții, Agricultură și HoReCa au fost afectate în mod particular. Numărul ofertelor de joburi din aceste domenii a stagnat, indicând o abordare mai precaută din partea angajatorilor.

Strategii de reducere a costurilor în sectoarele cheie

În fața acestor provocări, companiile sunt nevoite să adopte strategii de reducere a costurilor. Una dintre abordările adoptate este concentrarea pe posturile esențiale și reducerea angajărilor pentru posturile non-esențiale. De asemenea, companiile pot căuta să optimizeze procesele interne și să adopte tehnologii noi pentru a crește eficiența.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.