zonele defrișate

UE intenționează să impună o nouă regulă, potrivit căreia importul de alimente și lemn din zonele defrișate să fie interzis. Proiectul de lege ar urma să fie aplicat în toată Uniunea Europeană și este considerat un demers inovator.

Conform noii reguli, companiile vor trebui să arate că produsele lor (produse din soia, carne de vită, ulei de palmier, cafea, lemn etc.) provin din zone fără defrișări. UE vrea să aplice regula în toate cele 27 țări membre, printre care și România.

Decizia vine după summitul global privind schimbările climatice COP26

Măsura de interzicere a importului de alimente și lemn din zonele defrișate vine după summitul COP26, cel mai important eveniment care tratează schimbările climatice și la care au participat peste 100 de lideri de stat, experți în evoluția climei și activiști de mediu. În cadrul reuniunii s-a discutat intens despre stoparea defrișărilor până în 2030.

Comisarul UE pentru politica de acțiune climatică a declarat că propunerea este una inovatoare. Această inițiativă vizează nu numai defrișările ilegale, ci și defrișările cauzate de expansiunea agriculturii, a mai adăugat Virginijus Sinkevicius.

Mărfurile trebuie să îndeplinească două condiții

Acest plan vizează introducerea a două reguli care trebuie respectate în cazul mărfurilor (alimente și lemn) importate. Acestea trebuie să:

  • fie produse în conformitate cu legile țării de proveniență;

  • nu fie produse pe terenuri defrișate/degradate dupa ianuarie 2021.

Aplicarea noilor măsuri ar putea afecta mai multe țări, printre care și Brazilia. Acolo, defrișările în scop agricol reprezintă un subiect intens dezbătut. Potrivit datelor Institutului Naţional de Cercetare Spaţială din Brazilia, defrișările din pădurea amazoniană, cea mai mare pădure tropicală a lumii, au atins un nou record luna trecută.

De asemenea, grupul pentru protecția mediului WWF pune pe seama importurilor UE un procent important din defrișările la nivel mondial, de 16%.

Defrișările vor fi stopate până în 2030

În cadrul summitului COP26 s-a ajuns la un angajament internațional, în care liderii mondiali participanți au căzut de acord să pună capăt defrișărilor până în 2030. Inclusiv Brazilia se numără printre semnatari, în contextul în care defrișările pădurii tropicale amazoniene au atins un nivel alarmant. Liderii lumii au făcut această promisiune pentru evoluția și pentru binele planetei, iar angajamentul include aproximativ 14 miliarde de lire sterline (din fonduri publice și private).

Defrișarea masivă provoacă schimbări climatice nefavorabile. Pădurile absorb cantități importante de CO2, gaz care susține încălzirea globală. Deci, epuizarea pădurilor prin defrișări abuzive contribuie la fenomenul de încălzire globală.

Experții au salutat inițiativa, însă au ținut să menționeze că și în 2014 a existat un acord care nu a reușit să își îndeplinească obiectivul de reducere a defrișării și au avertizat că angajamentele trebuie respectate. Mai multe companii financiare din lume au anunțat că vor opri investițiile în activități legate de defrișare. Printre acestea se numără și Aviva, Axa și Schroders.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.